J. Ličen, Radio Ognjišče: Smo vsi kontaminirani?

7

Dan po velikem prazniku Božje Matere Marije res ni primeren za onesnažene misli. Marija je vzgled čistosti, ponižnosti, preprostosti, dobrote, predvsem pa sprejemanja Božje volje. Vsi Marijini prazniki nam dajejo tako jasno in čisto sporočilo, ki ga, ne vem zakaj, hote ali nehote preslišimo. Marija ne potrebuje tiskovnih konferenc in okroglih miz, ona nam daje zgled s svojim življenjem. Večkrat se sprašujem zakaj je to nezanimivo, obrobno, kot da ni vredno posnemanja, da ne rečem preveč preprosto ali z besedami nekaterih učenjakov “premalo intelektualno”. Odgovor je preprost: “Morda samo zato, ker so sporočila o napakah v Cerkvi in družbi tako glasna, da smo vsi postali medijsko kontaminirani.” Ja, prav ta beseda mi roji po glavi od kar sem v Družini prebrala besede dr. Stresa ki pravi: “Vsak, ki je kontaminiran nosi del odgovornosti.” Ali smo res že tako daleč?

Ob besedi “kontaminiran” se spomnimo na Hirošimo in Nagasaki, na Črnobil in Fokušimo. To so grozljive stvari, po definiciji “najgrozovitejša oblika onesnaženja s kemikalijami ali energijo”.

Ja, v nesrečnih mestih to drži, toda prepričana sem, da dr. Stres ni uporabil te besede kar tako in, da se je, sicer drugačna kontaminacija, pri nas vpila v vse pore slovenskega človeka in družbe, kjer tudi katoličani nismo izjema.

Začela bom pri Fokušimi, kjer so smrtonosno snov zabetonirali do meje zmožnega, pa kljub temu ugotavljajo, da radioaktivni strup uhaja v okolje. Ali ni pri nas nekaj podobnega Huda jama; zazidali in zabetonirali so jo, da bi prikrili zločine, vendar ne gre, kontaminacija greha je prehuda. Ko poslušam razna pričevanja se sprašujem kako, da se že prej ni nihče oglasil, kajti vsak, ki je to vedel nosi svoj del odgovornosti. Skoraj 70 let po strašnih dogodkih je mlajši rod dal pobudo, da bi na vseh teh mestih postavili križe. Kje so bili slovenski katoličani, ki so za poboje vedeli? Ja, nekateri v Argentini, drugi tiho doma … Kot da smo zabetonirali tudi telesna in duhovna dela usmiljenja. Potem pa se čudimo rdeči kontaminaciji.

Kaj pa kontaminacija v gospodarstvu, politiki, bančništvu. Koliko ljudi nosi posledice nesposobnosti, pohlepa in brezsrčnosti. Počasi tudi tukaj nastajajo zidovi z bodečo žico. Na eni strani se polnijo zapori, na drugi strani pa vrste na zavodih za zaposlovanje in pri humanitarnih organizacijah. Prejšnji teden je bil na Karitas delavec propadlega gradbenega podjetja, ki je grenko ugotavljal: “Naš gradbeni baron ima v zaporu hrano in stanovanje, celo televizijo in časopise; jaz pa, ki sem, nič kriv, ostal zunaj pa hodim k vam po riž in pašto, prav ta mesec sem odpovedal televizijo in Primorske novice, ker nimam denarja za plačilo prispevka.” Tudi tu nam ne bi škodoval pogled nazaj, pogled vase, ki nam bo nedvomno dal odgovor, da smo se pustili zapeljati neki eliti, ki z zagovorništvom delavcev nima nobene zveze. Zastavlja se mi vprašanje kje so bili sindikati, ki danes vehementno protestirajo, ko se niso odvajali prispevki, ko so podjetja drsela v propad, ko so bili na avtocestah in gradbiščih ljudje skoraj sužnji? Ja, nekateri na sindikalnih kongresih, drugi tiho v pisarnah. Potem pa se na veselicah sprašujemo: “Kam so šle vse fabrike?” Bojim se, da še vedno nismo dojeli znamenja časa in da nam niti trojka ne more do živega.

Polna usta so nas moralnih vrednot in prva moralna vrednota je družina, ki pri nas skoraj ne šteje. Osebno mislim, da je poveličevanje izven zakonske skupnosti pripeljalo do tega, da je vse kar določa zakon ne bodi ga treba, med drugim tudi izven zakonsko plenjene državne lastnine in nezakonito dajanje kreditov. Onečaščenje moralnih vrednot je najhujša oblika kontaminacije. Nekoliko v posmeh malim delničarjem, ki se jezijo, ker niso iz cerkvenih skladov dobili pričakovanega denarja. Spoštovani oškodovanci, dragi mali delničarji, koliko med vami si je mislilo ali celo na glas reklo: “Če zaupam svoj denar Cerkvi, bo sigurno dobiček!” O, kakšna zmota, kakšna nečimernost … Ali niste vedeli, da v krščanstvu dajejo dobiček le dobra dela!? Po toči zvoniti, pa čeprav s cerkvenimi Zvonovi, je prepozno.

Ne, ne bom komentirala “prisilnega” odstopa obeh nadškofov. Če bo njun odstop pripomogel k zdravi pameti v slovenski cerkvi, potem žrtev ni bila zaman.

Več: Radio Ognjišče


7 KOMENTARJI

 1. Ta članek je tipičen: oni so vsega krivi, pri nas je vse v redu.

  Kaj vendar gledaš iver v očesu svojega brata, bruna v svojem očesu pa ne opaziš?

 2. o,J. Zakaj si tako negativen, ko pa ima članek pozitivno in nevtralno sporočilo!

  Ali bi res morali imeti zaprte oči, puhle misli in brezizhoden, neustvarjalen pogled?!

  Prav zaradi tega, ker je veliko takšnih, ki jim neurejeno, nevrednostno stanje ustreza, je potrebno biti aktivnejši in ustvarjalnejši, da sgodijo pozitivni premiki!

 3. Nisem negatien, sem samo kritičen do naših, od katerih pričakujem kaj več ustvarjalnega, kot pa samo jamranje in kazanje s prstom na očitne krivce iz drugega tabora.

  Krivci za Hudo jamo, gradbeni tajkuni, sindikalisti, homoseksualni aktivisti, ki so omenjeni v članku so samo del kontaminacije. Ampak od njih pričakovati kakšno izboljšanje ja samo izguba časa in energije. Veliko hitreje in bolj učinkovito bi bilo urediti stvari najprej
  pri sebi.

  Od katoliških medijev bi pričakoval precej več take drže, kot je opisano v temle članku:
  (Spopadi se, izzovi konflikt, bodi neusmiljen, obsojaj, zavrni. Gre za navade, ki niso tradicionalno krščanske, so pa eden glavnih razlogov, zakaj izgubljamo glas v današnji družbi.)
  http://iskreni.net/druzba/druzina-v-druzbi/2024-5-nekrscanskih-navad-ki-bi-jih-moral-imeti-vsak-kristjan.html

   • Nič.

    Nekako imam občutek, da je oboje skupaj omenjeno v članku.
    Asociacija na aktiviste mi je prišla iz dela članka: “poveličevanje izven zakonske skupnosti”.

    Če še enkrat preberem, sem najbrž malo falil, ampak pri hitrem branju mi je pa asociiralo na homoseksualne aktiviste.

 4. @j, nič kaj dosti nisi falil. Nihče sploh ne zmore povezati nasprotij “izven zakona” z “zakonom”?! Tako hud je ta strup, in tako mnogim je škodil. Nekateri se pa prav drogirajo z njim. Tone, na primer.

  Ja, kontaminacija s tistim strupom, ki ne škodi toliko tistim z veliko vere, zato pa vsi drugi cepajo kot muhe.

Comments are closed.