J. Ličen, Radio Ognjišče: Klic po dobroti

1

Klic dobrote je že petindvajset let srčna izkaznica Karitas v naši domovini. Seveda se dobrota dogaja prej in potem, toda takrat ljubezen do bližnjega stopi na oder dobrodelnosti ter kliče vse, ki želijo slišati. In tudi letos ste številni dobri ljudje slišali in pomagali. Hvala vam. Klic po dobroti so slišali tudi glasbeni in likovni umetniki, povezovalci in snovalci dogodka, ki so nesebično stopili v ta blagozvočni krog dobrodelnosti. Verjemite pa, slišali so ga tudi ljudje, ki pomoč potrebujejo. Klic dobrote ni namenjen promociji Karitas, pač pa krepitvi solidarnosti in ljubezni do bližnjega. Zato je vse to dogajanje zaradi ljudi v stiski, saj so prav oni tisti, ki kličejo po dobroti in v vsaki izgovorjeni besedi iščejo upanje in zaupanje v dobroto sočloveka.

Ne bom razlagala kolikim ljudem Karitas pomaga, ker smo to na številnih prireditvah že slišali. Že velikokrat smo tudi slišali, da človek ne živi samo od kruha, zato je dodana vrednost vsake pomoči poslušati in slišati, biti usmiljen ter po svoji moči pomagati.

In v tem tednu smo veliko slišali, zaradi pomanjkanja časa tudi, Bogu hvala, nismo vsega poslušali, vendar dovolj, da se človek vpraša kam so v naši domovini izginile vrednote srca in duha. Ob vsakem komentarju me spremljajo beseda papeža Frančiška, ki je rekel: »Kdo sem jaz, da bi sodil«? In prav zaradi teh besed tudi jaz ne bom sodila, vendar bi najraje vsem, ki so krojili medijsko in politično sceno tega tedna poslala sms in jih pozvala k strpnosti in solidarnosti ….. o dobroti pa morda kdaj drugič, ker zanjo očitno še niso pripravljeni.

V sindikalnem duhu po dobroti (beri denarju) kličejo nekateri zdravniki, pravim nekateri, kajti mnogi med njimi delijo bolnikom dobroto in srčno kulturo z veliko žlico. Zanimivo, človek bi pričakoval, da dobroto in pomoč potrebujejo bolniki, saj je že Jezus rekel, da zdravnika ne potrebujejo zdravi, ampak bolni. Seveda je On imel v mislih grešnike, vendar a ni to podobno? In pripisovat grešnost in napake vsem od kraja res ni dobro, zato dragi državljani, prihajamo v čas, ko bo nujno in potrebno ločit zdravo zrnje od plevela. Besedičenja je preveč, tudi sindikalni obrazi so zbledeli, štejejo le dejanja.

Kot posmeh zdravniški stavki se pojavi na obzorju korupcija v zdravstvu. Verjamem, da je marsikateri procent privlečen za rokav, pa vendar me čudi nekaj drugega. Imeli smo take in drugačne vlade, take in drugačne ministre, kot sedaj slišimo stotine zaposlenih na področju javnih naročil in nihče ni tega niti slišal niti videl, zato je danes največje vprašanje ‘kdo je tisti, ki bo sojen in kdo bo tisti, ki bo sodil’. Kdo bo sodil na koncu vemo, vemo tudi, da je neskončno usmiljen, vendar to še ne opravičuje požrešnosti tukaj in danes.

Več lahko preberete na radio.ognjisce.si.

1 komentar

Comments are closed.