J. Stojan, Večer: Glasba gre h koncu

0

Vse odkar so grški volivci januarja na oblast zavihteli levičarsko stranko Siriza, se zdi, da se je čas zaustavil. Ali pa da se vrti v zares kratkih krogih. Le kako si lahko drugače razložimo vzorec, ki se je zdaj že jasno uveljavil v pogajanjih. Najprej vsaka stran prek medijev ošteje drugo. Običajno začne grška vlada, opozori na nerazumne in krute pogoje, ki jih zahteva trojka Mednarodnega denarnega sklada (IMF), Evropske komisije in Evropske centralne banke (ECB). In kako naj se končno sprijaznijo, da Grki ne morejo in nočejo poplačati javnega dolga, ki je konec 2014 znašal neverjetnih 177 odstotkov BDP. Trojka bo pač morala del dolga odpisati.

Mimogrede, evropskim voditeljem se je šele zdaj, po več letih neprekinjene evrske krize, posvetilo, da ima beseda trojka nelep zgodovinski, bolj natančno, stalinistični prizvok. Angela Merkel zato zadnje tedne govori o “treh institucijah” in o tem, kako bi jih morala Grčija malo bolj spoštovati, ne pa truditi spreti med seboj.

In že smo pri sporočilih, ki jih prek medijev Atenam pošiljajo evropski partnerji. Običajno je to opozorilo, da se čas izteka in da naj Grčija končno sprejme strukturne reforme. Tako pa se v ostalih prestolnicah zdi, da si Siriza želi – kljub napovedi boja proti široko razvejani korupciji – zgolj zamenjati stara klientelistična omrežja s svojimi lastnimi. Grški premier Aleksis Cipras svoje evropske kolege ob tem še dodatno iritira z nenehnim sklicevanjem na svoj demokratični mandat in na želje svojih volivcev. “Tudi jaz sem bil izvoljen,” mu je nedolgo tega zabrusil nemški finančni minister Wolfgang Schäuble. Podobno kot Cipras ne pristane na vnovično znižanje pokojnin, ker bi mu to njegovi volivci nepopravljivo zamerili, bi bili nemški (in italijanski, francoski, avstrijski, nizozemski …, slovenski) volivci ogorčeni, če bi politiki Grčiji podarili njihov denar. Slovenski upokojenec mora sprejeti rez v pokojnino, da se lahko grškemu upokojencu pokojnina poviša.

Več lahko preberete na Večer.

_______________
Časnik je še vedno brezplačen, ni pa zastonj in ne poceni. Če hočete in zmorete, lahko njegov obstoj podprete z donacijo.