J. Paljk, Novi glas: Pred zgodovinskim srečanjem na Kubi

0

Papež Frančišek in moskovski patriah Kiril se bosta 12. februarja letos srečala na Kubi.

Novico, ki je presenetila ves svet, sta v petek, 5. t. m., istočasno sporočila v Rimu tiskovni predstavnik Svetega sedeža msgr. Lombardi in v Moskvi patriarh Hilarijon iz Volokolamska.

Gre za prvo srečanje med rimskim škofom in moskovskim patriarhom po letu 1054, ko se je Cerkev razklala. Zgodovinsko srečanje bo na mednarodnem letališču José Martí v Havani na Kubi, kjer se bosta papež Frančišek in patriarh Kiril dve uri pogovarjala na štiri oči, eno uro pa skupaj s spremstvom, srečanje pa se bo sklenilo s podpisom skupne izjave.

Papež Frančišek se bo na poti na pastoralni obisk v Mehiko ustavil na letališču na Kubi, kamor bo dospel tudi ruski patrarh Kiril. Obe strani poudarjata, da gre za skrbno načrtovano in dobro pripravljeno srečanje, ki si ga je zelo močno želel že sveti papež Janez Pavel II., sedanji papež pa je ruskemu patriarhu Kirilu pred časom samo sporočil: “Določite kraj in datum, z vami se bom srečal, kadarkoli in kjerkoli želite”! Pred leti je malo manjkalo, da ne bi prišlo do srečanja med papežem in moskovskim patriarhom v Sloveniji, veliko so si tudi obetali v Avstriji, a dejstvo je, da je moskovski patriarh izbral Kubo, neevropsko in komunistično deželo.

Sveti sedež in moskovski patriarhat verjameta, da bo dogodek tudi znamenje upanja za vse ljudi dobre volje. Vse kristjane vabita h goreči molitvi, naj Bog blagoslovi srečanje, da bo lahko dalo dobre sadove. Metropolit Hilarijon je dejal, da upajo, da “se bodo začeli novi odnosi med Cerkvama”, kot je tudi neprikrito povedal, da se bosta sestrski Cerkvi morali dogovoriti, kako skupaj pomagati preganjanim kristjanom v svetu, še posebej v današnjem času.

Več lahko preberete na noviglas.eu.

_______________
Časnik je še vedno brezplačen, ni pa zastonj in ne poceni. Če hočete in zmorete, lahko njegov obstoj podprete z donacijo.