J. Ugovšek, Finance: Cerar v ofsajdu

2

Privatizirati ali ne privatizirati. Je to sploh vprašanje?

Evropski komisar za gospodarske in denarne zadeve Olli Rehn je v minulih dneh Slovenijo pozval k še letošnji privatizaciji druge največje državne banke NKBM. K temu se je država zavezala in Rehn ne vidi nobenega razloga, da bi prodajo prestavili na prihodnje leto. A v Sloveniji se kljub uspešno izvedeni prodaji Letrike zatakne še veliko pred NKBM. To je Rehn dejal dan za tem, ko je Miro Cerar – po trenutnih anketah favorit za premiera -, v televizijskem soočenju dejal, da si bo prizadeval za ustavitev privatizacijskega postopka Telekoma Slovenije. To so zelo nevarne besede. Zakaj?

V minulih tednih me je kar nekaj tujih vlagateljev v slovenske državne obveznice spraševalo o trenutnih razmerah v Sloveniji. Makroekonomski položaj jim je jasen: skrbi jih presežna državna poraba, predvsem več kot milijardni letni izdatek proračuna za pokrivanje luknje v pokojninski blagajni. Na obiskih v Sloveniji tipajo, kakšen bi lahko bil odnos prihodnje vlade do trenutno nevzdržnega proračunskega primanjkljaja ter kaj se bo v prihodnje dogajalo s privatizacijo. To vidijo kot preizkus zrelosti slovenskih politikov. V preteklosti so namreč naši voditelji veliko obljubljali, naredili pa malo – sploh pri privatizaciji. Če bodo še enkrat požrli besedo, bodo v očeh tujih vlagateljev, ki krojijo usodo slovenskih izdatkov za financiranje vsakoletnega čezmernega slovenskega zapravljanja, izgubili še tistega malo zaupanja, kolikor ga je z uspešnimi predstavitvami ob preteklih izdajah obveznic ustvaril finančni minister v odstopu Uroš Čufer. O tujih finančnikih si lahko v Sloveniji mislimo, kar si hočemo, a dokler imamo tako zapravljivo državo in dokler ne zmanjšamo dolga, je naša usoda odvisna od tega, kako zaupanja vredni se jim zdimo. In trenutno je privatizacija dejavnik, s katerim se to zaupanje meri.

Ugledni pravnik Cerar pravi, da se bo za ustavitev privatizacijskega postopka odločil po tem, ko bodo »videli, v kateri fazi je postopek. Ne vemo, kaj je Slovenija obljubila tujini.« Rad bi torej vodil državo, ne spremlja pa, kaj se dogaja s ključnim privatizacijskim postopkom, o čemer mediji ves čas pišemo.

Več lahko preberete v Financah.

_______________
Časnik je še vedno brezplačen, ni pa zastonj in ne poceni. Če hočete in zmorete lahko njegov obstoj podprete z donacijo.


2 KOMENTARJI

Comments are closed.