J. Juhant: Dvojna srca Slovencev

4
Foto: Odbor 2014.
Foto: Odbor 2014.

Indijski modrec krščanskemu misijonarju pokaže razbit kamen rekoč: “Glejte, kamen ki ga je voda obdelovala stoletja, ostaja trd kot ostajajo trda človeška srca ob naših besedah.” Kaj bi rekel šele za srca Slovencev, ki so še posebej z revolucijo in vojno okamnela? Ena so polna ideološke zaslepljenosti in sovraštva, ker so dvignila bratomorno roko na sestre in brate. Druga so otrpnila od strahu pred nasiljem in terorjem, ki ga normalna človeška izkušnja komaj more dojeti. In še danes ležijo ti kamni na srcih in s svojo težo ovirajo, da bi med nas prišla pomlad in bi zadihali svobodno.

Zato zbrani premagujemo strah in protestiramo proti nasilju, krivici in brezbrižnosti, še posebej krivičnem odločitvam našega sodstva. Skrbi nas ne le za družino Janeza Janše, pač pa za sleherno državljanko in državljana te države. Hočemo namreč pravično Slovenijo. Hočemo enkrat dokončno premagati petdesetletni strah in zaživeti kot urejana in normalna družba. Zato kličemo vsem: Opogumite klecava kolena! Zahtevamo, da predstavniki oblasti ravnajo zakonito, pravično in pošteno! Pokažimo srčnost in postanimo drug drugemu ljudje in ne razredni sovražniki! Zato Vas vse, ki ste prišli, pozdravljam, ker vem, da prihajamo sem, saj čutimo v srcu pomlad in želimo svobodo in pravičnost slehernemu državljanu te države. Lucy Brawn je ob pohodu črncev za svobodo dejala: “Ko sem se vozila zadaj v avtobusih me je bolela duša, zdaj me bolijo noge, a duša je svobodna.”

Vsem, posebej odgovornim pa kličem v zavest, kot je rekel Martin Luther King: “Prihodnji rodovi nas bodo sodili po tem, kako odgovorno ali neodgovorno smo ravnali.” Oblikovalci javnega mnenja in vsi, ki lahko s svojo odgovorno besedo spremenite tok dogajanja v tej deželi: Enkrat sem že, spoštovani novinarji, napisal javno pismo Vam in vašim hišam. Zgrožen pa sem ob odpustitvi gospoda Hlebša iz Planet TV zaradi objave intervjuja z gospo Urško Bačovnik Janša. Zdaj ponavljam: Kolikokrat ste s svojimi izjavami žalili dostojanstvo Janeza Janše in njegove družine in nas vseh, ki ne se ne pustimo izključiti iz te družbe in imamo tudi svoje pravice v tej državi. Javno pozivam vse, ki mislite, da obvladujete Slovenijo, da razmislite in odločate po vesti, kakšno državo boste zapustili prihodnjim rodovom in tudi svojim otrokom! Končno pa sprašujem vse odgovorne v sodstvu in vse druge pristojne v tej državi: Ali imate še vest in pogum, da vidite in čutite tudi z vsemi prizadetimi v tej deželi? Krivične sodbe namreč vpijejo v nebo. In če verjamete ali ne, nekoč boste tudi za to dajali odgovor Bogu in tudi svojim potomcem!

Pripis uredništva: Prispevek je govor ob protestu Odbora 2014.

_______________
Časnik je še vedno brezplačen, ni pa zastonj in ne poceni. Če hočete in zmorete lahko njegov obstoj podprete z donacijo.


4 KOMENTARJI

 1. Vest in pogum za vrednotno slovensko dušo in Slovenijo!

  Slovenci smo znani, da smo solidarni, da stopimo skupaj, ko je potrebno pomagati v nesreči in stiski!

 2. .” Kaj bi rekel šele za srca Slovencev, ki so še posebej z revolucijo in vojno okamnela?
  ========================================================
  … kamen ostaja kamen, SRCE pa, pomen in vloga človeškega srca pa je mnogo, mnogo več.
  Ne nazadnje tudi kardiologi našega časa znajo povedat kakšno “znanstveno” resnico o NJEM.

 3. Ali sem opravil svoje poslanstvo, ko sem pogledal vstran in molčal in ničesar storil, ko se je godila krivica našemu skupnemu slovenskemu dobremu?!

  Skupnemu slovenskemu dobremu, ki si želi ljubezen, pravičnost, solidarnost, vrednotni napredek…

Comments are closed.