J. Strgar: Nekdo naj zakriči!

12

OtocecNaslov je sposojen od modreca Janeza Janžekoviča, ki je v času, globokega socializma zakričal, da ubijati življenje ni dopustno. Takrat nečesa ne bi smeli, danes v novih ter izrednih razmerah pa imamo nekaj, kar moramo narediti. Pred nami so državnozborske volitve, katerih se moramo udeležiti! Čim boljši rezultat mora doseči slovenska politična pomlad, ki jo predstavljajo Nova Slovenija – Krščanski demokrati, (NSi –KD); Slovenska ljudska stranka (SLS) ter Slovenska demokratska stranka (SDS), s svojimi člani in drugimi ljudmi dobre volje.

Kako do čim boljšega rezultata, če so te stranke med seboj skregane? Zapleteno vprašanje, a skušajmo iskati odgovor. Vodstva omenjenih strank so se zbližala in verjamemo, da bodo našli sporazum za skupne napore. Ostaja pa težava med nami ljudmi, ki smo si glede političnih izkušenj nadvse različni. Podlegli smo manipulaciji, ki smo ji bili priče, zlasti v obeh »demokratičnih« tednikih, ki so vztrajali pri omaloževanju nekaterih strank, zlasti NSi-KD. Pri tem je zanimivo, da je bila celotna NSi, zlasti pa njena predsednica zvesti član uspešne Janševe koalicije, potem pa je morala prenašati napade leto in dan. Ko so jo nazadnje obsodili, da podpira stari komunizem, se je šele javno uprla. Napake ali pomanjkljivosti posameznih strank ali osebnosti je gotovo treba popravljati, a manjkala je vseobsežnost, za vse pomladne stranke po enakem vatlu. Učinek ni ničemur koristil, naredil pa je škodo, negotovost med ljudmi, ki jo maramo sedaj popravljati.

Civilna iniciativa Prebudimo Sslovenijo je ves ta čas na vse načine svarila in celo javno očitala razdiralno delovanje med nami pomladniki. Že ves čas smo poudarjali, da samo ena od pomladnih strank ne more zmagati in vladati, da smo drug drugemu potrebni in le vsi skupaj lahko kljubujemo post boljševizmu. Sedaj je vsa ta politična godlja še vedno med nami, upamo, da bodo zlasti tisti, ki so jo ustvarjali in gojili, kaj modrega naredili, da bi se stvari umirile in nas popeljale tja, ker so dobri ukrepi mogoči. In da bodo posamezne stranke, vsaka po svoje, prispevale svoj delež za skupno dobro.

Jesenski Tabor kristjanov in ljudi dobre volje, ki bo 18. oktobra na Otočcu bo z ostrim geslom Slovenci, pridimo k sebi, že četrtič vabil k večji politični in narodni zavesti. A kaj, volitve bodo že prej, lahko samo upamo, da bomo že na teh volitvah dočakali politično zrelost – da bomo v zadostnem številu v Državni zbor izvolili svoje najboljše predstavnike. V vseh treh strankah imamo takšne ljudi. Ne smemo več dopuščati, da bi družbo in državo vodili ljudje iz starega totalitarnega sistema, ki pred usodnimi volitvami zapirajo svoje politične nasprotnike, kakor so to naredili z Janezom Janšo. Na volitvah imamo možnost, da takšno zlorabo oblasti preprečimo.

12 KOMENTARJI

 1. Volitve bodo pokazale ali se je levici splačalo ustanavljati nove stranke.

  Če se bo se bo postavilo vprašanje, zakaj ni desnica prišla z novo sredinsko stranko, ki bi lahko pritegnila leve volivce.

 2. Dokler volimo DZ RS po čistem proporcionalnem volilnem sistemu, ki onemogoča volivcem uveljaviti osebno odgovornost tistih, ki so jim podelili svoj mandat, je razvoj demokracije, uveljavitev države prava in razvoj gospodarstva, blagostanja, žal čista utopija in zloraba pojma »v imenu ljudstva«! Je le stalni politični boj za prestiž, kar je nazadovanje demokracije in države! Tranzicije še ni konec, volimo naše! Katere in kako?

 3. meni se bolj zdi nenaravno stanje prejšnjih desetletij, ko med sds, nsi in tudi sls nisi mogel kaj prida razlikovati, kot pa zdaj, ko je malo bolj jasno, da to ni isto telo. če sem prav prebral na financah povzetek včerajšnjega soočenja, je tonin kar modro označil medsebojni odnos teh strank. so si nekako še najbližje, a nikakor ne enake.

  dobro bi bilo, če bi npr. sls še malo bolj jasno rekla, da so kmečka stranka (stranka za podeželje), sds (z npr. žigo turkom) bi začel pokrivati desno meščanstvo, nsi (recimo kovač) pa podjetnike…

  glede razumevanja medsebojnih odnosov se mi recimo zdi, da so bili arhivi šola, ki jo je nsi naredil (‘se pač na tej točki razlikujemo’), sds pa ne (‘%&x#$y@!’).

  • Na takle komentar je pa že treba odreagirati. Kolega, kaj če bi šli kar Murgle vprašat, kakšno žlahtnenje in dizajniranje Slovenija potrebuje!?

  • kar sem želel reči, je, da je v konkurenčnem okolju normalna določena raven specializacije oz. iskanja niš.
   podal sem primere za ponazoritev.

   kakšne so po vašem mnenju razlike med temi tremi strankami? se vam zdijo dovoljšnje/primerne/prevelike?

 4. Zadnja anketa volilnih napovedi kaže odličen rezultat za SDS in NSI. Za ljudsko stranko pa je nevarno, da ne pride v parlament, kar bi bilo škoda. Predsednik očitno ni pravi.

 5. Nacionalni mediji: nikjer nič o 7. dnevu krivičnega zapora za Janeza Janšo.
  Vsi mediji: nikjer nič o 19.dnevu gladovne stavke Ladislava Trohe.
  ?!

  • Jaz te voililne napovedi ne jemljem preveč resno.Vse tri stranke bodo prišle v DZ,ampak ne bodo prilezle čez 39,40 poslancev,kar je v vsakem primeru premalo

 6. Prejle sem prebral v Janševi novoizdani knjigi ZZA KULTURO ŽIVLJENJA, zanimiv predlog slovenske sprave:

  in kako končati delitve:
  – prenehati opravičevati zločine
  – okupacija je bila podlaga vsega zla. Brez nje ne bi bilo vojne, revolucije, kolaboracije in medvojnih in povojnih pobojev
  – upor proti okupatorju je bilo častno dejanje
  – izkoriščanje oboroženega upora proti okupatorju za oboroženo revolucijo je bilo zavržno dejanje. Prav tako je bilo zavržno dejanje kolaboracija z okupatorjem
  – samoobramba in upor proti oboroženi revoluciji je bilo legitimno dejanje
  – medvojno in povojno pobijanje ujetnikov in civilistov je bil zločin.

  V nadaljevanju je naveden konkreten način prenehanja delitev, pri čemer ima pomembno vlogo državni zbor.
  Brez pripomb. Resnicoljubni in pravični predlogi.

  • zelo dober predlog. takoj podpišem.
   vendar zadeva ne bo šla skozi (berimo pogovor z drobničem v sosednji sobi; in najbrž pri Zavezi še vedno šteje predvsem to, kar reče on – četudi sušnik obeta nekaj svežine, je pot še dolga … )

Comments are closed.