J.Strgar, Družina: Slovenci smo razdeljeni

11

Gornji stavek lahko slišiš ali bereš, kamorkoli se obrneš. Res je tako. Različnost v mišljenju in delovanju je navzoča tudi pri drugih narodih. Naša posebnost je v tem, da ne znamo »stopiti skupaj«, ko gre za velike, usodne zadeve. Drugi to znajo. Škoda, da je z nami tako!

Ali smo bili vedno taki? Že laični pogled na zgodovino nam pravi, da ni bilo vedno tako. Od raznih »tovarišic« in »tovarišev« moramo kar naprej poslušati, da je delitev povzročil Anton Mahnič. Na tinjskem novoletnem srečanju pred nekaj leti sem predavatelja, ki je to trdil, javno vprašal, kaj vendar je Mahnič naredil, da mu pripisujemo takšno škodo – ali je dal koga zapreti ali celo ubiti? To ne, je dejal, a bil naj bi izredno oster do svojih političnih nasprotnikov, to je do liberalcev. Spet laičen pogled za tisti čas nam pove, da je liberalcem, ki so ostro in grdo govorili in pisali o katoliški Cerkvi in njenem socialnemu nauku, povedal, kar jim gre, namreč da so v zmoti.

Če pomislimo na Janeza Evangelista Kreka, tudi duhovnika, ki je v tistem času reševal socialno stisko delavstva, slab položaj kmetijstva in je celoten narod organiziral v Slovensko ljudsko stranko, ki je potem na volitvah zmagala. In še naprej, če pomislimo na kulturno dejavnost tistega časa, ko so katoliške založbe izdale Poezije Simona Gregorčiča kar v 60.000 izvodih in je Mohorjeva družba izdajala svoj knjižni dar v 90.000 izvodih, lahko razumemo Antona Mahniča, ki je liberalcem povedal kaj stvarnega, kaj takšnega, kar ni bilo v skladu z dejanskim stanjem. Trditi in širiti misel, da je Mahnič začetnik delitve naroda, je čisti nesmisel. Kljub temu je še vedno v zraku. Kdaj bodo nasprotniki oziroma uničevalci krščanstva, zlasti katoliške Cerkve, s tem prenehali?

Nesmisel je tem večji, ker njihovi sedanji avtorji ne vidijo tistih pravih razdiralcev naroda, predvsem komunistov, ki so svojo razdiralno pot pričeli takoj po okupaciji. In kako so pričeli? Z lažjo, češ, da se borijo proti okupatorju, a so kar takoj pričeli z odstranjevanjem in celo s pobijanjem vseh, ki se niso strinjali z njimi. To je bila resnična delitev in še danes bi jo radi prikrivali.

Ves čas pa so bile še druge delitve. Komunistična doktrina se je posluževala še drugih grdobij kakor hujskanje enega človeka proti drugemu, hlapce proti gospodarjem, delavce proti lastnikom, vernike proti žup­nikom, župnike proti škofom, škofe proti papežu, celo člane družine drugega proti drugemu. Ob tem dodajmo še politično polje – prve demokratične volitve po osamosvojitvi, ko je zmagal Demos, ko stare strukture niso več imele vodilne premoči. Najprej so razbijale Demos in potem najmočnejšo stranko v okviru Demosa, to je Krščansko demokracijo (SKD). Ko se je ta stranka nekoliko utrdila in z uspehom gradila samostojnost Slovenije, so se zgodile še druge nesreče. Našel se je mladenič, ki je poleg SKD ustanovil še eno krščansko, to je Slovensko ljudsko stranko (SLS). Iz te nesreče so se potem rodile še druge, to je nadaljnje delitve strank in naroda kot celote – najbrž v veliko veselje starim silam.

Več lahko preberete v Družini


11 KOMENTARJI

 1. Odličen prispevek avtorja!

  Ko opazujem današnjo razdeljenost, se ne morem otresti vtisa, da je po nepotrebnem sprovocirana.

  Sprovocirana je na ta način, da se je in se še etiketira in to celo na žaljiv način posameznike, namesto da bi se obsojalo predvsem slabo ravnanje.

  To povzroča užaljenost in zamere, pri nekaterih pa tudi maščevalnost.

  Spet se bom poslužil družinskih odnosov.

  V nekaterih družinah rešujejo probleme na človeški, etičen način in so zato urejene družine.

  V drugih pa na nečloveški, torej neetičen način in so zato neurejene družine. Ob reševanju medsebojnih odnosov, s svojim neprimernim pristopom ali reakcijo, medsebojni odnos le poslabšajo.

  Storimo vse, da bomo znali modro, psihološko in taktno pristopati drug do drugega in ne bo več razdeljenosti ali bo vsaj znosna, normalna.

 2. Tudi na provokacije moramo delovati vzgojno, sicer jih ne bo možno odpraviti. Najslabše je reagirati na enak način, ker je potem nasprotnik dosegel svoj namen.

 3. Tistim, ki se trudijo za razdeljenost naroda, odvzameš moč, ko na njihove negativne provokacije, reagiraš umirjeno, modro, argumentirano, psihološko pomirjajoče, sklicujoč se na človekove pravice in splošnoveljavne vrednote… Mogoče bo potrebno včasih tudi povzdigniti etičen glas ali sprožiti zakoniti postopek. Vendar vse na civiliziran način.

  Torej vzgojno. Provokator bo spoznal, da je provokacija doživela nasproten učinek in bo z njo prenehal.

  Mi, ki želimo v skupnosti delovati vzgojno, pa bomo imeli pozitiven občutek, da smo na primeren vzgojni način dosegli razvojni premik v skupnosti.

 4. Slovenci smo razdeljeni, tudi Američani so, pa Angleži..politično seveda. Saj so različni pogledi na določene stvari in probleme normalni za ljudi s lastnim razumom, svobodno voljo, grešnimi nagnjenji, talenti in še čem..
  Problem Slovenije je, da to delitev večine volilnega telsa nekdo že 70 let izkorišča za svoje koristi po načelu deli in vladaj. Rdeča nomenklatura ima koristi medtem ko se narod med sabo prepira. Pa še to ni najhuje oziroma najbolj žalostno.
  V Sloveniji je razdeljena t.i. desnica.Razdeljena je bila že pred in med 2.SV in tudi po kratki enotnosti med in po osamosvojitvi so jo uspeli(težkega dela niso imeli) zopet med sabo spreti. To je največja žalost našega naroda.
  Mesarsko klanje za volilce s strani zaničevanega, izkoriščanega in nepriviligiranega pola naše družbe kar podarja konstantno oblast kontinuiteti na vseh temeljnih področjih oblasti. V sodstvu, medijih (glavni vzvod oblasti v državah s takim šolstvom kot je naše), bančništvu, vseh kot moralnih avtoritetah družbe kot so KPK, inf. pooblaščenka, računsko sodišče, varuhinja človekovih pravic potem v vodilnih sindikatih v policiji, vojski..
  Celo v RKC obstajata med duhovščino dve struji NSi in SDS-ova.
  Šele, ko bomo sposobni na desnici preseči medsebojne interesne razlike na račun pomagati Sloveniji iz velike krize,šele potem bo kakšno upanje na bolje za naše otroke. Smo sposobni ? Raje bomo šli po poti Kocbeka ali pa iskali delo v tujini.

 5. Razdeljenost v mnenjih ni problematična. Naša razdeljenost temelji na sovraštvu. Oblast pa samo manipulira s sovraštvom že zadnjih 70 let.

  • Točno ! Tudi jaz mislim tako !Razdeljenost ni problematična , dokler ne temelji na sovraštvu , ki so ga s pridom uporabljali komunisti .
   Beseda razdeljenost pravzaprav ni pravilna oznaka !! Saj ne moremo vsi misliti enako – kot smo morali do leta 1991 !? Torej , imam vso pravico in tudi dolžnost ( da ne lažem , kaj si mislim ) misliti drugače . To kar pravi Mrkislav – ” ko bomo na desni presegli interesne razlike” – kako ….na desni ?? Da presežemo take razlike , sta potrebna dva …..ali več !!

 6. Izraz razdeljenost ni primeren, saj je imeti različna mnenja normalno.

  Primeren izraz je sovraštvo do drugače mislečih, ki pa ga širijo komunajzerji.

Comments are closed.