J. Možina, TVS 1, Intervju: Igor Omerza

5

01 omerza agopOmerza je s svojimi raziskavami o Službi državne varnosti objavljenimi v knjigah največji poznavalec delovanja politične policije nekdanjega režima – Udbe, zato bo beseda tekla prav o tej tematiki. V zadnjih raziskavah je odkril vrsto oseb iz slovenskega javnega življenja, ki so zasedale ali zasedajo najvišje politične, strokovne in medijske pozicije v Sloveniji, a so bili v resnici sodelavci SDV, kar vsi po vrsti skrivajo. Omerza tu razkriva udbovske povezave dr. Antona Beblerja, dr. Antona Grizolda in tudi Edvina Hladnika Milharčiča. Od tu naprej gre temeljni razmislek v kolikšni meri je so ohranjene strukture SDV kreirale razmere v slovenskih medijskih hišah, pravosodju, politiki in seveda gospodarstvu. Omerza bo pojasnil arhivske vire, ki pričajo o poučevanju dr. Danila Türka v šoli, kjer so se usposabljali tudi sodelavci SDV ter o njegovem vedenju o atentatu v Velikovcu, ko se je dvema slovenskima agentoma sprožila bomba, ki sta jo želela podtakniti v mestnem muzeju, pri tem pa sta bila sama poškodovana. Omerza dokazuje, da je delo Udbe nadzoroval in usmerjal partijski vrh, tako tudi atentat na Škotskem, ki je bil izveden še leta 1988. Govora bo tudi o celi vojski udbovskih vohunov, ki so nadzorovali Edvarda Kocbeka, ter o podrobnem spremljanju Borisa Pahorja, Alojza Rebule in drugih najbolj dejavnih Slovencev v zamejstvu. Sogovornika se bosta dotaknila tudi uničevanja arhivov tik pred osamosvojitvijo in po njej, ko so povečini izginili prav dosjeji, ki bi bremenili zadnje partijsko vodstvo, ki ga je vodil Milan Kučan. Tako so izginili dosjeji Nika Grafenauerja, Janeza Janše, Franceta Bučarja, Spomenke Hribar, Dimitrija Rupla in drugih, ki so delovali v krogu Nove revije. Znano je, da med drugim na žagi v Kočevski reki tik pred prvimi demokratičnimi volitvami kurili partijski arhiv, kot vpletena pa se omenjata Eržen in Ješovnik. Vendar pa so arhivsko gradivo po besedah Igorja Omerze uničevali tudi po letu 90. Sogovornik bo skušal odgovoriti na vprašanje ali je tudi v tem razlog, da Slovenija v zadnjih letih začela zaostajati za vzhodnoevropskimi državami, kjer je delovanje komunističnih tajnih služb razvidno le še v muzejih.

Omerza bo komentiral tudi domnevno tožbo žene Donalda Trumpa Melanie, ki naj bi zadevala tudi neavtorizirano avtobiografijo morebitne prve dame ZDA, ki sta jo napisala Bojan Požar in Igor Omerza.

Oddajo Intervju, ki je bila na sporedu TV SLO 1 v nedeljo, 11. septembra ob 20.50h, si lahko pogledate na povezavi.

5 KOMENTARJI

 1. Opa: izginili so dosjeji.
  Ker g. Omerze osebno ne poznam, ga javno prosim za pomoč. Prosim če je pri pregledu dokumentov pozoren na umor mojega sorodnika leta 1982 v Nemčiji. Kot taksist v Frankfurtu se je znašel med ustaško mafijo in udbovci. Njegovega očeta domobranca so partizani marca 45 ustrelili. Družina je bila brutalno zaznamovana. Pobegnil je čez mejo. Piše se Deželak Marjan.

  • Njegov oče je bil Janez Deželak. Ustreljen je bil na dan sv. Jožefa.
   Marjan je bil rojen 1938 (moram iti na grob pogledati). Bil je pri modrih čeladah v Izraelu. Takoj ko se je vrnil, je ilegalno pobegnil čez mejo (okrog leta 1960,moram vprašati sorodnike), takrat, ko je JLA vsako leto pobila (ustrelila in uživala pri tem kot Masleša) cca 100 pretežni kov čez mejo.

  • Sorodniki so se obrnili na takrat edinega zaupanja vrednega odvetnika, pokojnega Knepa (Lipa sprave), ki je par mesecev raziskoval, potem pa so ga udbovci zastrašili naj neha, če ne želi sam isto končati.

 2. Kar se tiče raziskovanj Omerze,je v kar nekaj primerih preveč pavšalen,lahko bi rekli tudi površen,še zlasti ko omenja nadzor nad Spomenko Hribar ,ki je bila vnet zagovornik partijske linije z značilno”agitrop”gesto”zaustavimo desnico,za kar so ji udbovci verjetno samo ploskali

 3. Ja, narediti se ne da nič. Berite moje knjige in si ustvarite svoje mnenje. Njegove knjige bodo brali oni prizadeti, ki jim je že vse jasno. Komerciala.
  Podobno se mi zdijo knjige Rozvite Pesek (pa res sicer nimam nič proti njej).
  Možina s svojimi Pričevalci in dokumentarnimi oddajami je nekaj drugega.

Comments are closed.