J. Paljk, Novi glas: Zgledni odnosi

3

“Današnje praznično bogoslužje, medtem ko nam daje zreti to čudovito skrivnost, iz katere prihajamo in proti kateri gremo, v nas tudi obnavlja poslanstvo živeti občestvo z Bogom in živeti občestvo med nami po tem trinitaričnem vzorcu …

Poklicani smo, da živimo, ne drug brez drugega, nad drugimi ali proti drugim, temveč drug z drugim, za druge in v drugih. To pomeni sprejeti in soglasno pričevati lepoto evangelija, živeti vzajemno ljubezen do drugih tako, da z njimi delimo veselje in trpljenje, se učimo prositi odpuščanje in odpuščati in ugotavljati pod vodstvom pastirjev vrednost različnih karizem. Če povzamem, zaupana nam je naloga graditve cerkvenih skupnosti, da bodo vedno bolj kot družina, sposobna odsevati sijaj Trojice in evangelizirati, ne samo s besedami, temveč tudi z močjo ljubezni Boga, ki prebiva v nas”, je dejal sveti oče Frančišek v nedeljo, na morda najtežje doumljiv praznik Svete Trojice. Papež Frančišek je poudaril, da smo na svetu zato, “da živimo, ne drug brez drugega, nad drugimi ali proti drugim, temveč drug z drugim, za druge in v drugih”. In prav v tej luči lahko tudi vidimo njegovo zavzemanje za skupno dobro, njegovo zavzemanje, da bi v svetu bil sam najprej pričevalec te poklicanosti k zavezi življenja in seveda Kristusovega nauka.

Zato so nam vse polemike pred obiskom in po njem slovenskega predsednika vlade Mira Cerarja pri papežu, ki smo jim bili priča na Slovenskem, brezpredmetne, nepotrebne, če že ne škodljive, saj sta se slovenski predsednik vlade in sveti oče minuli petek, 29. maja, v Vatikanu pogovarjala tudi o tem, kako bi na Slovenskem prišli do prepotrebne narodne sprave. “Kot so sporočili iz tiskovnega urada Svetega sedeža, sta papež in slovenski premier v pogovorih tudi potrdila pripravljenost za nadaljevanje konstruktivnega dialoga o dvostranskih vprašanjih, ki zadevajo odnose med državo in Cerkvijo s posebnim poudarkom na procesu narodne sprave, človeških in verskih vrednotah in skupnem sodelovanju v dobro družbe in najrevnejših”, je poročala Slovenska tiskovna agencija, ki je še dodala, da je slovenski “premier v pogovoru s papežem tudi izrazil navdušenje nad nedavno razglašeno papeško bulo – dokumentom, ki daje večji poudarek tematiki usmiljenja in sprave”.

Več lahko preberete na strani tednika Novi glas.

_______________
Časnik je še vedno brezplačen, ni pa zastonj in ne poceni. Če hočete in zmorete, lahko njegov obstoj podprete z donacijo.


3 KOMENTARJI

  1. “da živimo, ne drug brez drugega, nad drugimi ali proti drugim, temveč drug z drugim, za druge in v drugih”
    ==============
    Samo v Sloveniji lahko papeževe besede nekdo tako razume, da naj si medsebojno lezemo drg drugemu v rit.

    • Spoštovani gospod Jurij, mimogrede, živi v zamejstvu in to v bližini zgodovinskega središča pokristjanjenja Slovencev, Ogleja. Morebiti od tam pride tudi novo evangeliziranje, vsekakor premnogim ne bi škodilo.

Comments are closed.