J. Šušteršič, Finance: Dan, ko je Bruselj razveljavil koalicijsko pogodbo

3

Kratki roki in ostra zahteva po polletnem poročanju razkrivajo veliko nezaupanje evropskih institucij do slovenske oblasti.

Slovenija je bila v sredo dokončno postavljena pod strog nadzor evropskih institucij. V uradnih priporočilih evropskega sveta so vladi in državnemu zboru postavljeni številni izjemno kratki roki. Že junija je treba skleniti pogodbo s tujo svetovalno družbo, ki bo celovito ocenila položaj v bančnem sistemu. Septembra je treba sprejeti razvrstitev vseh državnih naložb na ključne in neključne ter natančen časovni načrt prodaje državnih deležev v bankah ter tudi zakonodajo za zunajsodno prestrukturiranje podjetij.

Do 1. oktobra morajo biti sprejeti ukrepi za dodatno zmanjšanje proračunskega primanjkljaja, do konca leta izboljšan okvir za regulacijo bank.

Kratki roki in ostra zahteva po polletnem poročanju razkrivajo veliko nezaupanje evropskih institucij do slovenske oblasti. Hvaliti se, kot to počne vlada, da smo dobili dve dodatni leti za odpravo presežnega primanjkljaja, je ob tem navaden cinizem. Res je evropski svet pohvalil v zadnjem hipu sprejete ukrepe, toda hkrati se uradno poročilo večkrat sklicuje na pismo, ki so ga slovenske oblasti 23. maja poslale v Bruselj in o katerem doma ne vemo kaj dosti. Sprejemanje ukrepov pod časovnim pritiskom in pošiljanje posebnih pisem kažeta, da smo že zdaj pod izjemno strogim, čeprav še neformalnim nadzorom zloglasne trojke.

Najhujši politični udarec, ki ga je vlada dobila v sredo in ga je večina prezrla – bojim se, da tudi vlada sama -, pa je, da so nekatere ključne bruseljske zahteve v očitnem nasprotju z ekonomsko politiko, ki jo je vlada začrtala v koalicijski pogodbi.

Več: Finance


3 KOMENTARJI

 1. Ja, bravo,g.Šušteršič!

  Seveda je to to, kar pišete.

  Bratuškova in Janičar Previrant sta vstopila v lutkovno gledališče, ki ju bo izpljunilo, ker ne bosta znala najti srednje poti med tistim ,kar ste zastavili v janševi vladi in tistim na kar sta se zaklinjala na začetku Virantovanja, sploh pa ob prisegi vlade!

  Vmesnega koridorja ni.To vesta, samo opletata, tratita čas,
  zavajata narod in trošita naše denarje.
  Kućanu se jebe, saj cilj posvečuje vsa sredstva!

  Kako je močan ta volek in kako bedno je ljudstvo, se vidi po predvajanju barvnega slajda po koncu Slakovih odmevov sinoči.

 2. Najbolj moteče početje nove vlade je, da počne bistvene stvari na skrivaj, na netransparenten način, kar omogoča nezakonistosti in pristranske grdobije, zaradi katerih smo zašli v finančne težave.

  Hvala Bogu, da je to opazila Evropa in da se bomo z njeno pomočjo naučili resnicoljubja, pravičnosti, poštenja in odgovornosti!

  Bravo Evropa! Ne bodi popustljiva!

 3. Zaradi skrivalnic vladei si ne upa soočiti z javnostjo. Zato tudi odklanja sodelovanje v televizijskih oddajah, kjer ji strokovnjaki nalivajo čistega vina.

Comments are closed.