J. Tanko, sds.si: Bilanca sezone Alenke Bratušek

5

Vlada Alenke Bratušek je ubrala tri popolnoma enake korake kot vlada Boruta Pahorja: enormno je povečala primanjkljaj, sprostila zaposlovanje v javni upravi in pristala na veliko podražitev TEŠ 6.

Alenka Bratušek je zelo vehementno in nastopaško prevzela ponujen mandat. O čevljih sploh ni razmišljala. Zato smo bili tudi priča zaletavim izjavam, s katerimi se je hotela postaviti po robu dokaj enotnemu pristopu evropske politike. Nekaj podobnega se je dogajalo tudi podobno neizkušenemu finančnemu ministru. “Nagrada” v obliki povišanih pričakovanih donosov (obresti) je prišla takoj in se še kar drži na zelo visoki ravni. Ja, madeža v resnih krogih ni možno obrisati kar čez noč.

Sicer pa je vlada Alenke Bratušek ubrala tri popolnoma enake korake kot vlada Boruta Pahorja: enormno je povečala primanjkljaj, sprostila zaposlovanje v javni upravi in pristala na veliko podražitev TEŠ 6. Vse tri zadeve bodo imele kratkoročno in dolgoročno izjemno slab vpliv na položaj Slovenije in kažejo na to, da državo obvladujejo lobiji. Namesto resnega soočenja z vzroki za poglabljanje krize v državi in zmanjševanjem njihovega pogubnega vpliva, jih vlada Alenke Bratušek krepi.

Primanjkljaj je sicer neizbežen, ne glede na vlado, ki bi ta trenutek vodila Slovenijo. Vendar ker ta vlada ni storila prav nič na varčevanju, nič na rezanju privilegijev in nezasluženih (podarjenih) dodatkov, ker ne zmanjšuje števila zaposlenih v javnem sektorju, ampak ga povečuje, sta primanjkljaj in posledično zadolževanje precej večja kot bi smela biti. In to kljub temu, da je vlada že izsilila sprejem nekaterih davčnih zakonov (npr. višji DDV) in drugih ukrepov (npr. povišanje sodnih taks), s katerimi je znatno obremenila vse sloje prebivalstva.

To pa še ni vse. Prav na zadnji seji Državnega zbora je koalicija še znatno povišala in zaostrila kazni za nekatere prometne prekrške in za prevoze gozdnih sortimentov, posekanih na gozdnih ali negozdnih površinah. Uvedla je nov dokument – prevoznico, ki postaja osnova za izrekanje nenormalno visokih kazni. Kljub temu, da bo kmet (lastnik gozda) storil vse po predpisih, bo samo to, da te prevoznice ne bo imel v času prevoza pri sebi ali bo imel nepravilno izpolnjeno ali jo ne bo hranil 5 let, plačal od nekaj 100 do 2.000 evrov kazni, prevoznik (npr. s.p) pa do 50.000 evrov kazni. Ob tem, da stane “grajfer” drv med 700 – 800 evri s prevozom vred, najboljše hlodovine pa 3 – 4.000 evrov, pomeni zagrožena kazen do 100 (v nekaterih primerih pa celo več) – kratnik vrednosti prevoženega lesa. Globe za te prekrške so daleč najhujše, prav za noben drug prekršek ni moč najti primerljive. Vrača se torej pristop, ko je potrebno ideološke sovražnike – kmete (“kulake”), ostro kaznovati. Žal pa ni bilo skoraj nikakršnega odziva kmetstva in njihovih institucij. Uničujoče posledice pa bodo čutili predvsem najšibkejši in podeželje.

Ni pa to še konec. Obljubljajo še nove davke, ki bodo spet zadeli predvsem tiste, ki živijo na podeželju. Davek na premoženje je že tak. Ker se izrazito stimulira urbanizacija države, se podeželje nezadržno prazni in prebivalstvo se izseljuje. Prihaja do zaraščanja kmetijskih površin, mnogi objekti se ne uporabljajo več in propadajo. In prav taki objekti bodo obdavčeni nekajkrat več kot tisti v uporabi.

Podobno je z nerazsodnim dvigom katastrskega dohodka, saj bodo tiste, ki se bodo še drznili kmetovati, še dodatno privili. Za nekatere kulture so bo k.d. dvignil za 10-krat in bo skoraj enak vrednosti pridelka. Revno podeželje bo glavni vir za polnjenje proračunske luknje, ki jo zaradi neodpravljanja vzrokov po nepotrebnem dodatno ustvarja vlada Alenke Bratušek.

Ne glede na to, kaj si mislite, je več kot očitno, da leve vlade iz ideoloških razlogov tolčejo po podeželju, nedotaknjen ohranjajo sloj političnih privilegirancev, krepijo javno upravo in krepko zajemajo v državnem premoženju. Vsa največja podjetja ali banke, tudi monopolna, v katerih je pomemben lastnik država, poslujejo ekstremno slabo. Izginjajo gore denarja. Vrstijo se državne intervencije, dokapitalizacije, pripravljajo se sheme pomoči,…, vse z namenom, da se iz njih postruga vse, kar je možno, potem pa bodo družbe pustili propadu ali bodo poceni prodane. Mnoga (celo ista) imena samo rotirajo iz uprave v upravo ali iz nadzornega sveta v nadzorni svet in cuzajo.

Spor v koaliciji, kdo se bo kje zasidral, je krut. Javni spopadi Jankovića, Viranta, Čuferja, Lukšića, … povedo vse. Odstopi “strokovnjakov” tudi. Upravljavci rdečih monopolov ničesar ne prepuščajo naključju. Hočejo imeti prvo in zadnjo besedo. Vse, kar je na poti, hladnokrvno pospravijo.

Plačali bodo itak drugi, predvsem navadni ljudje, katerim bodo ponovno prodajali “resnico” o Janši in njegovih iz SDS. Pomagali bodo neodvisni – mediji, sodstvo, KPK in druge institucije, …, nekaj pa bodo dodali še novi obrazi iz ulice. Rdeča elita mora vsekakor ostati, saj se je zato borila.

5 KOMENTARJI

 1. Ni kaj dodati, ker vse to drži.

  Kljub temu pa bi dodal, da je ta diskriminacija podeželja, rezultat diskriminatorne ideologije in škodljivih lobijev.

  Da pa je podeželje tiho, pa je posledica zamenjave vodstva v ljudski stranki.

 2. Tanko je pa vseeno pozabil, da je sedanja vlada dejansko nadaljevala z vsem tem, kar je začela prejšnja. Slab spomin?

  • Pa še trend rasti, ki ga je vlada JJ obrnila navzdol, je sedanja vlada nadvse prepričljivo dvignila navzgor! (Da ne bo pomote: pišem o rasti primanjkljaja.)

  • Sandi, kaj spet lažeš. Sedanja vlada je sicer bila prisiljena v nekaj ukrepov, ki ih je začela prejšnja vlada, kar je dobro, slabo pa je, da so izvedli vse to slabše.

   Sicer pa drugega kot zvišali davke in vrnili komunajzerjem privilegije.

Comments are closed.