Janša: Streznimo se in sprejmimo dogovor o nujnih ukrepih

7

IMG_2560Na današnji novinarski konferenci je Janez Janša spregovoril o proračunu, ki se sprejema v parlamentu, o vabilu trojke in o resoluciji Evropske ljudske stranke o situaciji v Sloveniji.

Po mnenju Janše je ključni problem proračuna v tem, da je nerealen. Ocenjuje ga za “najbolj nerealen politični akt do zdaj, še nikoli se realne napovedi niso tako teple z napovedmi v dokumentu”. Razlika med vladnimi ocenami proračunskega primanjkljaja za prihodnje leto in napovedmi Evropske komisije je 4-odstotna, kar znaša 1,5 milijarde evrov primanjkljaja več. V zvezi s Slovenijo so se napovedi Evropske komisije vsaj v zadnjih 10 letih, čeprav so se sprva zdele pesimistične, po Janševem mnenju izkazale še za preveč optimistične.

V luči groženj po dodatnih milijardah, ki si jih bo mogla izposoditi država, se kaže razprava o nepremičninskem davku še manj pomembna. Zakon o davku na nepremičnine vidi Janša kot poseg v ustavne pravice in ponovno napoveduje njegovo spodbijanje na ustavnem sodišču. “Ne gre samo za formo, ampak tudi za vsebino. Zakon je škodljiv za gospodarstvo, prinaša zmanjševanje investicij, manj delovnih mest in s tem pritiske na socialne transferje. Izplen tako ne bo v več sto milijonih, ampak bo lahko celo negativen.”  Tovrsten davek naj bi bil sicer običajen v demokratičnem svetu, ampak bi moral biti ustaven, pravičen in sorazmeren.

Slovenija se še lahko izogne trojki z zaprosilom ESM

Janez Janša se je odzval tudi na nastope vladnih predstavnikov, ki trdijo, da ne potrebujemo pomoči in da tisti, ki kličejo trojko, Sloveniji ne želijo dobro. Meni, da trojko dejansko vabi vlada, saj se ugibanja in špekulacije glede nobene druge države ne vlečejo tako dolgo, za kar je odgovorna vlada. V tem trenutku vidi še možnost, da se polnim ukrepom trojke Slovenija izogne, tako da zaprosi ESM, evropski mehanizem za reševanje bank, za relativno poceni denar. Slovenija vanj vplačuje in je bil tudi ustanovljen z namenom, da nam pomaga, ko potrebujemo pomoč. Izposojeni denar se se ne šteje v skupni dolg in s tem ne znižujemo bonitetne ocene.

Po mnenju Janše smo pred izbiro, da se delamo, da zmoremo sami in plačujemo obresti okrog 7%, ali pa se vsi skupaj streznemo, gremo preko ideoloških delitev in sprejmemo poceni denar. To je odločitev, od katere bo odvisen naš življenjski standard oz. v kolikšni meri bo manjši standard v prihodnjih letih. Slovenijo bo potegnilo iz krize samo dvoje: da bomo opozorila vzeli resno in se  znali soočiti z realnostjo, ki za bližnjo prihodnost ni obetajoča. Naslednje leto bo za Slovenijo daleč najtežje v naši zgodovini – tako glede makroekonomskih napovedi kot padanja standarda.

Resolucija o situaciji v Sloveniji ELS

Resolucijo Evropske ljudske stranke o situaciji v Sloveniji je sprejela politična skupščina, najvišji organ stranke, na kateri so sodelovali predstavniki triinsedemdesetih strank iz Evrope. Resolucija je bila predlagana s strani Predsedstva ELS in ne s strani strank iz Sloveniji. Predsedstvu ESL je resolucijo sicer predlagala raziskovalna misija, ki je bila v Sloveniji poleti. Končni tekst resolucije so člani slovenskih strank prvič videli na dan glasovanja. Skupščina je resolucijo sprejela soglasno, kar se sicer zgodi redko.

Resolucija govori o Sloveniji in državah v tranziciji, ki je še niso opravile in o posledicah neuspele tranzicije. Tako to še ni zadnja tovrstna resolucija, sledile naj bi še resolucije o drugih državah. Po oceni Janše resolucija ne vidi razlogov za krizno stanje pri nas samo v težkih gospodarskih razmerah, ampak v obstoju monopolov in klientelističnih omrežij, ki so obvladovali tranzicijo.

Janša še meni, da je presenetljivo, da ključni ljudje v Evropski uniji bolje poznajo razmere v Sloveniji kot nekateri člani vladnih strank. Izpostavil je izjavo predstavnice Pozitivne Slovenije, ki je izjavila, da si je ELS izmislila 3 mesečni rok, v katerem naj bi se na višjih sodiščih reševale zadeve. Janša je izpostavil sklep vlade, ki je potrdil Zavezo državljanom, v kateri je zapisano: »Višja sodišča bodo pritožbe v vseh vrstah zadev rešile v približno treh mesecih.” ELS po Janševem mnenju torej le pravi, naj Slovenija svoje lastne roke upošteva tudi v njegovem primeru.

Janša je še komentiral izjavo predsednika SLS  Franca Bogovič, da so pri SLS zavrnili povabilo, da bi bili sopredlagatelji te resolucije. SLS naj bi bila povabljena k pripravi bolj splošne resolucije pred evropskimi volitvami in se na to vabilo ni odzvala. Predsednik SLS Franc Bogovič je govoril o resoluciji, ki še ni bila obravnavana in gre tako za pomoto.

Sprememba volilnega sistema

Ob zaključku je glede na razprave in vložene predloge za spremembo volilnega sistema Janša izpostavil pripravljenost SDS za sprejetje kompromisnih predlogov, če bi ti predstavljali korake k izboljšanju volilnega sistema, k večjemu vplivu volivcev in večji politični stabilnosti.

Foto: Marko Jerina

7 KOMENTARJI

 1. Zanimivo je kako se pozicija norčuje iz resolucije EPP in vse pripiše Janši kot da bi on izglasoval resolucijo.

  Če bi Beograd sprejel takšno rssolucijo, pa bi jo pozicija vzela resno kot je vzela resno sejo slovenske vlade na sedežu srbske vlade v Beogradu, kamor je šla klečeplaziti pred mesecem.

  Pri slednjem pa se ni vprašala za suverenost Slovenije pa čeprav smo združeni z EU in ne z Beogradom.

 2. Aktualna vlada je prava katastrofa. Z njo se ni mogoče pogovarjati. Gre za neizmerno naduto združbo ljudi, ki razume samo svoje interese.

  Če bi imeli vsaj kanček vesti, bi se že zdavnaj od sramu pogreznili v zemljo.

  • Saj vam pravim ves čas, da ti ljudje ( psihopati) nimajo vesti. Zakaj se lažno tolažite kot Žrtve, da bo nekega dne bolje in se bodo kesali, ker jih bo močno pekla vest.

   To so zločinci. Zelo nesposobni so, pa kljub temu vladajo. Ker jih zanimata plen, fevd in oblast na fevdu.

  • Sicer je Janšev signal pravi. Toda … Vsako sodelovanje s to pokvarjeno druščino je veliko tveganje. Da bo pač spet (in še kar naprej) Janša vsega kriv. V času, ki prihaja, kontinuiteta potrebuje samo nekaj – krivca! Za vse ostalo bo že poskrbela (zase). Srčno upam, da Janša ne bo nasedel taki vrsti sodelovanja.

   Sam sem prepričan, da potrebujemo novo, desnosredinsko vlado z Janšo kot predsednikom. Naj nadaljuje tam, kjer so ga brutalno ustavili. Zamudili smo celo leto, vendar vseeno bolje tako kot da še naprej vladajo aktualni avanturisti.

 3. V Sloveniji se tranzicija iz socializma v kapitalizem niti začela ni. Mafija je skupaj z birokracijo še bolj močno okupirala delavne državljane oz. družbo. Poneumljanje se nadaljuje, da velik del prebivalstva lahko parazitsko živi zaradi prisile na račun malega dela (20%) ustvarjalnega ( delovnega) prebivalstva.

 4. http://www.finance.si/8351191/Strategija-nazadovanja

  Včasih imam občutek, da tujina lažje vodi skorumpirane politike v naši državi, kot pokončne voditelje. Zato 22 let niso delali težav vsem ekstemno levim vladam v poosamosvojitveni Sloveniji, ki so mafijsko “gospodarile” in pri tem kupovale mir s korumpiranjem birokratov.

  Medtem ko so bili tuji balkanski delavci ( predvsem Bosanci), ker Srbi so v Slovniji kar zelo pozitivno privilegirani, že suženjsko obravnavani, marsikak delavec v državnem kolhozu pa zelo tlačansko obravnavan.

  Perverzna elita rdečih baronov pa je ves čas nosila naropane milijone € v davčne oaze in živela na veliki nogi. Kot nastopač Tito.

 5. Komunajzerji so se potuhnili. Na Siolovem forumu je na Janšo vedno največ protijanševskih komentarjev.

Comments are closed.