J. Levart, Radio Ognjišče: Svoboda se rodi v srcu

0

Letošnji praznik Fatimske Matere Božje, 13. maja, sem doživljal na poseben način. Na Poljskem, med Poljaki, v mestu Gdansk, mestu svobode, kot ga domačini imenujejo. Ravno zaradi papeža Janeza Pavla II je ta praznik v njegovi domovini nekaj posebnega. Na ta dan, pred 35. leti je namreč papež za posledicami atentata, nemočen obležal. Sam se tega dogodka sicer ne spominjam, pred očmi pa imam fotografije in video posnetek, ki prikazuje napad, predvsem pa fotografijo papeža, ki po končanem zdravljenju obišče svojega krvnika v zaporu, ga objame in mu odpusti. Ja, velikega papeža smo imeli in človek dobi občutek, da, še danes, dvanajst let po njegovi smrti, cela Poljska in z njo vred celi svet, živi iz te njegove neverjetne karizme.

Tudi Slovenci se te dni spominjamo njegovega prvega obiska in njegovih spodbudnih besed in dejanj, ki jih je naredil za naš narod. Zgodovinarji ugotavljajo, kako velika je bila njegova vloga, tako na cerkvenem kot tudi družbenem in političnem področju, predvsem v kontekstu njegovega doprinosa k zrušitvi berlinskega zidu, ki je na simbolni kot tudi dejanski ravni pomenil zlom komunizma v Evropi in Rusiji. A tega, kako se nas je papež dotaknil na osebni ravni, tega ni mogoče zaobjeti ali izmeriti. Verjamem pa, da je med nami veliko posameznikov, ki jim je srečanje ali zgolj beseda papeža Janeza Pavla II spremenila življenje.

A vrnimo se v njegovo rodno Poljsko, v mesto Gdansk, ob Baltskem morju, ki je znan po svojih velikih ladjedelnicah. Pod ogromnimi žerjavi te ladjedelnice, ki se je takrat imenovala Leninova ladjedelnica, se je pričelo dogajanje, ki je zamajalo in sčasoma dokončno porušilo komunizem, ne le na Poljskem, ampak tudi v Rusiji in vsej vzhodni Evropi, tudi v Sloveniji. Steber upora je bil preprost delavec, električar v ladjedelnici, Lech Walesa. Walesa je premagal Lenina, demokracija komunizem, a najbolj pomenljivo je dejstvo, da se je ta upor zgodil na miren način, brez uporabe nasilja. Nasilna je bila sicer reakcija oblastnikov, ki so sprva podcenjevali gibanje, kasneje pa tudi uporabili silo in strelno orožje. Vendar je upor delavcev ostal miren in dostojanstven, podprli so ga intelektualci in tujina – in hišica in rdečih kart se je pričela rušiti. Upor delavcev je pripeljal do ustanovitve prvega neodvisnega sindikata v takratni komunistični Evropi in do prvih demokratičnih volitev, na katerih je zmagal karizmatični Walesa, električar iz ladjedelnice.

Več lahko preberete na radio.ognjisce.si.

_______________
Časnik je še vedno brezplačen, ni pa zastonj in ne poceni. Če hočete in zmorete, lahko njegov obstoj podprete z donacijo.