J. Tomažič, Finance: Česa namesto nas ne bo naredila trojka

2

Trojke ne zanima, ali je na oblasti Janković ali Janša

Mediji Slovenijo v zadnjih dneh pripravljajo (pripravljamo) na prihod trojke (to so predstavniki evropske komisije, Evropske centralne banke in Mednarodnega denarnega sklada). Tako je mogoče prebrati, da »trojke ni treba demonizirati« in da so Španci svoj bančni sistem rešili elegantno, s pomočjo sklada ESM, in da je evropska pomoč zaradi prevelike bančne luknje neizogibna ter da vlada čaka, kaj bo povedal Bruselj.

Predlanskim in lani je javno mnenje kakršnokoli tujo pomoč pri reševanju naših težav zavračalo – češ nismo tako zelo zadolženi, svoje težave lahko rešimo sami. V zadnjih mesecih pa se zaradi dolgoletne neoperativnosti slovenskih vlad krepi mnenje, naj že končno pride ta trojka ali kdo drug, da bo vendarle naredil red v tem kaosu.

Ko človek govori s podjetniki, si jih dobršen del želi nekakšnega prosvetljenega absolutista, da bi nekdo znal udariti po mizi, da bi znal zatreti neplačevanje, da bi poskrbel, da bo več denarja šlo v javna naročila. Želijo si red, stabilno davčno okolje, skratka normalnost, ki so je deležni Avstrijci. Želijo si normalno prodajati izdelke in storitve, skrbeti za stranke, plačevati dobaviteljem, izplačevati plače in, da, želijo si tudi kaj zaslužiti.

Sam nisem proti trojki. Bojim pa se, da javnost goji preveliko upanje, kaj vse bo trojka namesto nas naredila. Trojke ne zanima, kdo vlada – vlade niso nastavili v nobeni državi, v katero so jih povabili, ne zanima jih, ali je na oblasti Janković ali Janša -, trojko zanima le, ali bodo posojilodajalci dobili svoj denar vrnjen. Formula javnih financ za leto 2014 bo nastavljena tako, da bodo upniki dobili vrnjenih tri milijarde evrov glavnic in skoraj milijardo evrov obresti. Niti jih ne zanima, kakšen bo razrez proračuna, ali bo asfaltirana ta ali ona cesta, ne zanima jih, kakšne davke imamo, ponavljam, zanima jih samo denar, sposojeni denar.

Ne bodo nas naučili zdrave pameti, denimo, da so razprave o partizanih in domobrancih kontraproduktivne in da si zaradi organiziranja proslav v uniformah in razkazovanja muzejskega orožja (enih ali drugih) Slovenija ne bo rezala debelejšega kosa kruha in da je za blaginjo prav vseeno, s kakšnimi zastavami paradiramo po državi.

Namesto nas ne bodo sprejemali pametnih odločitev v biznisu, politiki, pa tudi pametnih odločitev v zasebnem življenju nas ne bodo učili.

Ne bodo nas naučili, da je – če želimo enkrat v prihodnosti imeti evropske plače – treba imeti podjetja, ki bodo znala in bodo sposobna narediti konkurenčen izdelek ali opraviti kakovostno storitev, ter da je nujen del tega konkurenčno davčno okolje.

Več: Finance


2 KOMENTARJI

 1. Če je res edini kriterij denar, ni v redu.

  Ljudje upravičeno pričakujejo, da nam bodo predočili dobre prakse iz drugih evropskih držav in zahtevali pravičnost, poštenost, red, odgovornost.

  Le na takšen način se ustvarja ugled Evrope.

  • Kakšne dobre prakse?

   Ne pridejo upravniki iz Evrope, da bi Slovenija imela kaj od njih, ampak da dobijo iz Slovenije vrnjeno nazaj, kar so ji posodili.

   Dobre prakse si bomo morali kar sami poiskati. Se ni treba bat. Ko bo šlo za nohte, bomo marsikaj, kar nam je bilo še nekaj mesecev nazaj nesprejemljivo, sprejemali z veseljem.

Comments are closed.