J. Letnar Černič, Ius info: Od Barbarinega rova do rudnika Pečovnik

21

V zadnjih mesecih je državna oblast, po trajnih pritiskih civilne družbe, končno malenkostno spremenila svojo politiko do posmrtnih ostankov žrtev povojnih hudodelstev zoper človečnost in genocida po drugi svetovni vojni. Dobrih sedem let po uradnem odkritju grozodejstev v Barbarinem rovu v Hudi jami v Rečici pri Laškem se je tako končno začelo prenašanje posmrtnih ostankov žrtev. Ali je slovenska država storila dovolj, da bi se počasi, korak za korakom, zaprlo eno izmed najtemačnejših poglavij slovenske zgodovine?

Povojna hudodelstva zoper sto tisoč in več ljudi na skoraj sedemsto različnih krajih na slovenskem ozemlju so, z vidika vsebinske presoje mednarodnega kazenskega prava in prava človekovih pravic, dokaj enostavna zadeva. Šlo je hudodelstva zoper človečnost, v določenih segmentih tudi za dejanje genocida, še posebej, če uporabimo slovensko kazensko zakonodajo, ki dejanje genocida opredeljuje širše. Tudi z vidika prava človekovih pravic se je zgodil nedopusten in arbitraren poseg v pravico do življenja posameznikov.

Številna grobišča so že zabeležena, druga ostaja še neodkrita. Nekaj tisoč trupel naj bi denimo domnevno ležalo še v neizkopanem rudniku Pečovnik pri Celju. Iz filozofskega vidika izhaja, da mora vsaka država svoje mrtve dostojanstveno pokopati, ne glede na kateri svetovnonazorski strani so padli. Ta pietetna obveznost omogoča vsakokratni tranzicijski družbi, da začne očiščevati svojo podzavest in izgrajevati svoje nove temelje. Izkop in pokop sta nujni dejanji, vendar morata potekati dostojanstveno, ne po domače, kot smo v zadnjih dneh priča v Barbarinem rovu v Hudi jami. Ali za varovanje človekovega dostojanstva zadostuje, da mrtve in njihove kosti že končno izkopljemo in jih dostojanstveno pokopljemo? Zagotovo lahko izkop in pokop posmrtnih ostankov žrtev pripomoreta k uresničevanju človekovega  dostojanstva, vendar samo po sebi nista zadostna.

Slovenska država ima po bogati praksi različnih in številnih regionalnih ter mednarodnih odborov in sodišč za človekove pravice pozitivno obveznost, da skrbno, natančno in objektivno razišče in preišče zakaj je prišlo do genocida in hudodelstev zoper človečnost po drugi svetovni vojni. Še pomembnejše pa je, kdo vse v verigi nekdanjega partijskega aparata in njegovih krvoločnih eksekutorjev je zanje odgovoren. Pri tem je slednje pomembno tako za morebitne sodne pregone, ki jih je večina javnosti in strokovnjakov neupravičeno, iz kdove katerih razlogov že odpisala, kot tudi za sorodnike in vse nas, ki živimo v tej državi, in ki imamo pravico, da izvemo, kako je prišlo do sistematičnega in vsesplošnega načrta za poboj sto tisoč in več ljudi. Državna obveznost, da razišče in preganja, je pozitivna obveznost, ki od nje zahteva aktivno ukrepanje in ne nadaljevanje zatečenega stanja, torej pasivnosti.

Več: Ius info

21 KOMENTARJI

 1. “Iz filozofskega vidika izhaja, da mora vsaka država svoje mrtve dostojanstveno pokopati, ne glede na kateri svetovnonazorski strani so padli.”

  Če ne uporabljamo tujk, bo prejšnja misel zvenela veliko bolj udarno:

  Iz modroslovja izhaja, da mora vsaka država svoje mrtve dostojanstveno pokopati, ne glede na kateri svetovnonazorski strani so padli.

  • AlFe: “Če ne uporabljamo tujk, bo prejšnja misel zvenela veliko bolj udarno:”
   ========================

   Če pa uporabimo “prevod” bo prejšnja misel zvenela takole:

   “Iz politično korektnega vidika izhaja, da mora vsaka država dostojanstveno pokopati, tudi tiste katere še vedno uvršča med izdajalce in kolaborante.”

 2. Tudi pravniki so na varni distanci. Mednarodno kazensko pravo ni uporabno na tem problemu, ker je šlo za notranjo zadevo. Zaman je torej vihteti z nekimi obtožbami. Enako je z genocidom. To je povsem neuporabna obtožba, ki na nobenem sodišču, ki bi priznalo pristojnost, ne bi uspela.
  In dokler bomo takole iz varne distance vihteli meče, dotlej nas gotovo ne bo nihče od oblastnikov resno jemal.
  Kar se tiče prekopa iz Hude jame, je g. Dežman grdo pokleknil. Jaz mu niti kave več ne plačam, če bi ga srečal. Ta novi zakon je prekvalificiral prikrita grobišča v arheološka najdišča. Malo bolj podroben vpogled pokaže, da se dela natanko enako kot s kakšnimi rimskimi pokopališči. Zadnji izkop iz Krimske jame povsem očitno. Kosti zložene po vrsti, lobanje skupaj, kot da gre za navadno preštevanje grobov in nič več.

  • Kot da gre za neke ljudi, katerih nihče ne pogreša, ali kot da nikomur ni mar za njih … kot da niso to očetje, dedi, strici, bratje, katerikoli družinski člani ?
   Pa kdo je pripravil tak zakon, da se morišča prekvalificira v arheoloska najdišča ?
   Kdo je tukaj bolj nor ?

   • Oh,ko bi vsaj šlo zgolj za norost….tako pa se mi vedno bolj dozdeva,da gre za nečloveško odločitev v smislu:zločinci smo in hočemo ostati…kaj nam pa morete in morejo…

    • Morda sem paranoik, a vse bolj se mi dozdeva, da je bivša komunistična oblast vsaj dva koraka pred tem, kar nam predstavljajo. Ali pa, imajo vsaj dve potezi več v naprej pripravljeni, kakor si nekomunisti (pač izraz za lažje razumevanje) lahko domišljamo. Saj je kar podobno tudi v svetovnem dogajanju. Ena grozovita prevara ali še huje, manipulacija. Kaj je res ?
     Kje najti pojočo travico (Tofsi) ? Verjetno bo to samo SP-NZ . Brati in primerjati.

     • Jaz bi preje rekel temu podkupovanje. Če boš naredil to in to, te čaka ta nagrada. Če boš pa kot ex poslanec Magajna, te bomo pa obdolžili nečesa. Se še spomnite tega možakarja? Tudi sloviti borec za pravico in veliki odrešitelj Slovenije, ki pa je vedno manj rešena, ga je takrat obšel v svojih dejanjih.

 3. “Mednarodno kazensko pravo ni uporabno na tem problemu, ker je šlo za notranjo zadevo.”

  Seveda je uporabno. Z Nurenberškimi procesi se je postavil temelj mednarodnega kazenskega prava, na osnovi katerega bi bilo teoretično mogoče preganjati tudi te zločine. Problem je seveda bil v mednarodno politični realnosti, zaradi katere ni bilo nobenega interesa, da se o teh zločinih govori, kaj šele, da bi se jih raziskovalo in preganjalo. Skratka, po mednarodnem pravu so to bili že v času nastanka zločini v pravnem smislu. Zato so se pa tudi prikrivali. Ampak to se je pač v mednarodni skupnosti potem štelo kot kolateralna škoda 2. svetovne vojne in se je to pometlo pod preprogo kot “notranja zadeva suverene države”.

  Na tej osnovi kot tudi na osnovi nacionalnega prava bi lahko takoj po osamosvojitvi začeli sistematično preiskovati te zločine in če ne drugega, vsaj določiti objektivno odgovorne za njih, ne glede na to, ali bi jih lahko potem tudi kazensko preganjali, ali ne. Tudi glede genocida, čeprav bi bilo dejanje genocida zagotovo težje dokazati kot hudodelstva zoper človečnost, nikakor pa ne nemogoče.

  Tako da poanta dr. Letnar Černiča drži. Svojci žrtev teh povojnih pobojev bi lahko tako tožili državo zaradi neukrepanja glede raziskovanja teh kaznivih dejanj in to na podlagi 2. člena EKČP, ki določa pravico do življenja, hkrati pa pozitivno obveznost države, da vsakršen poseg v to pravico ustrezno preiskuje oz. pravno preganja. Seveda je težko pričakovati, da bi takim tožbam slovenska redna sodišča ugodila, morali bi jim pa vsaj na ustavnem sodišču, zagotovo pa na ESČP. In potem bi spet imeli lahko primer množičnih oškodnin, tako kot v primeru izbrisanih. Čeprav bi se lahko država v teh primerih sklicevala na Zakon o popravi krivic, ki ureja pravico do povrnitve škode in pravice iz pokojninskega in invalidskega zavarovanja bivšim političnim zapornikom in svojcem žrtev povojnega protipravnega odvzema življenja, vendar pa je vprašanje, če bi bilo to pred ESČP dovolj.

  • Tudi jaz sem šokiran. 700 so jih pokopali s čisto simbolično eno samo krsto. Da niti ne govorimo o tistih treh malih jarkih, kamor so “stisnili” vse posmrtne ostanke. Vseh 700 na prostoru 3 gredic z domačega vrta?!
   Dežman me je hudo razočaral. Nikoli mi sicer ni vlival nekega zaupanja, toda da bo tako hudo stvari izkrivil pa si nisem nikoli mislil.

 4. Sedaj imamo, “trenutno” stanje:

  #1 Zakon o vojnih grobiščih (ZVG)
  #2 Zakon o prikritih vojnih grobiščih in pokopu žrtev (ZPVGPŽ)

  Ker z #1 niso bili zadovoljni so s pomočjo NSi (predlagatelji) napisal #2 s pomočjo katerega so zaobšli #1.
  #2 so skozi parlament spravili poslanci SMC in NSi.

  Sedaj bi potrebovali še #3:

  #3 Zakon o zavarovanju prikritih vojnih pred državno Dežmanovo komisijo (ZZPVGPDK)

 5. Vprašanje: Kakšna je razlika če truplo domnevno po vojni ubitega človeka najde Janez Novak ali pa Dežmanova komisija

  Odgovor: Če truplo najde Janez Novak se izvaja #1, če na truplo naleti Dežmanova komisija se izvaja #2

 6. Gospod Riki,
  se zavedate, da tudi vi izkoriščate povojni umorjene za vaš politični boj? Da jih tudi vi zlorabljate? Če bi hoteli, da poznamo vaše mnenje, bi ga zapisali enkrat.

Comments are closed.