France Erce: “Imel izredno srečo, da sem živ ostal.”

4

J. Možina, RTV Slo, Pričevalci: France Erce Foto: Jože Možina

J. Možina, RTV Slo, Pričevalci: France Erce (POSNETEK)

»Čudno je bilo takrat, jaz sem imel izredno srečo, da sem živ ostal,« se spominja zdaj skoraj stoletni France Erce iz Vodic na Gorenjskem. V zanimivem pričevanju, DOSTOPNO TUKAJ, nas popelje v čas po prvi svetovni vojni, ko je ministriral na Šmarni gori, Vodice pa so bile še zmeraj znane zaradi lažne vidkinje Johance, ki je hlinila Kristusove rane in kar dolgo časa ljudi vodila za nos. France je užival brezskrbno otroštvo, doma so imeli trgovino in gostilno, v mladih letih je postal igralec v ljudskih igrah in atlet – dejaven športnik v telovadnem društvu Orel.

Po nemški okupaciji je bil prisilno mobiliziran v nemško vojsko in poslan na vzhodno fronto v Besarabijo. Tam si je prestrelil roko, poslali so ga v vojaško bolnišnico, nato pa na fronto na Poljsko. Ob prvem dopustu se je pridružil gorenjskim domobrancem na Smledniku ter se ob koncu vojne z njimi umaknil na Koroško. Angleži so jih z zvijačo, češ da gredo v Italijo, strpali na vlak za Jugoslavijo, kjer so padli v roke Titovim partizanom.

France je bil najprej zaprt v škofjeloškem gradu in pozneje v Šentvidu. Od tam so jih odvažali na morišča. Erce je zaradi starosti sodil v kategorijo ujetnikov, ki jih je komunistična oblast načrtno pobijala, toda po posredovanju dekleta iz partizanske družine so ga poslali domov. Vendar ni imel miru, saj ga je politična policija Udba stalno nadzirala in šikanirala ter zahtevala, da vohuni zanje. France se je skrival, nato so ga ujeli in obsodili na tri leta zapora. Po prihodu iz zapora je moral odslužiti vojaški rok, potem pa se je življenje zanj za silo uredilo, ustvaril si je družino.

Pravo svobodo pa je užil šele po letu 1990, ko je padel komunizem in smo dobili samostojno državo, kar je bilo Francetu v veliko veselje. Ponovitve na TV Maribor v soboto, 2. 6. 2018 okoli 14.00 ure, v ponedeljek, 4. 6. 2018 ob 20.00 in v torek, 5. 6. 2018 okoli 13.50 ure.

4 KOMENTARJI

 1. g.Možina vse je res, vse se je zgodilo, toda kaj naj današnji 30 letniki s fakultetno izuobrazbo brez slućbe ali s službo z mizerno plačo okoli 900 evrov mislijo o obdobju in DEMOSOVIH lLojzetu Zveru in drugih, ki so si zgolj zase priborili službe v Bruslju za 20.000 na mesec in še toliko bonitete? In o poslancih v Ljubljani ki imajo 3.000 in stanovanja, avtomobile, telefone in druge bnonitete?
  Kaj pozitivnega pa? In o DEMOSOVIH voditeljih. pa desnica kar trmasto rine v eno, isto, napačno smer!
  ZATO, ker v DEMOSOVIH voditeljih nič kaj dobrega ne morejo videti, jih zdaj ne volijo. Kako enostavno in kako trmasto zadrti so DEMOSOVI, če jih sploh še kaj aktivnih, razen Janše.

 2. Desnica zaradi sicer resničnih zgodb iz 1941 in !991 ne bo pridobila nobenega volilca, pa vedno rine vedno v isto napačno smer.

  • Razumem da mladih to ne zanima, sploh če nimajo osnovnih pogojev za samostojno življenje.
   Ampak ta zgodovina je naša skupna, ni samo stvar desnice.
   Če so nam “zmagovalci” zgodovino načrtno zamolčali, jo prikrojili po svoje in nam kot tako posredovali v šolah, je to pustilo posledice na nezavedni ravni vseh nas.
   V bistvu so te oddaje ZDRAVILNE, saj nam pričevalci odstirajo njihovo avtentično doživljanje tistega časa.

 3. kako nemočno bedni so bili strankarski vodje včeraj, ko so jim 4 podjetniki povedali da se kregajo za oslovo senco in da živijo na nekem drugem planetu, oni so pa kar zijali.- Seveda, ker ne vedo nič o managementu in podjetnoištvu, kako naj potem Mesec, Cerar,Židan Erjavec pripravljajo ustrezne pogoje za podjetja, če so čisti začetniki na področju !

Comments are closed.