J. Strgar: Bomo spet nasedli?

14
Flickr
Foto: Flickr

V elektronskem Časniku.si, z dne 28. marca, nam je p. Branko Cestnik lepo razložil, kako se je spet začel lov na volivce kristjane. Spomnimo se prvih predsedniških volitev, ko so vprašali Jožeta Pučnika če je veren. Pučnik je odgovoril:.«Nisem«. Bil je glede osebne vere pošten in je povedal po pravici. Zaradi te poštenosti je volitve izgubil. Marsikateri kristjan ga ni volil, čeprav je tudi bilo znano, da je bil enako pošten do vernosti in vernikov. Cenil je slovensko zgodovino, ki je bila ves čas krščanska. Drugi kandidat, Milan Kučan je pa odgovoril, da so doma imeli Sv. pismo, kar je bila spretna potegavščina in je zmagal. Sicer pa je bil med tistimi, ki so vero in kristjane preganjali. Kakšna prevara, ki so ji mnogi kristjani nasedli. Prevare so se pozneje še dogajale in grozijo nam tudi danes. In to od vseh strani – od starega komunizma in njihovih potomcev, do “prijateljskih strank in posameznikov”, s katerimi smo že bili skupaj in smo drug drugemu pomagali. Kaj ni bila zgodovinska stranka kristjanov, ki se danes imenuje Krščanska demokracija (NSi) tista, ki je v letu 2012 edina ter do konca vztrajala v Janševi vladi in jo branila? Medtem ko so jo vsi drugi zapustili in rušili. Sedaj pa ljudje, s katerimi smo skupaj branili dobro zastavljen družbeni in politični program za Slovenijo, “streljajo” na nas in nas zmerjajo, kot da smo podporniki starega komunizma. Volivci smo sicer dobri, le voditelji da so slabi – po že znani metodi. Posamezni jurišniki uporabljajo celo nedovoljeno strelivo – lažnive obtožbe, kakor nam je v Slovenskem času (marec 2014) razložil Janez Dular. Povsem neokusno je prerokovanje, da neka stranka na naslednjih volitvah ne bo prišla v parlament, kar sem ponovno prebral v tedniku, ki se ima za pomladnega.

Spet moramo priznati, da nam še vedno primanjkuje avtentične samozavesti in prelahko nasedamo, sicer »prebrisanim« parolam od drugod in svojemu vodstvu premalo zaupamo. To je naša »rak rana«. Kakšne pomanjkljivosti do skrajnosti premlevamo, napake drugih, nam nenaklonjenih strank, pa kar sproti pozabljamo. Zanesljiva krščanska misel je kar naprej v spotiko prav vsem, na levi in na »desni«. Vprašal sem enega izmed dolgoletnih poslancev v Državnem zboru, ali je kdo med njimi, ki ni naredil kakšne napake? »Takega poslanca ni,« je odgovoril.

Za vse pomladnike velja, da bi se morali drug z drugim povezovati in sodelovati, saj le skupaj lahko spremenimo prevladujoče brezumje, ki nam še vedno vlada. Dobiti moramo večino v Državnem zboru, vse drugo so zgolj želje. Medsebojno dopolnjevanje in tekmovanje v dobrem in odličnem je tisto, s čimer lahko ustvarimo boljše čase. To je načelo, ki ga ves čas zagovarjam tudi kot predsednik civilne iniciative Prebudimo Slovenijo.


14 KOMENTARJI

 1. V bistvenih ciljih mora biti desnica enotna.

  In drug z drugim mora biti prizanesljiva in spoštljiva.

  In medsebojne probleme ne reševati pred javnostjo, razen če dobra prizadevanja ne pomagajo.

  • svitase: “V bistvenih ciljih mora biti desnica enotna.”
   ============

   V noveli zakona o (udbovskih) arhivih je predsednica NSi Ljudmila Novak enotna s slovensko levico.
   Sklep: Torej gre pri tem za vas nebistveno stvar?

 2. Politika je področje, ki nauk in prakso krščanstva v bistvu onemogoča. Praksa kaže na to, da tudi kristjani v politiki, v borbi za oblast, izgubijo smer in pot. Na to je opozarjal že Kristus, ki je opominjal ljudi, da oblast in bogastvo praviloma onemogočata stik z Bogom.
  Moje osebno mnenje je, da bi namesto transverzalne porazdelitve kristjanov v političnem življenju, morale obstajati dve krščanski stranki. Ena taka, kot jo že poznamo, druga pa bi morala OSTAJATI TRAJNO OPOZICIJSKA. Samo taka, opozicijska stranka bi lahko trajno prakticirala krščanska stališča in bi OHRANJALA SVOJO MORALNO PODOBO.
  Seveda pa bi v opoziciji taka stranka lahko odigrala za kristjane ZELO POMEMBNO VLOGO, saj bi lahko v parlamentu vedno pomagala prevesiti politiko v pravo smer, torej v smer, ki je dobra za človeka kot posameznika.
  Menim, da bi se morali kleriki zavzemati prav za ustanovitev in obstoj take stranke!

 3. Strgar je napisal soliden članek, ki odpira nove uvide. Še en dokaz je, kako dialog različnih ljudi odpira nove ustvarjalne ideje in reševanja in poti, strategije.

  Zakaj so ljudje volili Kučana in ne Pučnika. Pučnik je bil za Slovenijo preveč neposreden, iskren. Druga kultura. Živel je v protestantski Nemčiji. Bil je socialdemokrat.
  Na drugi strani so imeli ljudje provincialnega socialističnega bleferja, revčka, jecljavčka, kakršni živijo po naših kmetijah s starejšo mamico in imajo v žepu flaško ognjene vode, da lažje pomirijo nemir in tesnobo v duši. To je slovenskemu zaprtemu človeku bolj bliz. Bolj mu je blizu “žrtev”, potuhnjenec, “diplomat”, ki se ga včasih na balkanski način nabuta in znora. Balkanska kultura je tipičnega Slovenca popolnoma prepojila, zasužnjila. To je bistvo.

  Težko bi analogijo Pučnik -Kučan prenesel na SDS -NSI 8 ali sLS). Glavni problem je, da so pomladniki “desnica” v NAREKOVAJIH: Kot prvo mora desnica s pomočjo intelektualcev in civilne družbe in pametnih politikov ( če sploh so) postaviti SW desnice, in nato HW desnice. Ker tega že 25 let nismo zmožni, je “desnica” samo zagrenjen postrešček naše brezciljne in manipulativne “levice”.

  • pavel: “Zakaj so ljudje volili Kučana in ne Pučnika. … Na drugi strani so imeli ljudje provincialnega socialističnega bleferja, revčka, jecljavčka, kakršni živijo po naših kmetijah s starejšo mamico in imajo v žepu flaško ognjene vode, da lažje pomirijo nemir in tesnobo v duši.
   =============

   “Čudovit” pogled na slovensko ruralno populacijo, predvidevam, da gre za pogled t.i. meščanskega intelektualca.
   Kučana niso izvolili kmetje ampak meščani, ti so še danes volilci slovenske levice.
   In še, javni sektor je trdnjava slovenske levice.

 4. seveda, članek je dober, dokler verjamemo v ‘pomlad’ oz. še natančneje, v ‘pomladnike’.
  a pomladniki, kdo so to?

  je (bil) kje kak članek, kjer bi nekdo skušal orisat, kaj temeljno označuje to pomladno skupino? in da bi to uspel brez zanikanja (aka to so protikomunisti)?

 5. Slovenska desnica mora slediti vzoru nemške CDU in se močneje angažirati za socialno pravičnost in določene pozitivne, neškodljive liberalne elemente.

  O tem lahko beremo v današnji Demokraciji.

  • Delavec za krivico kriv si sam?
   Zopet berem. Delodajalci niso plačali za 240 milijonov prispevkov. Durs lani izterjal polovico denarja. Prijava ključna. Kako pa oblast, leva in desna, že več kot 20 let pelje delavce žejne čez vodo?
   Vsak naj za preverbo rednega plačevanja socialnih prispevkov poskrbi kar sam, država pa si opere roke, čeprav ima ravno ona prva evidence! V oddaji Studio city, 1./2. aprila, visok uradnik Dursa, predstavnik oblasti, jasno brez zadržkov pove, da naj delavci sami poskrbe in preverjajo, če so jim delodajalci plačali socialne prispevke, in to pisno ali preko e-uprave. Ko in če zaposleni ugotovijo, da jim prispevki niso plačani, naj podajo pismeno prijavo. Delojemalec, ki ne preverja plačevanja svojih socialnih, zdravstvenih prispevkov na Dursu ali pri Zdravstveni zavarovalnici, plačljivih sicer od njegove bruto zaslužene plače, ker ne ve, da mora preverjati sam, je za goljufijo in storjeno mu krivico in oškodovanje torej kriv kar sam?! Tudi ko to ve, pa ne preveri, ker ne zna ali ne zmore?! Tudi če ne ve, da se mora sam pismeno pritožiti na navedene in druge inštitucije, in tudi če tega ne zna ali ne zmore?! Vse to naj počno zgarani delavci, delojemalci, ki preprosto zaupajo v poštenost države?! »Delavec za storjeno ti krivico kriv si samo sam«, že desetletja torej cinično pravi vsaka slovenska oblast!? V isti oddaji pa Slovenka poslanka v avstrijskem parlamentu pove, da v Avstriji taki primeri sploh niso mogoči, saj avstrijska zdravstvena zavarovalnica podjetnika, ki ne plača zdravstvenih prispevkov, poda takoj na sodišče, kjer mu preti stečaj. To torej ne počno zgarani in oškodovani zaposleni, temveč prizadete zaščitijo predvsem državne ali druge inštitucije, zlasti Delavska zbornica. V Sloveniji pa je ob goljufijah neplačanih plač in prispevkov delojemalec povsem sam! Kje so tu z ustavo zaščitene osnovne človekove pravice in njihovi skrbniki? Jim potem lahko še zaupamo? Za nekatere delodajalce pa je neplačilo plač in prispevkov za socialno varnost nekaj čisto normalnega, ugotavljajo sindikati. Kdo se tu spreneveda in norce brije, ščiti goljufe, kakor je bivši predsednik US dr. Ernest Petrič imenoval direktorje, ki ne plačujejo socialnih prispevkov zaposlenih? Mnogim takšnim direktorjem tudi »tajkunski prevzemi podjetij« na škodo nekdaj skupnega družbenega premoženja brez osebnega plačila niso bili tuji? Kje je bila in je tu pravica zaposlenih, državljanov do pravičnega enakega dostopa do kupnine družbene lastnine in predvsem delojemalčeva pravica do razpolaganja s zaslužkom iz njegovega dela? Kje je tu levica, ki je na oblasti že desetletja, več kot pol stoletja? Kje je tu »poštena desnica novega reda«? To je sramota za družbo, stroko, pravo, politiko in državo? Tudi za »rdeče veličastne delavske« Stožice!
   Ali vas in nas ni čisto nič sram pred oškodovanimi sodelavci, sosedi in sodržavljani EU?
   Kako dolgo bo še delavec za krivice kriv kar sam?

   • in vi še gledate Studio City, Bog naj vam pomaga…saj bi v že vseh teh letih vedeli, da je ta oddaja pač mlin na veter osebam, katere ste opisali. Se pa strinjam z vami, da ta “ablast” želi uničiti malega človeka.

 6. No no Riki, tudi SDS ni pomladna stranka, saj je bila pred tem SDSS in celo JJ je hotel tisto stranko potisniti med socialiste, pa so jih potem bivši komunisti prehiteli in potem niso vedeli kam naj gredo, pa so se kar naenkrat odločili da pripadajo desnici in Krščanstvu.

 7. Res dober članek, še posebej, če ima avtor približno 60% volilcev ( koliko sto tisoč je to Slovencev? )za nesposobne, da se sami odločijo, kateri človek jih naj vodi. In seveda mora biti zaradi njihove nesposobnosti Nekdo, ki jim mora povedati, kdo je tisti pravi Naš.

  Kar nekaj komentatorjev zna prikazati g. Pučnika kot evropskega človeka, nemškega socialdemokrata in podobno. Seveda je vse to g. Pučnik tudi bil. Vendar pa verjetno niso opazili, da g.Pučnik ni nikoli govoril o nekom, da je blefer, revček, jecljavček. Tudi ni nikoli govoril, da po naših kmetijah živijo starejše mamice s flaško ognjene vode. G. Pučnik je bil razumnik, ki je spoštoval tudi drugače misleče, saj je vedel, da je to ena temeljnih vrednot demokracije. In seveda, kar je še posebej cenil g. Pučnik. Spoštoval je osebo, ki so si jo ljudje s svojo razsodnostjo, sami, brez ” sufliranja ” izvolili.

  Tako, ko bo moj komentar objavljen, pa bom začel meriti čas, v katerem bo izbrisan.

Comments are closed.