J. Tomažič, Finance: Hvala vsem, ki ste pomagali

1

Čeprav je del države odvisen od agregatov, vlada včeraj s trošarinsko politiko ni preprečila dviga cen bencina.

Naravna nesreča je v zadnjih dneh prizadela in ohromila velik del Slovenije. Odpravljanje škode se je začelo in bo po napovedih pristojnih trajalo mesece, v gozdovih pa leta. Se je pa ob nesreči izkazalo, da ima država trdno hrbtenico v obliki gasilcev in civilne zaščite, električarjev. Lepo je bilo videti tudi druge, ki so v tej katastrofi stopili skupaj in si pomagali. Hvala vsem, ki ste prijeli za motorno žago, lopato ali kako drugače pomagali, da država iz ure v uro deluje bolj normalno. Ur, ki ste jih namenili za pomoč, ne boste dobili nikdar plačanih. Hvala tudi Avstriji, Nemčiji in Češki, ki so priskočile na pomoč z generatorji za elektriko. Šele v nesreči se je izkazalo, kako koristna je sosedska pomoč med državami. Si predstavljate, kolikšen bi bil strošek, če bi vsaka posamezna država v blagovnih rezervah imela vse te generatorje?

Glavno vprašanje ta hip je, kako znova vzpostaviti razmere, da bodo podjetja lahko normalno delovala, da škoda ne bo prevelika, da bodo lahko normalno izplačala plače, da ne bo odpovedi dobaviteljev. V sosednjih člankih pišemo, da nekaterim pomagajo dobavitelji, drugim bo v pomoč že, da čim prej dobijo elektriko, tretjim pomaga, če čim prej začnejo delovati mobilniki oziroma brezžični internet, če splužijo ceste po industrijskih conah. Ljudem bo v veliko pomoč že, da bo mogoče uničen les prodati. Bi kazalo vprašati še Avstrijce oziroma Italijane, ali ga potrebujejo.

Država že leta porabi več, kot je sposobna ustvariti, zato je iluzorno pričakovati, da bo lahko državljanom in podjetjem konkretneje priskočila na pomoč, škoda je preprosto prevelika. Dosežek bo že, če bo plačala stroške intervencij. Prav tako se ne gre zanašati na izdatnejšo finančno pomoč Evropske unije (čeprav ta sklad za pomoč pri naravnih nesrečah ima). Kaj lahko torej naredi?

Za začetek bo dovolj, da podjetja od države ne bodo dobila dodatnih polen pod noge. Konkretno: čeprav je del države odvisen od agregatov, vlada včeraj s trošarinsko politiko ni preprečila dviga cen bencina (so pa hiteli ministri pred kamerami razlagati, kako se trudijo urediti zadeve).

Več lahko preberete v Financah.

1 komentar

Comments are closed.