J. Mlakar: Joj, kako je vroče …

10
Jože Mlakar /Arhiv Časnik

V tej »neznosni«  vročini nas javna občila, predvsem televizija, opominjajo, kako zelo vroče je in kako še bo. Zato naj se raje zadržujemo v stanovanjih ali vsaj v senci in naj veliko pijemo. To je na TV Slovenija že nekaj časa novica dneva. S tem javna televizija potrjuje svoj pomembni položaj institucije, ki je odgovorna za našo obveščenost in v tem primeru tudi za naše zdravje in dobro počutje. Žal so ta obvestila in priporočila namenjena napačnim ljudem. Nihče ni tako neumen, da bi se brez potrebe izpostavljal vročim sončnim žarkom in da ne bi vedel za dobrodejni učinek sence pod kakšnim drevesom ali da ne bi pil, če je žejen. Zato je toliko bolj nerazumljivo, da se televizijski in radijski poročevalci nikoli ne spomnijo na ljudi, ki si počitka v senci ne morejo privoščiti. To so predvsem gradbeni delavci, ki prav v teh dneh popravljajo naše ceste zato, da se mi v klimatiziranih avtomobili vozimo morje in si tam privoščimo to, kar nam skrbni televizijci priporočajo. Ne zganejo se niti sindikalisti, ki bi morali zahtevati, da se taka dela opravljajo zunaj najbolj vročih mesecev. Za mnoga cestna in druga gradbena dela so razmere mnogokrat primerne že v marcu, včasih tudi v februarju, a tedaj o delih na cestah še ni ne duha ne sluha.

»Ne, mi bomo delali na cestah tedaj, ko bo najbolj vroče, ko bo na cestah največ turistov in ko bodo ljudje najbolj nervozni in nestrpni. Kaj pa nas brigajo delavci, saj to so itak sami Bosanci in ti potrpijo v vseh razmerah in delajo za vsak denar in v vsakem vremenu.«

Seveda se sindikalisti sedaj s tem ne morejo ukvarjati. Je prevroče in tako in tako so sedaj na morju ali v gorah ali celo nekje v tujini na zasluženih počitnicah. O tem še manj razmišljajo predsednik vlade, njegovi ministri, sekretarji, direktorji vladnih služb in še mnogi, ki imajo svoj zaslužni stolček v klimatiziranih pisarnah. To ne zanima poklicnih varuhov človekovih pravic, niti strank, ki naj bi se tradicionalno zavzemale za delavske pravice. Prednost imajo pravice pripadnikov vseh vrst spolnih variant, močno pa nas skrbijo tudi razmere v ZDA, zlasti od kar je tam na oblasti Donald Trump, saj moramo skoraj vsak dan pometati pred njegovim pragom.

Za zaključek pa še to. Ob hudi vročini, suši, gozdnih požarih, poplavah in plazovih nas televizijski voditelji ne pozabijo vsake toliko časa globoko in očitajoče pogledati v oči, češ vse to je zaradi segrevanja planeta, za kar smo odgovorni prav vsi! Kaj tudi jaz? Ne, tega pa si ne dovolim očitati! Zakaj ne, o tem pa kdaj drugič.

10 KOMENTARJI

 1. Hudomušno, ampak še res je. Kako genialna ugotovitev mnogih, tudi TV, da je poleti vroče in da nas pozimi zebe. Če se nič ne dogaja, in mnogim se vse dni, pač pride na vrsto tudi to.

 2. Rdeče procesirano meso je znanstveno dokazano rakotvorno. To opozorilo svetovne zdravstvene organizacije WHO so slovenski mediji prenašali le en dan. Nato se je nadaljevalo z lažmi o “slovenskem super mesu”. Ne, rdeče meso niti, če je domače, nikakor ni zdravo. Zaščitite vsaj svoje otroke, če je vam sprememba prehranjevalnih navad pretrd oreh.
  In, ko boste tako poskrbeli zase, boste nekaj dobrega naredili tudi za planet. V Braziliji bodo kakšno drevo manj posekali. Tam je v zadnjih desetletjih že več od polovice deževnega pragozda izdelanega. Na več kot polovici poseke je (po nekajletnem izpiranju tropskih nalivov) nastal pašnik za krave.
  Stop!

  • Obstajajo trije razlogi za vegetarijanstvo:

   Prvi je zdravstvene narave. Meso ima tudi sestavine, ki nekaterim škodujejo. Npr., kot navaja Igor, rdeče procesuirano meso. Nekateri se zaradi zdravja odločijo za vegetarijanstvo.

   Drugi razlog je lahko etične narave. Marsikdo ne prenese ubijanja živali. Drugemu bitju vzeti življenje, da bi zadovoljil svoje (sebične) potrebe, se nekaterim zdi nasilno in neetično. Kar pošteno povedano, tudi je. Zato odklanjajo mesno hrano.

   Tretji razlog je lahko religiozne narave. Tisti, ki jih hrepenenje po odrešitvi žene k bistvu religije, so mistiki. Na mistični poti je pomembno, da je človek občutljiv in sprejemljiv za vibracije iz višjih sfer. Zato je pomembno tudi, kaj uživa. Vsak hrana ima določeno vibracijo, ki jo sprejmemo vase. Hrana ubitih živali ima v glavnem nižje vibracije, zaradi katerih je človek manj občutljiv za prefinjene vplive. Zato so mistiki praviloma vegetarijanci. Tudi nekatere redovne skupnosti gojijo vegetarijanstvo.

   Jezus je sicer rekel, da je bolj pomembno tisto, kar gre iz ust, kot to, kar gre vanje. To seveda drži. Toda to ne pomeni, da tudi to, kar gre v usta, ni pomembno.

 3. .. “in ti potrpijo v vseh razmerah”
  —–
  Isto se jaz vedno sprašujem.
  Nekje sem zasledila, da drugače ne gre. Da ta dela MORAJO opravljat ravno v tem času.
  Morda kdo ve zakaj ?

 4. Ni čudno da je Slovenec propadel, še slabše,prav absurdno pa je stanje na nova24,da je še desni podpirniki ne morejo spremljati. Petek in Tomašič morata takoj oditi, saj nimata niti najmanjšega talenta za vodenje medija. Po analogiji Slovenca tudi novo24 vodi groteskno nespodoben nadzorni svet čudakov. Slovenca so nejateri pokradli, zlasti pa popolnoma amatersko vodili Jože Duhovnik in Janez Obreza v prvih vlogah, Nove24 očitno nihče ne vidi,ki bi imel vsaj izkušnje videnja kake trafije! Ponavljanje ok leta starih oddaj 39 krat in to 5 krat isti dan, brez programske politike, Tomašič, Peek to je kamena doba.

 5. Jože Duhovnik??? Kaj ni on strojne stroke? Predavatelj na Strojni fakulteti, vodja strojniške firme Litostroj? Firme Litostroj ni več, za Strojno fakulteto pa nisem prepričan.

Comments are closed.