Pezdir Možini razkril šokantna ozadja finančnega delovanja globoke države

8
Jože Možina v pogovoru z Radom Pezdirjem

J. Možina, TVS 1, Intervju: Rado Pezdir (POSNETEK)

Rado Pezdir je v intervjuju (TUKAJ) pogumno razkril šokantna ozadja finančnega delovanja paradržavnih struktur, ki jih po pravici imenujemo »udbomafija«. Udba, poznejša SDV, politična policija prejšnjega nedemokratičnega režima, je namreč že leta 1946 začela s tihotapljenjem droge in cigaret, ter to počela še leta 1989, kar je sedaj dokumentirano. Pri svojem kriminalnem delovanju je imela tudi sodelavce iz italijanske mafije, ki so z Udbo sodelovali tudi v igralniških poslih. Bili so kot država v državi, nad SDV je bila samo Zveza komunistov oz. Centralni komite. Denar iz tega početja se je med drugim stekal na skrivne račune in podjetja v tujino; Pezdir navaja, da je bilo izdano celo navodilo, da se udbovski denar prenese izven Slovenije. V pogovoru bo predstavil še druge dokumente in informacije, ki razkrivajo obsežno gospodarsko mrežo bivše SDV, ki je tudi po letu 1990 ostala živa ter s pomočjo kriminalnega denarja obvladuje pomemben del slovenske družbe in politike – med drugim je odgovorna za preplačila medicinske opreme. Njen vpliv pa je močan tudi v medijih in pravosodju. Lovke nekdanjih udbovskih struktur segajo tudi v slovensko bančno gospodarstvo, zadnja afera s pranjem milijarde dolarjev iranskega denarja v NLB, pa je po Pezdirjevem prepričanju le vrh ledene gore.

Rado Pezdir pripravlja na temo vzporedne ekonomije obsežno knjižno monografijo. Podatke o delovanju Udbe v preteklosti je pridobil z večletnim raziskovanjem arhivskega gradiva, ki je prišlo v Arhiv Republike Slovenije šele v zadnjem obdobju. Glede na to kaj vse to gradivo razkriva, je moč sedaj v drugi luči oceniti silna prizadevanja, da se dostop do arhivov omeji.

Pogovor z Radom Pezdirjem, ki ga je pripravil Jože Možina, nedvomno prinaša kompetenten odgovor na vprašanje zakaj je po 26 letih slovenska država v zastoju in zakaj tranzicija ni uspela. Država je po Pezdirjevi oceni še vedno ali celo bolj talec paradržavnega podzemlja, ki v veliki meri obvladuje tudi organe pregona ter brez sramu izkorišča privilegirane pozicije, pridobljene že v bivšem režimu. Dejstvo, da imajo bolj kot akterji tovrstnih kriminalnih dejanj v Sloveniji težave tisti, ki vse to razkrivajo, samo po sebi pojasnjuje kako pomembna je tema tokratnega intervjuja. Voditelj sklene pogovor s stališčem, da Televizija Slovenija kot javni medij mora ostati prostor, kjer se odkrito spregovori tudi o najbolj škodljivih anomalijah slovenske družbe.

8 KOMENTARJI

 1. Končno se bodo prebudili tudi ekonomisti in s tem pokazali, da obvladajo abecedo poštene ekonomije, ki nam naj kroji prihodnost, ne pa nepoštenost.

 2. Poštenost in delavna ustvarjalnost je bila vedno v zgodovini odlika Slovencev.

  O tem pišeta v svojih delih tudi Valvasor in Slomšek.

 3. To vrednotno odliko Slovencev vzpostavimo in vzdržujmo tudi danes!!!

  To zahtevamo tudi od naše oblasti!

 4. Če bi bila Slovenija pravna in demokratična država bi bili danes zjutraj v policijskem priporu več ducat ljudi od Kučana do državnega tožilca Furlana ampak ker smo mafijska država se nikomur od teh ne bo nikoli skrivil niti las.

   • Kučan bi bil v delujoči pravni državi prav lahko v priporu. Npr. dokazano je ilegalno prodajal orožje, razorožil je slovensko TO, Kodrič trdi, da mu je v gotovini izročil nekaj sto tisoč Elanovih nemških mark…

    Verjetno ima tudi Pezdir kaj dokumentov, ki ga bremenijo. Toda mi smo po mnenju Acota tako napredni, da nepristranskega pravosodja ne potrebujemo. Dovolj je, da se obsodijo nenaši. Pa čeprav brez dokazov.

Comments are closed.