J. Možina, RTV Slo: Intervju dr. Ernest Petrič (napoved)

5

Leta 1936 v Tržiču rojeni Ernest Petrič sodi med najbolj ugledne slovenske pravnike in diplomate. V intervjuju nam oriše svoje spomine na otroštvo, prihoda Nemcev ob začetku okupacije, pa umik beguncev čez Ljubelj maja 1945. Po diplomi in doktoratu na Pravni fakulteti je postal predavatelj na FSPN, pozneje, v letih 1967 – 1972 pa je deloval v reformni vladi Staneta Kavčiča, ki si je kljub komunistični dobi prizadevala za uvajanje elementov tržnega gospodarstva in slovenskih interesov.  Petrič nam oriše pozitivno energijo, ki prevevala takratno Kavčičevo ekipi a hkrati nezaupanje, saj je trda linija režima lomila in na koncu zlomila Kavčičeva prizadevanja. Kavčič  ni zaupal niti slovenski milici zato so mu proti prisluškovalni pregled pisarne delali strokovnjaki iz univerze. dr. Petrič se je po Kavčičevem padcu vrnil na FSPN, kjer je prišel pod drobnogled UDBE. Ta mu je prisluškovala in preverjala njegovo pošto, glavni očitek pa je bil, da je buržoazno in prozahodno usmerjen. Kot pove v pogovoru mu je bilo v tistem času jasno, da bo socialistični eksperiment propadel in da enopartijski sistem nima prihodnosti. V osemdesetih je postal jugoslovanski veleposlanik v Indiji ter se vključil v demokratični tok, ki naposled privedel do slovenske samostojnosti. Bil je na slovesni razglasitvi 26. junija 1991 ter jeseni istega leta postal prvi veleposlanik Slovenije v ZDA, ki, kot pravi ni nasprotovala naši osamosvojitvi.  V druge delu pogovora se je Petrič dotaknil aktualnih zadev, komentiral je t.i. spontane proteste,  ko so zaradi njegovega dela na Ustavnem sodišču visele njegove slike z napisi »Gotov je!«. Oriše ostro medijsko in politično kampanjo ob aferi Patria v kateri se ni moč otresti vtisov o elementih montiranega procesa s strani dela pravosodja. Petrič pojasni, da je Ustavno sodišče, kljub nekaterim nepravočasnim odločitvam pod vtisom javnega mnenja  vendarle zagotovilo pravično rešitev. Motiv afere je bila politična likvidaciji Janeza Janše, ker predstavlja močno konkurenco kontinuiteti slovenske levice na oblasti. Petrič si želi razmer, ko bo izmenjava oblasti med levo in desno nekaj povsem normalnega, kot se spodobi za demokracijo. Ob svojih 80 letih in mednarodnih izkušnjah ter 25 letnem bivanju v tujini zaskrbljeno ugotavlja da nikjer ni zasledil toliko sovraštva in nestrpnosti do drugače mislečih  kot ravno v Sloveniji. Ob koncu ugotavlja, da obstanek slovenske države ni samoumeven in apelira na slovensko politično elito, zlasti vladajočo, da se tega zaveda.

Pogovor vodi Jože Možina.

Napoved: nedelja 12. marca ob 20.30. na TVS 1.

 

5 KOMENTARJI

 1. Če bi imeli podobne ljudi v vrhovih treh vej oblasti, bi bila Slovenija normalna uspešna demokratična država. Tako smo pa obtičali nekje na sredi med preteklim režimom in zahodno demokracijo; v neki čudni zmesi, ki je v nekaterih pogledih celo slabša od socializma.

 2. Drži, ohranitev slovenske države ni samoumevna.

  Zato se naj oblast in mi vsi zavedamo, da je ohranitev slovenske države odvisno od dobrega gospodarjenja z našimi življenjskimi temelji:

  – Slovensko kulturno dediščino in identiteto, ki nam omogoča ustvarjalno izvirnost, zdravo samozavest in razpoznavnost v svetu.
  – Z dobrim gospodarjenjem z našim skupnim in posamičnim dobrim in državo kot takšno.
  – S samozavedanjem, da imamo najlepšo deželo, ki nam jo je podelilo stvarstvo, kateremu smo dolžni izkazati hvaležnost tudi s tem, da z njo ravnamo kot dober gospodar.
  – s samozavedanjem

 3. Problematiko našega prava kot ne pravnik ugotavljam v problemu pozitivističnega izobraževanja pravnikov.

  To je potrdil tudi cenjeni in spoštovani dr. Ernest Petrič na zborovanju pravnikov v okviru SSK leta 2014.

  Izjavil je, da se je po predavanju prof. Alfreda Verdrossa na Dunaju leta 1963 o teoriji in filozofiji prava, poslovil od pozitivizma v pravu, sploh pa v mednarodnem pravu.
  “Od takrat me zanima problematika pravne države, vloga prava in pravičnost v pravu”.

  Vse to je potrdil v svojih funkcijah po začetku demokratizacije v Sloveniji in zasluži spoštovanje in upoštevanje.
  Vredno bo prisluhniti temu intervjuju!!

Comments are closed.