J. Sešek, Radio Ognjišče: September in nov začetek

0

Prvi september. Mesec, ki ima v svojem začetku toliko novega, mesec, ki nam vsako leto znova dokazuje, da čas res hitro teče. Tukaj je spoznanje, da počitniška meseca mineta hitreje, kot bi si želela večina. Danes se po vročem poletju začenja šolska jesen. V novo šolsko leto vstopa okoli 174.000 učencev in okoli 75.000 dijakov. Dan, ki je na moč poseben si bodo, upam, da po dobrem, zapomnili prvošolčki. 21.807 je takih, ki so danes prvič vstopili v šolo. Odrasli se sprašujemo kakšen svet jih čaka, kaj jim pripravljamo, kaj bo prinesla prihodnost. Bodo znanje, ki ga začenjajo nabirati, lahko uporabljali doma, ali ga bodo, kot zdajšnja generacija doštudiranih, nosili v svet?

Znanje, ki jih čaka, prihaja prek šol, ki so pri nas, zagotavlja ministrica, dobre in prijazne. Prepričan sem, da so tiste, ki so res take, in jih kot dobre in prijazne doživljajo učenci in njihovi starši, prijazne zaradi učiteljic in učiteljev, profesoric in profesorjev, ki resno in odgovorno opravljajo svoje delo, ki razumejo tudi velik pomen svojega dela pri vzgojnem procesu. Starši si želimo pomoči pri oblikovanju otroka v odgovorno osebnost, veseli smo, če, denimo, spoznamo, da razrednik razume otroka, da mu je mar za njegovo rast.

Zato je danes pravi dan, da se mnogim besedam o novem začetku in prometni varnosti v okolici šol, pridruži tudi beseda namenjena tistim, ki so tudi to poletje poslušali vzdihe v slogu: »Blagor vam, vse poletje ste doma. To pa so počitnice, kaj? Fino se imate, učitelji, fino!« Vem, da med letom ne razumemo ali sploh ne pomislimo na to, da ne morejo do dopusta med tednom, da so z delom zasuti tudi doma … Ne verjamete? Če ne zaupate njim, pa vprašajte njihove žene, može ali otroke. Od prijateljev in sodelavcev, ki jim zaupam, pogosto slišim o delu učiteljic v noč, o testih, ki jih nosijo domov, odločitvah, ki jih morajo sprejemati, stresu, ki ga doživljajo.

Poklic učitelja je poslanstvo. No, moral bi biti poslanstvo, zaupano tistemu, ki je poklican in pravilno usmerjan, da znanje prenaša na mlajše. Da izobražuje in vzgaja! Učitelj je eden od poklicev, ki sodi v druščino nekdaj zelo spoštovanih! Saj veste: učitelj, župan in duhovnik … Zdi se, da je spoštovanje vseh treh zbledelo. Pa ni prav! Spoštovanje in zavedanje pomembnosti učiteljskega poklica moramo vrniti med ljudi, med starše in otroke. Vzela ga je svoboda, ki se v zadnjih desetletjih izogiba vsakršnim mejam, vzeli so ga zakoni, ki branijo le pravice, zakoni, ki so pozabili na dolžnosti. Omajali smo ga starši, ki imamo svoje otroke za prijatelje in zaupnike in nič več za otroke! Prepogosto sem slišal mame, ki so v pričo svojega šolarja modrovale kako grozne so učiteljice, kako nemogoč je ravnatelj, kako trapast je šolski sistem. In kako naj potem pričakujemo spoštovanje s strani otrok? Vzgajamo z zgledom. O ja, tudi učitelji.

Več lahko preberete na radio.ognjisce.si.

_______________
Časnik je še vedno brezplačen, ni pa zastonj in ne poceni. Če hočete in zmorete, lahko njegov obstoj podprete z donacijo.