J. Letnar Černič, Ius-info: Večglavi zmaj

6

Vse pogostejši teroristični napadi na evropska mesta vlivajo strah v kosti evropskih družb in načenjajo njihove civilizacijske norme, kot so pluralizem, strpnost in širokomiselnost. Ali je mogoče glave terorističnega totalitarnega zmaja v podobi barbarske države dokončno odrezati tako, da ne bi, kot v starodavnih slovenskih pravljicah, zrasle znova?

Razlogi za teroristična hudodelstva v evropskih mestih so večplastni. Ni jih mogoče pripisati izključno le enemu ali drugemu razlogu. Nekateri jih pripisujejo denimo slabim socialnim pogojem v priseljeniških soseskah, drugi totalitarni in barbarski islamski državi, tretji begunski in migracijski krizi, četrti zahodnemu imperializmu, peti globalni geostrateški nestabilnosti in šesti še kakšnemu drugemu razlogu. Vsak izmed razlogov je legitimen, pri čemer opisuje le delček v razumevanju zadnje globalne ekspanzije terorističnih hudodelstev. Podobno nesoglasje se kaže pri pojasnjevanju posledic zadnjih terorističnih napadov.

Tako je francoski filozof Milner v svojem izjemno jezikovno bogatem novembrskem članku prepričljivo zapisal, da so/bodo zadnji teroristični napadi najbolj negativno vplivali na zmerne evropske muslimanske skupnosti, ki so sedaj živele v sožitju z večinskim avtohtonim prebivalstvom. Njegov prispevek seveda temelji na predpostavki, da je evropski islam kakovostno drugačen od njegove zlorabe s strani totalitarne islamske države. Evropske muslimanske skupnosti so gotovo zaradi napadov na trenutke celo predmet diskriminacij in pod natančnim in skrbnejšim drobnogledom, vendar še ne zadostnim, kot kažejo zadnji napadi. Njegova teza je delno pravilna, saj razlogi za zadnje teroristične napade po evropskih mestih niso le eksogeni, temveč tudi endogeni. Ne prihajajo le od zunaj, temveč izvirajo tudi iz muslimanskih skupnosti znotraj evropskih prestolnic. Težko je namreč verjeti, da sosedje terorističnih napadalcev v Molenebeeku več mesecev in tednov niso opazili nič sumljivega.

Večina zadnjih teroristov je res izšla iz dobro stoječih družin srednjega sloja, kar posredno nekako zanika teze, da gre napade pripisati le ranljivim socio-ekonomskim razmeram v priseljeniških soseskah. Je pa res, da se teroristi učinkoviteje skrivajo v takšnih soseskah, kjer države še vedno izvajajo le pomanjkljivi nadzor. Evropski islam je zagotovo drugačen in bolj laičen od bližnjevzhodnega, vendar se znotraj pogosto izoliranih sosesk evropskih mest skrivajo radikalne celice, ki širijo totalitarne in izkrivljenje ideje islamske države.

Zadnji teroristični napadi so pokazali, da so varnostni ukrepi evropskih držav še premili, da bi zmanjšali tveganje bodočih napadov. Strokovnjaki s področja varnosti vehemetno poudarjajo, da je absolutno varnost težko zagotoviti. Čeprav je slednje morda res, imajo države obveznost, da si prizadevajo za čim večjo stopnjo varnosti s postavitvijo varnostnih rentgenov na postajah vseh podzemnih železnic in na vhodih v železniške ter letališke stavbe, kot jih imajo že na Kitajskem in v Izraelu. Enako je veliko manevrskega prostora najti pri pregonu terorističnih hudodelskih celic.

Več lahko preberete na iusinfo.si.

_______________
Časnik je še vedno brezplačen, ni pa zastonj in ne poceni. Če hočete in zmorete, lahko njegov obstoj podprete z donacijo.


6 KOMENTARJI

 1. “Strokovnjaki s področja varnosti vehemetno poudarjajo, da je absolutno varnost težko zagotoviti.”

  Zdrav razum govori, da zla in s tem kraje, uboje … človek ne bo nikoli iztrebil. Seveda pa to ne pomeni, da lahko vržemo puško v koruzo ali, kar je še bolj značilno ravnanje, damo kot noj glavo v pesek.

 2. ja, seveda, slovenci bi znali postaviti tako varnost, da terorizma ne bi bilo. Že sedaj smo priča pregledom na sodiščih in v parlamentu, kot ga nimajo v še tako ogroženi državi.
  In končno, bi naredili državo kot je Slovenija, kamor nihče noče sploh prit.
  Borba proti terorizmu je zelo dobra že sedaj. In še boljša bo, o tem ni nobenega dvoma. Brez teh pametnjakovičev, ki merijo nivo dovoljenega kršenja človekovih pravic itd.

 3. S človekovimi pravicami je treba ravnati razumno. Zlahka se jih tudi zlorabi.

  Nekateri jih tako zlorabljajo, da imajo zločinci več pravic kot njihove žrtve. Pri nas je to že kar tradicija, vse od komunistične revolucije naprej.

 4. “V Sloveniji in Evropi se načrtno v 90 % govori v medijih in med intelektualci samo o človekovih pravicah, ne pa o temeljnih svoboščinah !” Lovro Šturm

  Pa še to o človekovih pravicah Kolektiva, ne pa človeka.

  • Za boljše poznavanje sedanjosti je dobro poznati preteklost. Totalitaristična Juga, ki jo je vodil deseti največji množični morilec prejšnjega stoletja (žrtve so preštevali nemški novinarji), ni nikoli podpisala Splošne deklaracija človekovih pravic, ki jo je sprejela in razglasila Generalna skupščina Združenih narodov 10. decembra 1948 z resolucijo št. 217 A (III).

Comments are closed.