J. Možina, TV SLO, Pričevalci: Štefka Mikluš, rojena Vauhnik

1
Foto: TV SLO.
Foto: TV SLO.

Štefka Mikluš, rojena Vauhnik, v svojem pričevanju spregovori tudi o stricu Vladimirju Vauhniku in očetu Milošu Vauhniku, ki sta izredno znamenita Slovenca. Vladimir je imel izredno kariero, ki doseže en vrhunec ob začetku druge svetovne vojne, saj kot ataše jugoslovanske kraljeve vojske v Berlinu sporoči točen datum napada na Jugoslavijo, vedel pa je tudi za dan napada na Sovjetsko zvezo. Kasneje je tudi organiziral vohunsko mrežo in sodeloval z britansko obveščevalno službo. Štefka je že kot dojenčica izgubila mamo in odraščala pri starih starših. O očetu, ki je bil avstrijski vojak in med vojno tudi ranjen, ve veliko povedati, tudi to, da sta na fronti prijateljevala s Prežihovim Vorancem. Vauhnik je bil prijatelj pa tudi zvest Maistrov borec. Čeprav se je boril za Slovenijo so ga komunistične oblasti označile za izdajalca in se je moral zaradi tega umakniti ter je delal kot izseljenec v Milanu, Rimu. Svoje spomine je strnil v obsežni knjigi Pe-Fau in XX. stoletje. Zadnja leta svojega življenja pa je nazadnje sklenil in preživel skupaj s hčerjo Štefko in njeno družino v Berlinu.

Premiera v torek, 18. 10., na TV Slo 1 ob 23.06 uri, ponovitve na TV Slo 3 v soboto, 22. 10., ob 9.05, TV Maribor, 23. in 24. oktobra ob 13.10.

Več o oddajah Pričevalci na povezavi.

1 komentar

  1. Vau, to bom pa gledal. Vauhnik je bil največja avtoriteta na protikomunistični strani. Tudi v svetu je bil najbolj priznan. Sošolec in prijatelj Draže Mihajlovića (ki je bil prvi upornik proti nacizmu v Evropi in od komunistov grdo umazan, da je bil sodelavec okupatorja, kar je A. Bajt dobro argumentiral v Bermanovih dosjejih) , če je bil TIGR prva organizacija v Evropi, ki se je uprla fašizmu.

Comments are closed.