J. Šušterič, siol.net: Koliko so vredni vaši otroci?

2

Približno toliko, kot zaslužite – no, tako vsaj piše v naši davčni zakonodaji.

Ob prvem maju smo spet slišali nekaj besedičenja o tem, kako so pozivi za manjšo davčno obremenitev dela zgolj zvijača, s katero skušajo grdi delodajalci in kapitalisti povečati svoje dobičke, delavce pa pustiti z dolgim nosom.

Zaradi takšnega načina razmišljanja so se še ob vsaki davčni reformi do zdaj pojavile tudi zahteve, da je treba znižati davke ljudem z najnižjimi dohodki. Običajno se predlaga povišanje splošne olajšave pri dohodnini ali kaj podobnega.

Ker sem se tega počasi že naveličal, se bom danes razpisal o dveh očitnih napakah slovenskega davčnega sistema, ki najbolj prizadeneta prav ljudi z najnižjimi dohodki. Da gre za napake, bo po petih minutah branja kolumne jasno vsakomur. Zakaj o teh napakah v razpravah o davčni reformi ali ob prvomajskem kresovanju nihče ne spregovori in predlaga sprememb, pa je že višja matematika.

Neenaka davčna olajšava za otroke

Če imate otroka, vam pod določenimi pogoji pri dohodnini pripada posebna olajšava. Olajšava deluje tako, da se vsem zavezancem, ki so do nje upravičeni, njihova davčna osnova zmanjša za enak znesek.

Na prvi pogled to deluje pravično in logično. Ker so vsi otroci vredni enako, je prav, da imajo vsi starši pravico do enako visoke olajšave.

Toda v resnici imajo od te olajšave bistveno večjo korist ljudje z višjimi dohodki.

Ponazorimo to z nekaj primeri:

– oseba, ki je lani zaslužila 1.000 evrov bruto na mesec in ima enega otroka, bo zaradi davčne olajšave za otroke plačala 390 evrov manj dohodnine, kot bi jo, če otroka ne bi imela,

– oseba, ki je zaslužila 2.000 evrov mesečno, bo zaradi olajšave za prvega otroka plačala 658 evrov manj dohodnine,

– oseba, ki je mesečno zaslužila 5.000 evrov, bo plačala 999 evrov manj dohodnine,

– in končno, nekdo, ki je zaslužil 8.000 evrov mesečno in se s tem uvrstil v najvišji davčni razred s stopnjo 50 odstotkov in ima enega otroka, bo plačal 1.218 evrov manj dohodnine.

Olajšava, ki je verjetno namenjena temu, da bi odločitev za starševstvo olajšala predvsem ljudem z nižjimi dohodki, torej najbolj koristi tistim, ki zaslužijo največ.

Preprosta rešitev

Rešitev opisane težave je preprosta in jo poznajo marsikje v Evropi. Namesto da davčna olajšava za otroke (in druge vzdrževane družinske člane) znižuje davčno osnovo, bi morala biti urejena tako, da bi neposredno zniževala davčno obveznost. To bi pomenilo, da bi najprej izračunali, koliko dohodnine je kdo dolžan plačati, potem pa bi od tega zneska vsem odšteli enako visoko znižanje davčne obveznosti zaradi otroka.

Več lahko preberete na siol.net.

_______________
Časnik je še vedno brezplačen, ni pa zastonj in ne poceni. Če hočete in zmorete, lahko njegov obstoj podprete z donacijo.


2 KOMENTARJI

  1. Oseba, ki to piše, je imela priložnost vse anomalije odpraviti, pa se lahko “pohvali” zgolj z ukinitvijo drugega januarja in s katastrofalno situacijo na finančnem področju leta 2012.

    Včasih je pač bolje molčati.

  2. Oseba, ki to piše, je leta 2012 izpeljala potrebne ukrepe, da smo lahko postopoma prišli iz krize. Če tega ne bi storila, bi bile sedaj finančne razmere bistveno slabše.

Comments are closed.