J. Možina, RTV SLO, Pričevalci: Justin Stanovnik

4

Justin Stanovnik (do posnetka oddaje dostopamo TUKAJ) se je rodil leta 1928 kot deseti in hkrati najmlajši otrok v kmečki družini v Lesnem Brdu nad Horjulom. Starši so bili verni, posebej mama pa je gojila visoko bralno kulturo. Ob večerih so tako skupaj poslušali branje iz raznovrstnih knjig. Justin se spominja očetovih pripovedovanj, kako je bil v prvi svetovni vojni mobiliziran in so ga Rusi zajeli ter je kot vojni ujetnik tri leta delal v rudniku. Oče je prišel tudi v stik z boljševistično revolucijo in spoznal njeno nasilno pot. Stanovnikovi niso bili privrženi partizanom, vendar so pomagali kurirjem, ki so se ustavljali v hiši. Zaradi vosovskih umorov uglednih osebnosti, župana Bastiča in njegove žene ter deklet iz Zaklanca pri Horjulu, se je njihova in večina drugih družin na tistem področju pridružila protirevolucionarnemu taboru.15-letni Justin je bil v klasični gimnaziji, ko se je konec leta 1943 pridružil domobrancem in z njimi doživel tudi umik na Koroško in nato zajetje s strani Angležev. 17-leten je preživel grozote taborišča na Teharjah. Preživel je in se vrnil domov, a že leta 1949 je bil s strani Udbe aretiran in na prisilnem delu v koncentracijskem taborišču Strnišče preživel eno leto. Justin je doštudiral grščino, latinščino in angleščino, kar je kasneje tudi poučeval. Aktivno sodeluje v društvu Nova Slovenska zaveza vse od ustanovitve leta 1991. Zlasti pa se odlikuje po uvodnikih in razmišljanjih v društvenem glasilu Zaveza.

4 KOMENTARJI

  • Odličen termin Stanovnika s katerimi je označil komunistične revolucionarje, ki jih je poimenoval za boljševike: “Vserazporožljivost”.

  • Od 48:45 naprej. Povzame po Dedijerju, ker je Rusija očitala jugoslovanski strani da ne vodijo dovolj zavzeto razrednega boja so ustanovili taborišča (Goli otok npr.)
   Kako je boljševizem deloval je odlično prikazano v češki nadaljevanki, ki jo ravno sedaj ponavljajo, v 5 delu,
   kako se komunisti bojijo eden drugega, ne povedo direktno ničesar eden drugemu, ne vedo kdo bo naslednji na vrsti za odstrel, spijejo pijačo iz kozarca šele, če to pred njim stori gostitelj, ki jo je natočil … itd
   To se res izplača pogledat dokler je še v arhivu:

   https://4d.rtvslo.si/arhiv/tuje-serije/174593916

   Datum: 6. feb. 2019
   Dolžina: 1 ur 23 min. 0 s.
   “Gottwald je bil že štiri leta predsednik Češkoslovaške, Slánský pa generalni sekretar komunistične partije.
   Rusi so se do najvišjih predstavnikov češkoslovaške države vedli kot do hlapcev. Med češkimi komunisti se je začenjal širiti strah; žrtvovati bojo morali enega od svojih in tako dokazati, da v svojih vrstah ne trpijo sovražnikov. Tudi Gottwald se je bal in svoj strah utapljal v alkoholu. Jasno mu je postalo, da bo sam ogrožen, če ne bo začel s čistkami po zgledu Sovjetske zveze. Da bi se obdržal na oblasti, je žrtvoval svojega prijatelja Slánskega.”

Comments are closed.