J. Mussomeli za Demokracijo: “Za ohranitev slovenske identitete in blaginje je potrebna odprtost svetu”

2

Ameriški veleposlanik v Sloveniji Joseph Mussomeli je na Pučnikovem večeru, ki ga je v torek organiziral Inštitut Jožeta Pučnika na temo ZDA in evroatlantskih odnosih, govoril predvsem o trenutni krize EU in gospodarskih težavah Slovenije, za katere odgovor vidi v odprtju Slovenije tujim investicijam in pospešeni privatizaciji.

Pogovor, ki sta ga vodila nekdanji slovenski veleposlanik v Franciji Janez Šumrada in predsednik sveta inštituta Bernard Brščič, je potekal tudi o krizi v EU. Ameriški veleposlanik problem EU vidi v tem, da ne zna uspešno kombinirati varčevalne politike in investicij za spodbujanje gospodarske rasti.

“Po eni strani je potrebno varčevanje, a v smislu fiskalne discipliniranosti, se pravi izogibanje nesmiselnemu zapravljanju. Po drugi strani pa mora Evropa oživiti gospodarstvo. Investicije in pobude pa morajo biti racionalne, da bodo omogočile rast,” je menil Mussomeli, ki kot del rešitve vidi določeno varčevanje v javnem sektorju, da bi lahko del tega denarja porabili za okrepitev zasebnega sektorja.

“Če vzamem za primer Slovenijo, je v letih pred in med krizo preveč zaposlovala v javnem sektorju, ko bi bilo ta denar pametneje porabiti za investicije v zaposlitve v zasebnem sektorju,” je dejal ameriški veleposlanik.

Več: Demokracija


2 KOMENTARJI

  1. Drži, odprtost tudi zato, da pokažemo našo ustvarjalnost na različnih področjih življenja: na gospodarskem, kulturnem, športnem,domoljubnem, kar nas bo spodbudilo k še večji ustvarjalnosti in pozitivnemu ponosu!

  2. Mussomeli je gospod. Res, gospod. V celi Sloveniji danes ga ni takega, ki mu do kolen seže.

Comments are closed.