J. Zalaznik, Žurnal: Kako tri šole ustrahujejo pol države

5

Pravljica o tem, kako tri zasebne osnovne šole ogrožajo 447 javnih.

Morda sem res butast, ampak ne razumem veličine problema, za reševanje katerega se je združila med seboj sprta leva politična opcija. Nič čudnega, po javni osnovni šoli sem namreč hodil v zasebno srednjo šolo. Sicer sem po njej začuda odlično opravil javno maturo in potem še FDV, ampak posledice so mi gotovo ostale.

Vihar, ki ga, kot rečeno, ne razumem, se je začel, ko je ustavno sodišče odločilo, da je osnovna šola obvezna in da mora država zato javno priznan program v celoti tudi plačati. Doslej je ena zasebna osnovna šola dobila program v celoti plačan, dve pa 85-odstotno.

Tri zasebne ogrožajo 447 javnih

SD, ki jo Združena levica potiska na sredino, je zavohala svojo priložnost, pograbila rdečo zastavo in krenila v boj za javne osnovne šole. Spet se gremo partizane in domobrance. Ne? Potem mi, dragi borci za javno šolstvo, razložite, kako lahko tri (3!) zasebne osnovne šole, ki izvajajo javni program, ogrožajo 447 javnih osnovnih šol.

Zanimivo, da borci za javno šolstvo niso videli problema, dokler je v zasebnih šolah, ki izvajajo javni program, država plačala 85-odstotkov tega programa, v zrak pa so skočili za 15 odstotnih točk več. Mimogrede, gre za dvesto tisoč evrov na leto, toliko nas na leto stane pet poslancev. Bomo šli za dvesto tisoč evrov na štiri milijone evrov vreden referendum?

Seveda, doslej se ni splačalo, bodo rekli, zdaj bo pa osnovna šola dober biznis. Najbrž ne vedo, da mora vsak zasebnik, ki želi ustanoviti šolo, sam zagotoviti prostore ter dobiti blagoslov države, denar dobi pa le za izvajanje programa. Vsak, ki ga zanima dobiček, bo prostor raje oddal.

Šolstvo in zdravstvo bo javno, pa če crkne

Namesto da s spremembo ustave ščitimo javno osnovno šolstvo, ki ga nihče ne ogroža, (vsekakor pa bistveno bolj kot zasebne šole šolski ministri vsak z novo reformo) bi se lahko podpisniki pobude vprašali, kaj bodo storili, da javna šola ne bo postala še bolj zbirokratizirana, kako poskrbeti, da za varnost otroka med odmori ne bo treba skrbeti njegovi materi, kako motivirati učitelje ter preprečiti, da osnovna šola ne (p)ostane stroj za množično proizvajanje odličnjakov, ki ne znajo misliti. Mučno, dolgočasno delo, ki ne prinaša političnih točk.

Parole javno zdravstvo in javno šolstvo so bolj udarne.

Več lahko preberete na Žurnalu.

_______________
Časnik je še vedno brezplačen, ni pa zastonj in ne poceni. Če hočete in zmorete, lahko njegov obstoj podprete z donacijo.


5 KOMENTARJI

 1. Zadeva je povsem jasna. Če ne bi hodil v zasebno srednjo šolo, bi razumel, zakaj 3 zasebne šole ogrožajo 447 javnih.

 2. Naj bodo tako dosledni tudi pri pobiranju prispevkov: starši naj se odločijo, ali bo od njihove plače šlo za javne ali za zasebne šole (otrok pač ne obiskuje obeh hkrati).

  Sicer pa predlog: kaj ko bi se odpovedali tistim petim poslancem (katerimkoli že – pa še kakšnemu zraven)? Potem utegnemo imeti še kakšen dobiček … 😉

 3. Da je to narobe sistem, je vsaj meni jasno že dolgo. To z zasebnimi šolami in “javnim programom” je samo špekulacija in zgolj stvar časa je bilo, da bo levica udarila.
  Mene pa zanima zakaj naj bi te 3 šole karkoli pomenile med 447? Če bi jih bilo 450 se sploh ne bi poznalo.
  Kdaj jih bo 30? Kdaj bo Cerkev, ki se dela da je bogati “zasebnik” ustanovila 30 šol?
  Če je odgovor nikoli, potem je v tem problem.
  Kdaj boste nehali podcenjevati levico?

 4. Tu se spet pojavi dilema, kako tistega močnejšega predstaviti kot šibkejšega. Narediš tako, da sebe narediš za majhnega in preganjanjega. Mimikrija pač. Tako je včeraj naredil Masleša. In potem ni težko ljudi prepričat, kako tri zasebne šole preganja več sto javnih. Pri zdravstvu je podobno.

 5. Če bi bilo javno šolstvo tako odlično kot zatrjujejo njegovi zagovorniki se ne bi tresli zaradi treh privatnih šol.

Comments are closed.