Jamala, Ukrajina: Ne morem preživeti mladosti tam

8

JamalaNa tekmovanju za pesem Evrovizije smo dočakali skladbo, ki je brez odvečne vizualne navlake, z angažiranim besedilom, odlično glasbo in interpretacijo spregovorila o grozotah deportacije krimskih Tatarov v času vladavine Stalina. In zmagala! V boju z Rusijo.

Besedilo, ki ga je prav tako napisala Jamala, pove vse:

1944

(angleški prevod tudi refrena)

When strangers are coming
They come to your house
They kill you all
And say
We’re not guilty
Not guilty

Where is your mind?
Humanity cries
You think you are gods
But everyone dies
Don’t swallow my soul
Our souls

I couldn’t spend my youth there
Because you took away my peace
I couldn’t spend my youth there
Because you took away my peace

We could build a future
Where people are free
To live and love
The happiest time

Where is your heart?
Humanity rise
You think you are gods
But everyone dies
Don’t swallow my soul
Our souls

I couldn’t spend my youth there
Because you took away my peace
I couldn’t spend my youth there
Because you took away my peace

Vir: wiwibloggs.com (besedilo), YouTube (video in foto)

8 KOMENTARJI

 1. Očitno je na letošnjem evrovizijskem tekmovanju zmagala vsebina nad obliko, čeprav je bil Jamalin nastop pevsko dovršen in vizualno učinkovit ter že zato potencialno zmagovit.

  Najbrž smemo domnevati, da je k ukrajinski zmagi vsaj malo pripomoglo dejstvo, da so si finale letošnjega tekmovanja prvič v zgodovini lahko neposredno ogledali tudi v Združenih državah Amerike.
  Če verjamemo, da je odločilo telefonsko glasovanje ljudi, lahko rečemo, da so prebivalci Evrope pred ameriškim občinstvom dokazali, da jim ni vseeno za, nekoč in danes, preganjane neruske prebivalce Krima.

  Letošnja zmagovalna pesem popravlja vtis zadnjih let, da v evrovizijski kuhinji zmagujejo predvsem pevski nastopi, ki šokirajo, ne glede na kvaliteto izvedbe in vsebino pesmi.

 2. Za klofuto Rusom je tudi to dobro. Samo še Rusi, Srbi in Slovenci niso priznali padca komunizma.

  • Pa se mi zdi, da so Srbi leta in leta pred nami pri priznavanju zločinov komunizma, verjetno predvsem zato, ker jih je Broz kratko malo objajčil, saj je vedel, da ga ne marajo preveč. In zdaj to popravljajo. Tudi na vladni ravni. Mi pa postavimo spomenik Mačku.

 3. Nisem spremljal včeraj, na hitro sem si jih nekaj zavrtel.

  Za ukrajinski zmagovalko sem tudi jaz zaradi vsebine ( 1944, Krimski Tatari) vesel, da je zmagala. Tudi izvedba glasbeno zelo močna. Je pa vprašanje, če je to skladba, ki bi si jo zaradi glasbenega veselja velikokrat zavrtel. Ali jo imel za glasbeno ozadje, ko kaj poslušam.

  Vse z vrha lestvice: Ukrajina, Australija, Rusija, Bolgarija so zame vsaj malo preveč patetične, preveč polne zvoka in v glavnem tudi ritma. Ampak očitno je to recept za uvrstitve na vrhu pri Evroviziji že nekaj let.

  Včasih je bilo bolj kriterij med drugim, da gre melodija v uho, da si jo nalednje dni zamrmraš, požvižgaš.

  Naši sosedi: Italija ( Francesca Michielin) in Avstrija ( Zoe v francoščini) sta imeli recimo glasbeno vsaj zelo solidni skladbi, pa sta slabo opaženi ostali v spodnjem delu sredine. Končno tudi slovenska a la country skladba ni bila tako zanič, pa je bila na televotingu povsem neopažena.

  • Evrovizija glasbeno že lep čas pada navzdol. Komaj da se ji sploh lahko še reče festival. Je tehno šov, ki se ga resni glasbeniki vse bolj izogibajo. Tudi ne prodaja več plošč. Nikomur ni več mar za uvrstitev na Evroviziji. Že naša Ema je ratala nakakšno tekmovanje za najstnike.
   Vrhunec nihilizma pa je bila tista Kurčita iz Avstrije pred dvemi leti.

  • Saj, a ni bila Končita ? 😐
   Tudi mene je minilo spremljat to maškarado. Sem pa vseeno bila danes presenečena ob vsebini pesmi, ko je Ukrajinka zapela o svoji družini.
   Tako da hvala g. Alešu za objavo.

Comments are closed.