J. Šušteršič, PlanetSiol: Hijene na truplu nepremičninskega davka

3

Ste opazili, kako se zadnje dni vsi v koaliciji trudijo, da bi iz razveljavitve zakona o davku na nepremičnine zase skovali kak politični dobiček? V koaliciji, lepo vas prosim!

Ciniku bi se lahko celo zazdelo, da je odločba ustavnega sodišča vsem kar prav prišla. Najbolj seveda Karlu Erjavcu, da je lahko še nekajkrat povedal, kako je bil ves čas proti, nato pa se postavil v spravljivo držo, češ, zdaj je treba najti rešitev in dobra je vsaka, ki ne bo prizadela njegove volivne baze. Stari politični lisjak pač ne bo rušil vlade, ampak bo raje na kavici z upokojenci v miru počakal, da se zruši sama.

Koalicijski špas teater

Zabavno je opazovati, kako skušajo člani koalicije padec zakona izkoristiti, da bi pa zdaj mogoče vendarle dosegli tisto, česar v prejšnjih poskusih niso. Državljanska lista bo tako zdaj morda vendarle preprečila dvig kakšnega davka – čeprav se bo na koncu verjetno zadovoljila s tem, da se bo dvignil malo manj, kot bi se brez njenega načelnega in trdnega stališča. Minister Čufer bo z njeno pomočjo zdaj morda vendarle pripravil resen program zniževanja stroškov javnega sektorja – čeprav se bo ta podvig končal takoj, ko se bo Branimir Štrukelj z dvema učiteljicama in tremi transparenti med potjo na dopoldansko malico ležerno sprehodil mimo parlamenta.

Na drugi strani socialno demokratska tovarišija upa, da se bo zdaj končno uspela znebiti finančnega ministra, ki vsake toliko časa malo uide izpod nadzora in napove kakšno privatizacijo ali krčenje stroškov – čeprav je v resnici toliko zaposlen z izdajanjem vedno novih obveznic, da za kaj drugega niti nima časa. Njihova težava je, da ne vedo, kako bi se ministra znebili, ne da bi naravnost zahtevali njegov odstop, podobno kot tudi ne vedo, kako bi prišli do volitev, dokler še imajo dobre ratinge, ne da bi prej zrušili vlado. Zato pač malo porobantijo, zapojejo kakšno partizansko in gredo zjutraj spet v službo, kot da ni bilo nič narobe.

Najbolj zabavno pa je, kako so ustavno klofuto skušali obrniti v svoj prid v Pozitivni Sloveniji. Predsednica vlade si ni niti dobro oddahnila in je še vsa rdeča v obraz uprizorila kalimerovsko tarnanje o tem, kako so za vse njene težave krive prejšnje Janševe vlade. Celo Jani Möderndorfer je dočakal svojih pet minut, ko je v Odmevih izustil piarovski spin leta, po katerem je to, da si je ustavno sodišče upalo razveljaviti 200 milijonov težak zakon, dokaz, da nismo več finančno ogroženi in da vlada dela dobro. Medtem pa seveda beremo špekulacije, kako ata Zoran pripravlja še en poskus vrnitve na Antarktiko, kjer ga čakajo izgubljeni pingvinčki.

Molk je zlato opozicije

Vas ob vsem tem res čudi, da je opozicija, po začetnih izjavah o koncu vlade Alenke Bratušek, zadnje dni nekako potihnila? Saj jim vendar ni treba reči ničesar! Če ne prej, so se Janša in tovariši v času razpadanja Pahorjeve vlade naučili pravila, da ko si levica skoči v lase, je najbolje stopiti na stran in počakati, da se – že vsi plešasti – kar sami znajdejo na volitvah. Drugo pravilo pa je, da je poraz na ljudskem glasovanju politično veliko bolj smrtonosen udarec od kakršnih koli manevrov opozicije v parlamentu.

Več lahko preberete na portalu Planet Siol.


3 KOMENTARJI

 1. To pametuje bivši minister, katerega proračun se je sesul v 4 mesecih, ki se je rekordno drago zadolžil na ameriškem trgu in katerega ideje za reševanje krize so bile na nivoju 2. januarja, dviga DDV za frizerje in dvig trošarin na pivo.

  • V cca enem letu sta:
   Šušteršič povečal zadolžitev za cca 1,4 milijarde.
   Čufer povečal zadolžitev za cca 9 milijard.

  • Vem, da te boli, ker je bil najboljši minister. Sedanja vlada je pa najslabša do sedaj.

   Šušteršiču se proračun ni sesul v 4 mesecih, ampak je dobro delal ves čas.

Comments are closed.