J. Možina, TV SLO: Poletni intervjuji

0

Napovedujemo poletne intervjuje, ki jih je na TV Slovenija pripravil Jože Možina.

Intervju z NIKOM GRAFENAUERJEM TV Slovenija 1,  19. 6. ob. 21.25.

Akademik Niko Grafenauer, za mnoge največji med živečimi slovenskimi pesniki, je izredno pronicljiv opazovalec sveta in družbenih pojavov, znan kot pogumen bojevnik za svobodo in demokracijo že iz osemdesetih let prejšnjega stoletja pa vse do danes. Kot tak je desetletja vodil Novo revijo prek katere se je v intelektualni sferi rojeval koncept slovenske države o čemer bo tekla beseda v intervjuju. V pogovoru z Jožetom Možino se bo Grafemnauer najprej dotaknil svojega travmatičnega otroštva, saj je potem, ko je na porodu umrla njegova mama izgubil še očeta in se je družina razbila. Zato je v svojem pesniškem ustvarjanju vzpostavil vzporedni svet otroškega junaka z imenom Pedenjped. Kot intelektualec je Grafenauer zelo kritičen do obujanja simbolov in vrednot propadle Jugoslavije ter sodnega preganjanja posameznih nosilcev osamosvojitvene ideje, v tem ne vidi le poskusa negiranja dosežkov demokracija in politične svobode pred pol stoletja ampak tudi grožnjo slovenski samobitnosti. Grafenauer je izrazito prožen sogovornik, ki svoje izjave dopolni tudi s poezijo, zato – posebej vabljeni k ogledu pogovora.

Intervju z ANDREJEM CAPUDROM, TV Slovenija 1, 10. 7. ob 21.25.

Minister za kulturo v prvi demokratični slovenski vladi leta 1990 velja za enega največjih intelektualnih duhov našega časa, zato je pogovor z njim prava poslastica za vse, ki jih zanima kritična refleksija družbenega dogajanja. Leta 1942 rojeni Capuder, dolgoletni profesor francoščine na Filozofski fakulteti v Ljubljani in nekdanji veleposlanik v Rimu in Parizu se je v pogovoru ozrl na čas, ko je kot mladenič v desetih letih prepesnil Dantejevo Božansko komedijo, kar je bil zanj umik iz enoumja takratne Jugoslavije v vzporedni svet duhovnega bogastva renesančne Evrope. Capuder je kritično ovrednotil dobo nesvobode, ki je bila pred letom 1990 značilna za praktično ves intelektualni svet. Zelo zanimivi so njegovi spomini na čas po prvih demokratičnih volitvah, ko je Lojzeta Peterleta prepričal, da je kljub relativni večini stranke SKD znotraj Demosa mandat za sestavo vlade ponudil Jožetu Pučniku. Capuder slikovito oriše čas svojega ministrovanja, ko ga je velik del kulturne srenje odkrito napadel, v ozadja le tega pa niso bile ideološka ampak je šlo za privilegirano kasto, kot pravi Capuder, ki je bila leta in leta navajena na državne jasli in ni dopuščala, da bi se denar za kulturo delil bolj demokratično. Intervjuvanec je izrazito kritičen do časa, ki ga živimo in vrednostnega vakuma, ki mu je izpostavljena Slovenija, hkrati pa nič bolje ne kaže Evropi, ki se je znašla na udaru migrantske krize.

Intervju z IGORJEM BAVČARJEM, TV Slovenija 1, 31. 7. ob 21.25.

Pogovor z Igorjem Bavčarjem razkriva nekatere povsem neznane podrobnosti o njegovem življenju ter obdobju, ko je vodil Odbor za varstvo človekovih pravic 1988. Takratni sekretar za notranje zadeve pa je spregovoril tudi o uničevanju arhivov leta 1990, ki ga je po njegovem ukazal vrh slovenske partije ter o sedaj aktualnem razoroževanju Teritorialne obrambe v katerega je bil po Bavčarju močno vpleten tudi predsednik predsedstva Milan Kučan. Ključna za zmago v osamosvojitveni vojni leta 1991 je bila po njegovem organizacija MSNZ, ki je začela podtalno organizirati in oboroževati slovensko vojaško silo. Bavčar je orisal tudi svoje poglede in razloge na razpad SDZ in Demosa ter njegov premik v LDS. Odgovarjal je tudi na vprašanja o političnem kadrovanju, ki ga je privedlo na vrh Istrabenza, o obdobju, ki ga karakterizira kot enega od tajfunov, svoji odgovornosti za kolaps podjetja in blagovnih znamk ter o sodnih procesih, ki tečejo proti njemu.