J. Tomažič, Finance: V Sloveniji varljiva varnost

2

Ko po televiziji gledam proteste iz BiH in Ukrajine, me prešine tesnoben občutek. Državi se dobesedno razkrajata, večina njunih državljanov pa s strahom gleda, kako bo preživela iz dneva v dan.

Preden se vprašamo, ali gre nam slabo in ali se lahko primerjamo s tema državama, si odgovorimo na naslednja vprašanja: Ali so pokojnine v Sloveniji kdaj zamudile? Ali zdravniki in učitelji dobijo plače? Sta policija in vojska plačani? Čeprav si država za javne plače denar sposoja, te do zdaj še niso zamujale.

Pa se vprašajmo naprej. Ali ste povsem prepričani, da boste čez deset let dobivali pokojnino? Odgovor je precej težji. Če ste upokojenec, boste seveda rekli, delal sem 40 let, pokojnino sem si prislužil. O. K., toda nekdo mora vplačati dovolj prispevkov, da se pokojnine lahko izplačajo. Število upokojencev – zdaj jih je približno 602 tisoč – se bo povečalo, recimo za dodatnih sto tisoč. Razlog za to povečanje je, da se bo upokojila povojna generacija, hkrati pa se daljša življenjska doba. Po zadnjem dvigu prispevkov za samostojne podjetnike ni več veliko prostora za dvig prispevkov. Plače so po mednarodnih primerjavah med najbolj obremenjenimi na svetu. Za pokojnine dajemo iz proračuna že več kot milijardo. Racionalen človek težko reče, da se bo čez deset let račun izšel, če gre že zdaj na tesno.

Živimo v čudnih časih. Stvari, ki so bile včasih samoumevne, to niso več. Zaradi razkošne socialne države v Sloveniji vlada varljiva gotovost. Na Madžarskem in Poljskem so nacionalizirali dodatne pokojnine. Se to lahko zgodi tudi v Sloveniji?

Več lahko preberete v Financah.


2 KOMENTARJI

  1. Če bo upokojencev manj, bo zaposlenih več mladih. Zaradi tega bo Nemčija skrajšala pokojninsko dobo.

    Upokojenci ne bodo tako nasilni kot mladi, ki nimajo dela.

  2. Čudi me, da se ne govori nič o solidarnosti med upokojenci.

    Splošno je znano, da so v bivši državi šli v pokoj z upoštevanjem plače v zadnjih dveh letih in še tisto plačo so jim pred upokojitvijo namerno zvišali.

    Tudi priveligirane pokojnine kličejo po solidarnosti, da veljajo med upokojenci približno enaki upokojitveni pogoji

Comments are closed.