J. L. Černič, Iusinfo: Razčlovečenost

8

V slovenskem prostoru vsakodnevno medsebojno tekmujejo različne razlage slovenske polpretekle zgodovine, ki se soočajo in spopadajo od najnižjih celic družbenega življenja do njegovih najvišjih centrov moči. Ker se posamezniki medsebojno ne poslušajo, ne znajo doseči niti soglasja o postavitvi spominskih obeležij in pokopališč v spomin na žrtve totalitarnih hudodelstev.

Zavedajoč se slovenskega konteksta je v sredo dopoldne veleposlanik Združenih držav Amerike v Sloveniji, Joseph A. Mussomeli, na enem izmed ograjnih stebrov ameriškega veleposlaništva, slovesno odkril spominsko obeležje v spomin na žrtve vseh totalitarnih režimov. Prve dve vrstici spominskega obeležja se glasita »izkazujemo čast in žalujemo za vsemi Slovenci, ki so trpeli pod fašizmom in nacizmom« in »izkazujemo čast in žalujemo za vsemi Slovenci, ki so trpeli pod komunizmom«. Odzivi na spominsko obeležje so bili pričakovani tako tisti pozitivni kot negativni, pri čemer nekateri spominjajo na nekatere druge čase.

V neki zreli pravni in demokratični državi samo odkritje spominskega obeležja ne bi smelo biti nič posebnega. Zrele in demokratične države priznavajo temne plasti svoje preteklosti, saj je le tako mogoče doseči pomirjenje med različnimi pogledi. Prav zaradi tega je dogodek izstopal iz provincialnosti ljubljanskega vsakdana. Spominsko obeležje je postavilo ogledalo celotni slovenski družbi na vseh njenih straneh. Slika v ogledalu ni nič kaj prijetna, saj nazorno odkriva popolno razvodenelost vloge in pomembnosti človekovega dostojanstva v slovenski družbi. Človekovo dostojanstvo je namreč tisto, ki ustvarja temelje kolektivne zavesti nekega naroda. Takšna zavest pa se ne z ustvari z molkom o preteklih hudodelstvih in njihovih žrtvah ter monističnim pogledom na zgodovinska dejstva.

Dostojen pokop, ureditev spominskih obeležij, muzejev in parkov sodijo med državne obveznosti, ki izhajajo iz pravice žrtev totalitarnih hudodelstev in njihovih sorodnikov do dostojnega in človeškega obravnavanja. Na slovenskem ozemlju je bilo do danes odkritih na stotine medvojnih in povojnih grobišč, kjer so pokopane žrtve nacističnih, fašističnih in komunističnih vojnih hudodelstev, hudodelstev zoper človečnost in genocida. Kljub temu so le redka primerno urejena s spominskimi obeležji, parki in z muzejskimi centri. Večina teh grobišč še danes ni izkopanih, kosti zverinsko pobitih še vedno ležijo v breznih, rovih in jamah. Državni organi denimo pravijo, da ne razpolagajo z zadostnimi sredstvi za prenos kosti iz modrih zabojnikov v Hudi jami, kaj šele za izkop kosti iz še polnega jaška v Barbarinem rovu. Istočasno država ne najde zadostnih sredstev za postavitev spomenika žrtev vseh hudodelstev na Kongresnem trgu v Ljubljani. Slovenska družba, seveda, tudi ne najde soglasja o tem kakšen bi bil primeren in ustrezen napis na spomeniku. Družba tako še naprej ostaja razčlovečena ne samo na zavestni ravni ampak predvsem na podzavestni.

Elie Wiesel je v svojem delu »From the Kingdom of Memory: Reminiscences« zapisal, da »Spominjati se, je ustvarjati most pred preteklostjo in sedanjostjo, med preteklostjo in prihodnostjo. Spominjanje potrjuje človekovo vero v človeštvo in posreduje pomen naših minljivih prizadevanj. Cilj spominjanja je, da oživi dostojanstvo pravičnosti«. (New York, Schocken Books, 1990, str. 194). Zakaj ima slovenska družba takšne težave pri doseganju »dostojanstva pravičnosti« in zakaj ne morejo različne svetovnonazorske struje slovenske družbe poiskati vsaj najmanjši skupni imenovalec, ki bo tlakoval pot v prihodnost?

Več lahko preberete na portalu Ius-info.


8 KOMENTARJI

 1. problem te table je, da je, preprosto povedano, smešna. smešna seveda ni zato, ker to, kar piše na njej ne bi imelo smisla, razen seveda v tistem delu, v katerem nas američani skušajo prepričati, da jim za nas nekaj mar, ampak zaradi samega konteksta plasiranja samega sporočila.

  ker predstavljajte si sedaj, da se čez en teden na pročelju ruskega veleposlaništva pojavi neka tabla, katere vsebina se bo navezovala na nek drug problem, ki ga slovenci med sabo ne moremo razrešit in bi nam rusi predstavljali svoj pogled na problem. ali pa celo o isti stvari, s tem, da bi rusi častili vse slovence, ki so se pridružili NOB proti okupatorju ipd. 🙂 kakšna komedija bi šele potem nastala. 🙂 čez dva tedna pa podobna tabla še na, ne vem, kitajskem veleposlaništvu. itd. 🙂

  in nič ne rečem, da bi morda vsebinsko te table imele svojo poanto, ampak način, kako bi se to vsebino podajalo je pa smešen, da ne rečem otročji.

  ker ne vem, sedaj imamo slovenci očitno tudi problem s tem, kako bomo organizirali ta referendum o arhivih. morda bi bilo pametno, da nam američani zadeve olajšajo in tudi glede tega postavijo pred ambasado kakšno tablo, s kakšnim pametnim nasvetom? 🙂

  tako da ne vem, očitno je imel mussomeli občutek, da so vsi ti njegovi poskusi, da bi pač slovence (oz vsaj en del) prepričal s svojimi pogledi na zgodovino nekako bili netrajne narave, se pravi, en dan so bili novica dneva, drugi dan se pa s tem nihče ni več ukvarjal, tako da se je odločil, da bo to plasiral še v neki bolj trajni, obstojni obliki. 🙂

  tako da ja, mussomeli ima poanto, ampak način, ki ga je izbral, da to poanto še enkrat več plasira v slovensko javnost je pa smešen. 🙂

 2. Vsegliharstvo št. 1#

  “Spominsko obeležje je postavilo ogledalo celotni slovenski družbi na vseh njenih straneh. Slika v ogledalu ni nič kaj prijetna, saj nazorno odkriva popolno razvodenelost vloge in pomembnosti človekovega dostojanstva v slovenski družbi.”
  ========

  Zaradi obeležja je bila vroča reakcija samo na t.i. levi strani. Za njih je nekaj nezaslišanega, da se omenja komunizem kot izvor trpljenja dela slovenskega naroda.
  Ogledalo je bilo torej postavljeno in v njem so se videli.

  Vsegliharstvo št. 2#

  “Na slovenskem ozemlju je bilo do danes odkritih na stotine medvojnih in povojnih grobišč, kjer so pokopane žrtve nacističnih, fašističnih in komunističnih vojnih hudodelstev, hudodelstev zoper človečnost in genocida.”
  ========

  V odkritih, dosedaj več kot 600, grobiščih so v glavnem samo žrtve komunističnih klavcev. To velja še posebej za povojna grobišča, pri teh ni imel prste zraven niti fašizem niti nacizem ampak zgolj komunizem.
  Okupator svojih žrtev ni metal v skrita brezna. Npr. padli partizani pohorskega bataljona so bili prepeljani v Avstrijo in so pokopani na graškem pokopališču. To so naredili Nemci.

  Vsegliharstvo št. 3#

  “Slovensko družbo zaznamuje kronična nezmožnost razumevanja, zakaj je do hudodelstev prišlo na tej ali na oni strani.”
  ===========

  Prav dobro se ve kaj in kdo je povzročil državljansko vojno. Ne gre za nobeno nerazumevanje, pač pa za to, da tisti, ki zagovarjajo t.i. osvoboditelje v bistvu zagovarjajo komunistične zločine, in kdor zagovarja zločine se ne sramuje laganja. Ti ne bi prenesli na spominskem obeležju termina: “Žrtvam komunističnega nasilja”. Mussomeliju je to jasno, leva reakcija je ravno zato tako žolčna, ker je komuniste vrgel v isti koš kot naciste in fašiste. Mi t.i. desni to vemo že dolgo časa.
  Danes npr. nikomur ne pride na misel, da bi Pol Potove Rdeče Kmere pomiloval z besedami, da se jih ne razume.

  … in da je potreben dialog, ki naj bi pripeljal do razumevanja zakaj so rdeči Kmeri pobili skoraj polovico svojih sonarodnjakov.

  So označeni za zločince, med Rdečimi Kmeri, Maoisti ali ruskimi boljševiki in slovenskimi komunisti ni nobene bistvene razlike.

 3. Samo želimo si lahko, da bi nam tudi drugi narodi oziroma države izrazile čast in občudovanje ter zaželele spravo, in ohranjanje svoje identitete in samostojnosti.

  Menim pa, da bi to zaman pričakovali od nekaterih.

  Američani so dali s tem obeležjem svetal vzgled, kako seda mednarodno delovati na pozitiven, ustvarjalen, demokratičen način.

  Še enkrat: Bravo veleposlanik! Američani naj tako nadaljujejo tudi do drugih narodov in bodo pozitiven vzgled vsem!

 4. Cokla človeškemu in demokratičnemu svetovnemu razvoju je ravno miselnost, da države ne smejo opozoriti na nedemokratičnost in neciviliziranost drugih držav.

  To je medsebojna civilizacijska vrednotna dolžnost, sicer ne bo vrednotnega duhovnega človeškega razvoja.

   • No, ja.

    P.S. Ob polnoletnosti sem bila šele vpisana v državljansko knjigo. Pod “mus”, tukaj sem, vaša sem.

    Do takrat pa sem živela v naši domovini “na črno”.Nič vedela.

    Pomembno se mi zdi, da se arhivi odprejo, da so dostopni vsakomur. Pravijo tudi, da redko, če sploh, naletiš na državo v Evropi kjer bi bilo uničenega toliko gradiva kot pri nas.
    Že sam ta podatek, če drži, pojasnuje marsikaj o nas samih.

 5. Gospodu Mussomeliju vsa priznanja za poštenost in pogum.
  In tistim, ki so v ogledalu naleteli na slabost lastne podobe: Umazal jo je komunizem in njegova brezbožna in protičloveška ideologija zato globoko sočustvujem z vami in vam želim poguma, da si nalijete čistega vina in končno spoznate, da je ideologija, zaradi katere je po svetu toliko mrtvih, prav za prav največja nevarnost tudi vam samim. Če uživaš strup, ti škoduje, pa čeprav še tako močno verjameš, da je v steklenički zdravilo.

Comments are closed.