J. Možina, TV SLO, Pričevalci: Jelka Mrak Dolinar, II. del

1

jelka-mrak-dolinarIzjemno pričevanje Jelke Mrak Dolinar se v drugem delu dotakne razmer v zaporih, kjer sta po volji Mitje Ribičiča s sestro Kristo pristali kar za 6 let. Poleg krutih dogodkov in ponižanj je v zaporu doživela tudi veliko podpore, solidarnosti in pomoči sojetnic, ki so bile tako kot ona politične zapornice. Jelka nam iz spominske knjižice, kamor so ji sozapornice pisale bodrilne besede in ilustracije, prebere vrsto ganljivih zapisov, ki razgaljajo tako brezup kot tudi vero v to, da bo enkrat trpljenja konec. V najhujši zimi so bile oblečene v raševino in morale trdo delati. Poleg Begunj in Rajhenburga je bila poslana še v Slavonijo, kje so zapornice opravljale težaška dela pri gradnji ceste. Nad njimi se je izživljala partizanka Dara, ki pa so se ji zapornice znale postaviti po robu. Ko sta s sestro vendarle prišli na svobodo sta se ob kapeli posvečeni Mariji obe zjokali. Po vrsto zapletih je star družinski prijatelj Jelki pomagal do potnega lista. Tako je uspela priti v Avstrijo in se po sedmih letih srečati s starši. V begunskem taborišču v Špitalu je našla moža in si ustvarila družino ter ostala kot pravi zvesta veri in narodu. Svoje spomine na otroštvo, vojno in prestano trpljenje v zaporu je objavila v knjigi Brazde mojega življenja.

Premiera v torek, 20. 12., na TV Slo 1 ob 23.06 uri, ponovitve na TV Slo 3 v soboto, 24. 12., ob 9.05, TV Maribor, 25. in 26. 12., ob 13.10.

Arhiv vseh pričevanj na TV SLO. 

1 komentar

  1. Že prvi del je bil zelo “poveden”.Velika hvala pričevalki in g.Možini.Potrebno je povabiti k sodelovanju še druge priče,ki nas bodo seznanile z resnično in neponarejeno zgodovino.Vse mora priti na dan.

Comments are closed.