J. Možina, RTV SLO, intervju: dr. Vasko Simoniti

16

Gost tokratnega intervjuja bo dr. Vasko Simoniti, priznan slovenski zgodovinar in nekdanji minister za kulturo, bo brez dlake na jeziku spregovoril o temah kot so ostaline bivšega režima, škodljiv vpliv Milana Kučana na slovensko demokracijo, zlorabe pravosodja in podobno.  Gost je strokovnjak za zgodovino JV Evrope, zlasti obdobje od 16. do 18. stoletja, ko se je stopnjeval pritisk Otomanskega cesarstva iz Balkana proti slovenskim deželam. To obdobje je posebej zanimivo in pomembno zato, ker so turška osvajanja sprožila obsežne migracijske tokove tudi na slovensko ozemlje, ki je bilo obenem opustošeno v času turških vpadov. Dr. Simoniti bo komentiral to dogajanje tudi v luči sedanjih konfliktov v muslimanskem svetu, ki sprožajo begunsko in migrantsko krizo tudi v Evropi.

Z gostom se bomo dotaknili tudi aktualnih vprašanj; posebej ostalin preteklega režima v načinu delovanja slovenske družbe in negativne kadrovske selekcije, ki je na številna vodilna mesta v državi naplavila nekompetentne kadre.  Simonitija skrbi prihodnost  Slovenije v luči obujanja totalitarnih vzorcev in pojavov paravojaškega organiziranja. Ocenjuje, da se v državi oži prostor demokracije in svobode izražanja obenem pa povečujejo grožnje in izločanje drugače mislečih.  Posebej izpostavlja zlorabo pravosodnega sistema za politične obračune. Gost meni, da je nujna večja osebna angažiranost slovenskih intelektualcev za slovenske in evropske vrednote.  Kot nujnost za obstanek in prihodnost Evrope pa vidi zaščito tistega kar je Evropo vzpostavilo.

Pripis: na sporedu na TV Slovenija 12.2. 2017 ob 21.20.

16 KOMENTARJI

 1. Ne vem, kam bi dal tole velesramoto slovensko, a naj bo pod intervju s tem inteligentnim, pronicljivim in do komunizma kritičnim zgodovinarjem:

  http://www.delo.si/svet/globalno/imajo-slovenci-raje-rusijo-kot-nato.html

  Slovenci kot državljani članice Nata in od prelomnih 90. let naprej formalno in vsebinsko vezane na Zahod in zahodne vrednote, bi po mednarodni študiji Gallupa bili ena od sila redkih nacij, ki bi hotela, da jo v primeru napada nanjo ne ščiti Nato ( kar izhaja sicer iz ustanovne listine Nata in je bil morda osrednji zdravorazumski razlog za pristop tej organizaciji), da je ne ščitijo ZDA, tudi ne ščiti kakšna zahodnoevropska država.

  Slovenci hočejo, da jih v primeru napada nanjo ščiti Rusija in avtokrat Putin!

  Kakšna sramota, kakšna bruka! Shameful! Mi fa schifo!

  To je rezultat komunističnega pranja možganov in rezultat dela kontinuitete od leta 1990 naprej. Rezultat slaboumnosti in neodgovornosti slovenskih dominantnih medijev!

  Sramota! Naj se pogreznejo v zemljo, kako so pobebavili, intelektualno in moralno lasten narod!

  • Mediji Slovence lahko prepričajo o čemerkoli, tako, da ni strahu. Je pa tudi povsem nepomembno, saj nas ne bo branil nihče, če se sami ne bomo. 91. se je to jasno videlo.

   • Dolžnost Nata je, da brani svojo napadeno članico. Trump vnaša nekaj dvoma v te mednarodne obveznosti, a je verjetno, da se bo unesel ( ob seveda upravičeni zahtevi, da k zagotovljanju skupne varnosti ustrezno prispevajo vse članice).

    Kje si še videl, da bi se kdo upal napasti članico Nata in s kakšnim uspehom? Dobro, izvemši nekaj prask med Grčijo in Turčijo, ki pa sta obe članici. Verjetno se bi bolj ravsali, če ne bi bili. Argentina je planila na Falklande, a sramotno pogorela. Tudi za VB je bil pripravljen, pa čeprav daleč doli na južni polobli za relativno nepomembnimi otočki stati Nato.

    Blagor državi, ki jo brani Nato! Bebci so tisti Slovenci, ki so večinsko odgovarjali za Galup, kot so; pa kakršnekoli motive imajo za svoja stališča.

    • Skoraj vsi oficirji v Slovenski vojski, ki izhajajo še iz JLA (jih je kar nekaj mende)in njihovi deca v njej (jih je ar nekaj mende) vidijo NATO kot sovražnika in Rusijo kot zaveznika.Ti še vedno asedajo vodilne pložaje. Enako vidijo zadeve vsi FDV kadri, vsi jugonostalgiki in juoprišleki..
     Smo res v elitni družbi Grčije, Bolgarije in Turčije. Tri komunajzarske oblasti in ena diktatorska. Kakšna oblast, takšno prebivalstvo, jasno.

     • Niso spraševali vojakov in oficirjev ( dvomim, da bi današnji aktivni slovenske vojske imeli tako negativen odnos do Nata, večinsko prej obratno; pa ne mislim na Milana Gorjanca) in FDV kadrov. Spraševali so naključne Slovence po merilih, ki se jih zahteva pri resni agenciji za raziskavo javnega mnenja.

      Rezultat je pa novi slovenski fiasko v trenutku, ko imamo probleme, v glavnem povsem nepotrebne in umetne s Hrvaško, Avstrijo, Evropsko komisijo in so zdaj očitno na vidiku še problemi z vodstvom Nata in ZDA.

      Fiasko za vse zahodno-demokratično usmerjene Slovence. Fiasko za desnosredinsko opozicijo. Fiasko tudi za premierain vlado in predvsem za poveljnika oboroženih sil in obenem predsednika države, ki je, mislim, Natu iskreno privržen.

      Roke si pa lahko mane Združena levica, morda na tiho tudi deli SD in Desus ( Erjavec je sumljiv). In pa krogi, ki so to slovenski stališče sproducirali. Morda jutri malo natančneje definiram te kroge, ki so zmes staro-komunistične in neo-levičarske provenience in povezani z dobrim dostopom v medije ali pa so sami kreatorji medijev.

     • FDV ustvarja javno mnenje v Sloveniji. Smo (še enkrat) v družbi Bolgarije, Grčije in Turčije.
      In tudi, kdo vabi Putina k nam in se mu hodi klanjat v Moskvo ?

  • IF,
   ta anketa ni povedala nič novega, že leta 2014 se je Slovenija znašla na sedmem mestu seznama držav, ki najbolj sovražijo ZDA.
   Na prvem mestu je bila Palestina, za njo Pakistan, pa Libanon, Jemen, Irak, Iran, Egipt, Tunizija in nato – Slovenija. Druščina da dol padeš!

   http://siol.net/novice/svet/slovenija-drzava-kjer-sovrazijo-zda-292548

   Ne vem, kakšne profile ljudi so v Sloveniji anketirali, ampak tem, ki so se izrekli, da sovražijo ZDA, bi morali odvzeti vso tisto sodobno tehnologijo, ki je plod ameriškega izumiteljstva, znanja in razvoja (ne glede na to, kje jo dandanes izdelujejo) ter se je po svetu razširila, zahvaljujoč ameriški pripravljenosti deliti svoje dosežke s preostalim svetom.

   Se mi zdi, da bi “haterji” vsega ameriškega ostali bolj praznih rok.
   Hitro bi se izkazalo, da vsi, ki sovražijo ZDA, uporabljajo ali celo ljubijo vse ameriško 🙂

   • Razlika je ta, da tu po novi anketi več niti niso samo ZDA. Govorimo o Natu. Da je tu zraven praktično celotna zahodna in srednja Evropa.

    Slovenci v tej anketi pravijo, da jim je ljubša varnostna ( vojaško-politična) povezava s Putinom in tisto Rusijo, ki si je pravkar priključila Krim, pred tem dele Gruzije itd., tisto Rusijo, kjer dajejo pobijat in do smrti zastrupljat politično opozicijo in oporečnike in ki spet z najvišjih mest slavi Stalinov kult kot pa z zahodno in srednjo Evropo oz. s katerokoli od teh držav posamezno. Raje s tako Rusijo kot z Evropejci.

    Meni je to neumljivo in strašljivo, takšnega naroda sploh ne prepoznam več oz. se z njim ne identificiram! Slovenci so postali popolni politični unikum v tem delu Evrope.

 2. Sem predvidevala nekaj podobnega.
  Zakaj bi jim pa ob odhodu izpred Ruske kapelce Putin priporočil “pa ne spreminjajte zgodovine !”

 3. IF, po rezultatih raziskave iste agencije Slovenija spada tudi med deset držav na svetu, ki najbolj sovražijo ZDA. Zato tudi odnos do Nata ni presenetljiv.

  Bi bilo pa res dobro vedeti, kako so oblikovali vzorec anketirancev oz. koga so v resnici anketirali. Ali je bil to naključen vzorec vse populacije ali le določenega (pro FDV-jevskega) sloja.

  V vsakem primeru pa pranje glav uspešno deluje.

 4. Včeraj sem obljubil navedbo ene par tistih, ki so krivi, da se je slovenski narod zasukal tako antiameriško in protizahodno ( proti tisti obrambni zvezi, katere člani smo!) in v oboževanje trenutne autokratske Putinove Rusije, kjer je po volji tega autokrata celo državna himna ista kot v časih Sovjetske zveze.

  Začel bi lahko kar pri samem časniku, ki je ta članek objavil. Pri Delu. Delo se je od časov, ko so odstavili Tita Doberška, ki si je v anagramu komentarja na prvi strani nekoč drznil napisat: “Boj se Rusov”, zelo zasukalo. Zunanjepolitično uredništvo je npr. v času po terorističnem letalskem napadu na NY dvojčka, ko se je ves svobodni svet solidarizirat z ZDA, objavljal privoščljive komentarje, da so si Američani sami krivi, da so dobili, kar so iskali. V času napada na grozljivo mračnjaško talibsko vladavino Afganistana, ki je nudila oporo Al-Kajdi so se spet obrnili kontra USA in izražali izrecno pričakovanje od EU, naj se politično loči od ZDA in poveže z Rusijo in komunistično Kitajsko. Dobesedno tako v Delu, ki ima menda ambicijo biti resen in zmeren časopis.

  Naj od medijev izpostavim še večno oddajo Studio city na nacionalni TV Marcela Štefančiča in njegovega urednika( tudi Mladino, iz katere izhaja, ampak jo že dolgo ne sledim, zato jo težko natančno sodim), kjer so morda celo iniciatorji tega nezrelega uporništva ( večnih pubertetnikov?) proti vsemu zahodnemu, ki ga združujejo ( nezrelo uporniško?) z nekritičnostjo do vsega komunističnega, tudi titoističnega in ultra-levičarskega.

  Naj si nekdo iz arhiva prikliče prispevke nekega Mihe Dolžana ml. ( ki sem si ga zapomnil, ker ima ime priznanega citrarja) in njegove bolne nezrele protiameriške pamflete, ki jih je v Studio City sejal že v zgodnjih 90. letih. Seveda ta avtor ni edini, skozi se to vleče kot rdeča nit oddaje. To je oddaja človeka, ki se dela, da o vsem vse ve in o vsem lahko suvereno diskutira, čeprav njegovo vedenje ostaja skrajno površno in na ravni cenenih levo-populističnih stereotipov.

  Vsekakor pa s pristopom, kjer ni drugega argumenta in ni ugovora in kjer voditelja obdaja zlagana fama, učinkovito pere slovenske možgane in deluje v simbiozi z interesi politične in ideološko-družboslovne levice, tudi skrajne, tako tiste s površja, kot tiste iz ozadja, ki korenini v preteklem režimu. Če ne bi bilo tako, bi bilo s tako oddajo že zdavnaj konec. V vsaki zahodni državi bi bilo s tako oddajo na resni TV postaji konec že po prvi epizodi.

  Da ne bom predolg, naj navedem še postavljaškega gospoda iz jugoslovanske komunistične diplomacije, ki igra prvo violino v nekem upokojenskem diplomatskem sestavu, ima vsak trenutek dostop do objav v časopisih in citiranja vseh dominantnih medijev in je obravnavan skoraj kot nek dosmrtni zunanji minister št.2 RS. Njegovo veličanstvo Peter Toš et camerades. Prav včeraj v novem zapisu v Delu hujska Slovenijo proti Avstriji. Spomnim naj samo na njegove ponavljajoče medijske napade na pronicljivega, odkritega, dobronamernega ameriškega veleposlanika Josepha Mussomelija. Kako resnične stvari nam je, pa ne z zlobo, ampak z najboljšim hotenjem,pripovedoval ta za naše razmere nekonvencionalen človek in s kakšno grobostjo so se Toš in medijske hiše znašali nad njim. Očitno je bil za medijske hiše Toš signal, kaj se od njih pričakuje.

  Ja, taki kot je Peter Toš so sokrivi, da so Slovenci absurdno odklonilni do tistih, s katerimi so v odlični in elitni zavezniški povezavi in da se obračajo v smeri neke avtokratske, agresivne Rusije z nerazčiščeno boljševiško in stalinistično in imperialno preteklostjo. Da ne ločijo med komunizmom in svobodno, demokratično družbo. Oz. raje izbirajo nesvobodo. Zaradi takih kot je ta človek je velik sodrsljaj prve demokratične vlade, da ni izvedla temeljite lustracije in jih poslala tja, kamor ti škodljivci sodijo – v zgodovino, na katero ni za biti ponosen.

  • Delo in RTV SLO sta medija upokojencev. Mnenje ustvarjajo spletne strani, Avdići, Godlerji (1000000 ogledov sprdačine o ZDA na Youtubu), socialne mreže (srečanja upokojencev, planinski pohodi, Dražgoška druženja, maratoni (nova religija),podi po poteh..
   Če bi ZDA zanimala Slovenija, bi z enim samim medijem, recimo POP TV, spremenila javno mnenje v nekaj tednih.
   Trenutno slovensko javno mnenje usmerja oni izraelski svetovalec Mira Dobrega (dober babjak, kar tudi ni slabo, lahko bi bil gejči recimo ).

   • Ne vem, malo čudno mi to razlagaš. Klasični mediji zahodnega sveta niso propagandna trobila svojih vlad. Ameriška vlada že v principu ne bi mogla kupiti nekega POP TVja in ji kaj takega, da bi kupovala in diktirala, kaj naj medij sporoča, niti na kraj pameti ne bi padlo. Tudi če bi bila Slovenija za ZDA bolj pomembna. To ni ameriški, ni zahodni stil.

    Opisal pa si to, kar trenutno počenja Rusija. Tudi preko svoje televizije v angleškem jeziku RT. Preko podtalnega vtikovanja v volilne kampanje v ZDA in v Evropi. Prav neverjetno nesankcionirano početje.

    V diplomacijah resnih držav diplomatom in zunanjim ministrom, če so kolikortoliko pri sebi, zjutraj na mizo ne pridejo Avdići, Godlerji in ne grejo zaposleni najprej na facebook, ampak se pogleda verjetno relevantna mnenja v relevantnih kredibilnih medijih. Ti misliš, da zunanji ministri berejo predvsem literaturo tipa Lady, Slovenske novice, Pozareport …?

    Zakaj misliš, da so v zahodnoevropskih državah velike simpatije do ZDA? Ne zaradi propagandnih od oblasti dirigiranih učinkov na javno mnenje. Ampak zaradi tesnih večstoletnih vezi na različnih nivojih, od političnih do družinskih. Zaradi skupne zgodovine. Zaradi izjemne, ključne vloge ZDA v Evropi, posebej od 1. svetovne vojne do današnjega trenutke.

    In te vezi so dragocene. Zato tako kritična stališča, tudi v Ameriki, tudi med večino tamkajšnjih konzervativcev do Trumpovih blago rečeno lahkotnih izjav glede Evrope, Nata in Putina.

    V tem pogledu Godlerjeva parodija: America first, Slovenia second sploh ni tako slaba. Predvsem ni slaba, ker je narejena z veliko dobro zadete samoironije do nas Slovencev. Ni dobrega humorja brez elementa samoironije.

    • Daj no IF, da se ne boš razpočil.če ne razumeš še ni globalni problem pač pa intelekzualni. Pojasnil sem, kakšna je teža javnega mnenja Slovencev. Mislijo tako, kakor jim narekujejo mediji.

   • Nič ni čudno, če je Guardini povedal kdo ustvarja javno mnenje. Saj si ti odprl temo okrog objave, da imamo raje Rusijo kot Nato.

Comments are closed.