J. Tomažič, Finance: Ponujam glas na volitvah

0

Država za delovanje – sodstvo, šolstvo, zdravstvo … – potrebuje denar. Ker nafte ali drugih surovin, s prodajo katerih bi se financirali, nimamo, niti ni pričakovati, da bi jih kje odkrili, so glavni vir za delovanje države davki. Kaj vse so naloge države, je eno izmed meril, po katerem se politične stranke razdelijo na leve – te so večinoma za zajetno državo – in desne – te naj bi bile za nekoliko vitkejšo državo. Tako teorija, če pa pogledamo prakso, odkar smo samostojni, posebne razlike med levimi in desnimi vladami ni opaziti.

Trenutno je glavna težava Slovenije, da ni novih delovnih mest, desettisoče delovnih mest. Zakaj jih ni, je kompleksna težava, jasno je le, da Slovenija ni okolje, ki bi domačega ali tujega vlagatelja prepričalo, da je to kraj, kjer bi si želel odpreti podjetje. Še več, ker ni poslov in jih ni niti na vidiku, podjetja, ki so že tukaj, krčijo svoje poslovanje oziroma dejavnost prenašajo drugam v regijo, kjer so pogoji za poslovanje znosnejši (več o tem v članku Se bo Johnson Controls umaknil iz Slovenj Gradca?).

Kako se je vlada lotila težav? Z dodatno obremenitvijo podjetij, višanjem DDV, prikritimi davki, dvigi prispevkov za samozaposlene in zdaj še z nepremičninskim davkom. Poslovne nepremičnine so obdavčne z 0,75 odstotka. Ivo Lavrač, član sveta vlade, ki spremlja uvedbo davka na nepremičnine, je stopnjo za podjetja med drugim utemeljil tako: »Davčna stopnja za podjetja je instrument za večjo gospodarsko rast in ne bo škodila gospodarstvu, prej nasprotno – če bodo te evidence urejene, bo več naložb, nepremičnine bodo šle hitreje v uporabo (prodajo) in vse to bo vplivalo na povečanje gospodarske rasti.«

Sam mislim, da evidenc ni treba urejati s palico, podoben učinek bi se dalo doseči tudi s korenčkom. Bolj imam občutek, da je država podjetja obdavčila s tako visoko stopnjo, ker podjetja ne hodijo na volitve.

Več lahko preberete v Financah.