Jakhel: Če se bojite fašizma, želite vse dobro Janši

26

Januarja 2008 ste v Financah lahko prebrali, da tedanje borzno nelagodje ni samo korekcija, temveč vstop v obsežno in dolgo krizo. Razmere so sorodne tistim pred leti. Masa zlahka dostopnega denarja omogoča trgom, da odmislijo vse bolj vprašljiv makroekonomski položaj. Medtem pa se ni spremenilo nič takega, da bi lahko rekli – kar se je zgodilo v prejšnjem krogu, se več ne more. Ker so države po svetu tveganja in dolgove iz zasebnega sektorja prenesle nase, je položaj danes kvečjemu še bolj problematičen.

Ampak tu je Kitajska, ki vzdržuje stopnjo gospodarske rasti in zadolževanja zahoda nad ničlo. Kitajska pa je zdrava, kajne? Ne. Kitajska je velikanska tiskarna denarja za velikopotezne projekte. Celo pri tistih, ki so smiselni, pa ni gotovo, da bo povpraševanje napolnilo prevelike čevlje. Super ohlapna denarna politika in porabljanje denarja v tri dni sta kombinacija, ki jo poznamo že iz drugih geografij in obdobij; posledice tudi.

/ … /

Predstavljajte si položaj, ko volivci uspešno zamenjajo slovensko oblast in potem seveda pričakujejo hitro in temeljito rešitev za vse težave. Ti so se prav zaradi vedenja volivcev nabirali in slabili podlago zelo dolgo. Takšno rešitev bo ob zmanjšanem manevrskem prostoru zelo težko ponuditi.

Slovenci se znajdejo, ko je treba nekoga poznati, nekomu nekaj prišepniti, nekje biti povezan (čeprav drugim očitajo prav to). Ko pa gre za soočanje z golo silo matematike in ekonomije, ljudska pamet odpove. In ko odpove, ni žalostna in samokritična, temveč besna in obtožujoča.

Se bojite fašizma in ste zato proti Janši ? Motite se. Janša je civiliziran gospod. Težava je tisto, kar sledi, če Janši ne uspe narediti čudežev. Ker tedaj bo množica podprla kogarkoli in karkoli.

Slovenija ima z Grčijo, Španijo in Portugalsko skupno tudi to, da nobena izmed teh držav v modernem času nima dolge demokratične tradicije. Sploh ni nemogoče, da se celotno južno krilo Evrope vrne v diktature in ostane le upanje, da dobimo Jaruzelskega, in ne Stalina.

Da bi se izognili takemu nadaljevanju zgodbe, želimo Janši vse najboljše.

Več: Finance

26 KOMENTARJI

 1. “Se bojite fašizma in ste zato proti Janši ? Motite se. Janša je civiliziran gospod.”

  Česa ne pove tale naš Črtomir.

 2. @janez

  vaša obsedenost z Janšo je prav komična (Dr. Ziherl vodi JJ anonnimus, lahko se mu pridružite), pa kaj se obremenjujete z njim, ko nam vladata tretjerazredni – nekakšen wanna be – predsednik države in premier za katerega na vemo ali je pod vplivom kakšnih substanc, da take klati ali je v resnici toliko ubrisan, pa še finančni minister ima pod mizo nekakšne rostfraj ploščice, ki ga branijo pred podzemnimi tokovi – halo?

  http://www.finance.si/317212/Kri%BEani%E8-verjame-v-podzemne-tokove

 3. O Janševi makroekonomski usposobljenosti lahko upravičeno dvomimo. Je tudi maščevalen, to je obče znano. Bolje bi bilo, če bi nam zavladal nestrankarski in strokoven Svet modrecev.

 4. Ja, saj, “civiliziran gospod”, v dve številki premajhnih gvantih s pet palcev predolgimi rokavi, slabo zavezano kravato in agrikulturnim dialektom, čigar mentalni svet spominja na tistega užaljenega otročaja 😉 … Utegne pa biti nekaj soli v tem, kar pravi mladi Črtomir, da bo namreč Ivanu Janezu pripadla le vloga Hindenburga …

 5. Amalija – prosim, da navedeš eno normalno državo, ki jo vodi so called “nestrankarski in strokoven svet modrecev”

  Ljudje s takimi idejami si ne zaslužijo demokracije ampak diktaturo – in po tej se enim očitno kolca.

  Kar se pa Janševe maščevalnost tiče je pa žal tako, da je mnogo premalo maščevalen in že, če bi v času svojega mandata počistil v obeh državnih bankah, bi bile le-ta danes v boljšem položaju!

 6. Tovarišica Amalija pozablja, da smo tak svet (rudečih) modrcev imeli še pred četrt stoletja. Na oblast jih je baje poklicala sama mati Zgodljovina. 😛

 7. Amalija – obče je znana Janševa maščevalnost? Zgleda sem premlad, ker se ne spomnim nobenega njegovega maščevalnega dejanja. Mi osvežiš spomin?

 8. Ne samo da je Janševa maščevalnost obče znana; žal je to glavno gonilo njegove osebnosti. Ali bolje, v kombinaciji z užaljenostjo, zagrenjenostjo in nekakšno potlačeno togoto.

 9. **Ja, saj, “civiliziran gospod”, v dve številki premajhnih gvantih s pet palcev predolgimi rokavi, slabo zavezano kravato in agrikulturnim dialektom**

  Nisem si mislil, da ste trockisti take malomeščanske gospodinjske obiravke, oziroma čveke. 😉 Po vašem bi bila najbrž krepost, če bi omenjeni tovariš z agrikulturnim dialektom premogel sikajoč in jecljajoč góvor vrnega palčka z izrazitim panonskim naglasom. Té pa dóbro. 😛

 10. Aha, se pravi dalje od tega, da je maščevalnost obče znana ne pridete.
  V času, ko je imel priložnost maščevalnost prakticirati – se pravi ko je bil na oblasti – se ne spominjam takšnih primerov. Razen če je za vas maščevalnost odstavitev politično nameščenih kadrov. Pa tudi tukaj je pravi angel v primerjavi z naprednimi silami. V času njegovega mandata predsednik uprave NLB-ja ni bil zamenjan. V času vladavine naprednih sil je bil isti funkcionar zamenjan že 2x.
  Ni zamenjal generalne državne tožilke, niti je ni poskušal zamenjati. Napredne sile so rušile BB do onemoglosti – res jo na koncu niso zamenjali, vendar njihov namen je bil očiten. Dovolj primerov ali naj nadaljujem?
  Seveda je najležje pisati, da je nekaj obče znano, da se nekaj itak ve itd. Ko je potrebno biti konkreten je pa malo težje.

 11. Nekaterim se očitno zdi celo prav, da je določen politik maščevalen. Za posledice pa jim ni mar.

  Revanšizem še nikoli ni prinesel nič dobrega.

  Sicer je zdaj tako ali tako jasno, da bo SDS zmagala na volitvah. Toda kaj bomo s tem pridobili? Eno požrešno elito bo zamenjala druga. Večina volivcev pa je itak sita tako levih kot desnih, kar pomeni, da bo verjetno na volitve odšel samo majhen del volivcev. In če SDS dobi na volitvah z npr. dvajset odstotno udeležbo 40 odstotkov glasov, to pomeni, da jo je realno podprlo 8 odstotkov vseh volilnih upravičencev, toda oblast, ki jo bo imela, pa bo precej presegala to legitimiteto. Ravno zato že zdaj pozivam Janšo, naj ravna državotvorno in naj oblast prepusti svetu modrecev.

 12. janez, raje vidim, da ima oblast politik, ki ga podira 40% opredeljenih volilcev, kot pa svet modrecev, ki na volitvah niti ne nastopi in ima tako oblast z odlično 0% podporo na volitvah.
  Pred 22 leti smo naredili konec z oblastjo, ki je imenovana, ne pa izvoljena. Ne želim nazaj v dobo pred tem časom.

  Kaj je z Janševo maščevalnostjo? Ne najdeš primera?

 13. Spoštovani Tommy, en primer, relativno nepomemben vendar ravno zato zgovoren (kot sem ti pomotoma repliciral v eni drugi temi) se najde v knjigi Mrkaić:To so bile svete krave :).

 14. Res ne more nihče napisat enega primera v dveh stavkih? 440 strani knjige se mi trenutno ne bere.

 15. Tov. Janez, bi kaj konkretnega o tem revanšizmu v letih 2004 – 2008? Ste bili morda žrtev, ali kar tako povprek na augenmas, ker imajo vaši rudeči zavezniki to radi? 😉

 16. LEnoba, tovariš Tomy, lenoba. Dodaten namig, objava članka Kos ne more ukrepati proti Mrkaiću.

 17. Kumer: Za krizo odgovorni koalicijski odpadniki, opozicija in ljubljanski nadškof.
  ________________________________________________________________

  Tale je pa res z rudečega planeta Mars padel! Le kaj poreče Janez Marakeš na vse to? 😀 😀 😀 😀

 18. Pa nič, rx – predvidevam, da streljaš z manevrskim strelivom, ker če bi v resnici imel kakšen resen primer v roki, bi ga napisal zelo na hitro.
  gospod Tomy

 19. Tudi Vi ste “civiliziran gospod”, Tomy, tako kot Ivan Janez? Nekoč se je z lastno gosposkostjo hvalil Franci But, sicer rekorder v predolgih rokavih … Vidite, tovariš Cefizelj (naj ob tem še enkrat ogorčeno zavrnem očitke o trockistični deviaciji od prave smeri), malomeščanskost je v resnici v tem, da se človek hoče “lepo napraviti”, pa se ne zna (zgled: z redkimi izjemami kar vsi podalpski politiki). Glede ruralnih dialektov pa mi tudi gučanje ni kdo ve kako pri srcu.

 20. Se ne hvalim z gosposkostjo, samo povdarjam, da smo pred dobrimi 20 leti iz usiljenih tovarišev in tovarišic prešli v gospode in gospe. rx očitno živi dobrih 20 let v preteklosti, ali pa je to lekcijo demokratizacije prespal. Jaz jo nisem.

Comments are closed.