J. Možina, RTV SLO, Intervju: dr. Bernard Nežmah (NAPOVED)

3
Foto: Radio Ognjišče.

Tokrat smo v goste povabili za mnoge najeminentnejšega slovenskega pišočega novinarja in komentatorja Dr. Bernarda Nežmaha. V pogovoru z Jožetom Možino sta se dotaknila stanja v slovenskem novinarstvu, pri čemer je Nežmah, kot pisec knjige o tej tematiki, ocenil, da je najnižjo stopnjo doseglo v času, ko je novinar kot družbenopolitični delavec pisal po nareku komunistične partije. Kot sopotnik slovenske pomladi je obudil spomin na zanimive prigode s plakatno afero, sploh pa t. i. »Dolančevo odštevanko«.  Nežmah je namreč v Mladini uvedel rubriko, kjer so odštevali čas do upokojitve takrat še izredno vplivnega partijskega politika Staneta Dolanca. Z njim je dvakrat tudi delal intervju, prvega pa je avtoriziral Milan Kučan, kar je za Nežmaha pomenilo, da v komunističnem vrhu prihaja do menjav. Leta 1987 je Nežmah odšel na študij lingvistike na Švedskem , še vedno pa predava tako na Filozofski fakulteti kot tudi na Fakulteti za medije. V nadaljevanju pogovora je intervjuvanec ocenil delovanje bivše države in vzroke za njen propad.  V slovenskem političnem in medijskem prostoru pogreša držo pozitivne kritike, ki jo slikovito ponazori na primerih iz Francije po drugi svetovni vojni, ko so tudi nasprotnikom priznavali tisto kar je bilo dobro, pri nas pa se v politiki in medijih še vzdržujejo radikalne delitve in izključevanja, ki so se uveljavila med drugo svetovno vojno in po njej. Kot nevzdržen politični projekt, naravnan proti okolju in zdravi pameti je Nežmah ob koncu izpostavil gradnjo lakirnice na rodovitni zemlji v Hočah. Z obžalovanjem ocenjuje, da je drža večine slovenskih medijev ob tem vprašanju podporna apetitom multinacionalke in vlade, namesto da bi bila kritična.

Napoved: nedelja 23. april, TVS 1, 21. 05

3 KOMENTARJI

 1. Dr.Bernard Nežmah je eden izmed redkih slovenskih novinarjev , ki so objektivni in
  obvlada svoje delo do perfekcije ! Predvsem ga odlikuje odličnost in obvladovanje
  teme , kse je loti ! Veselim se njegovega intervjuja z g. Možino danes zvečer ! Zanimivo bi bilo slišati njegovo mnenje o gradnji drugega tira in ponovni diverziji na SDS in njeno vodstvo ! Koliko časa še , nas bodo ministri cerarjeve vlade vodili žejne čez vodo in nam lagali o uspešnosti delovanja na vseh področjih , predvsem zdravstva in pravnega reda ter seveda šolstva in zunanje politike , ki naseda opciji , ki ima močno levo in prorusko konotacijo ! Vedno bolj se oddaljujemo od realnosti in dejstva, da smo še vedno podrejeni rdeči frakciji , ki jo vodijo komunistični dinozavri , katerih izumrtje se vse bolj približuje , kar dokazujejo tudi dogodki v komunističnih oazah Južne Amerike ! Kvaliteta večina naših politikov je na nivoju branjevk in zaslužkarjev na nepošten način pri čemer izrabljajo indoktrinane državljane , ki ne morejo nikakor pozabiti časov komunističnega hedonizma ki glorificirajo samodržca in diktatorja , ki mu je uspelo z zločini in lažmi obvladovati takratno politično sceno !

  Andrej Briški

  • Koliko časa še , nas bodo ministri cerarjeve vlade vodili žejne čez vodo in nam lagali …

   do bridkega konca nas. 🙁

   • Zna biti tako , ljudje še danes ne vedo , kaj pomeni živeti svobodno brez večne borbe za preživetje in strahu pred rubežniki , ki trkajo na povsem napačna vrata in sodišče pošilja “grozilna pisma ” ! Dokler se bodo lotevali investicij , ki permanentno “cepajo” , zaradi osebnih in političnih intersesov nam ne kaže dobro ! V vsej svoji “spretnosti” nihče ne razmišlja o tem , da so spori s Hrvati vse bolj pogosti in da po drugi strani uničujemo dragocena slovenska geografska področja , ki kličejo po drugih in čistejših dejavnostih ! Naše Primorje je na žalost demografska razvalina , poseljena z ljudmi iz vseh vetrov kar povzroča veliko nezainteresiranost do avtohtonih gospodarskih dejavnosti!

    Andrej Briški

Comments are closed.