J. Drnovšek: Dan molitve in posta za domovino (video)

0

dan molitve in posta za domovino 2014V ponedeljek 23. junija ob 18h se z uradnim programom v cerkvi sv. Jožefa v Ljubljani prične četrti Dan molitve in posta za domovino. Končal se bo naslednji dan, v torek 24. junija ob 17h v ljubljanski stolnici z zadnjo uro molitve, čemur bo ob 18h sledila tradicionalna sveta maša za domovino, ki jo bo daroval novomeški škof Andrej Glavan.

Devetdnevnica v počastitev tega dne pa se je pričela ta ponedeljek, 16. junija 2014 v Mariboru, z mašo, ki jo je daroval celjski škof Stanislav Lipovšek.

Z namenom predstavitve celotnega dogajanja je bila danes organizirana tiskovna konferenca, ki so se je udeležile predstavnice štirih verskih skupnosti v Sloveniji: Katja Ajdnik, evangeličanska duhovnica iz Puconcev, Milada Kalezić, članica Srbske pravoslavne Cerkve, Ela Porić, ki je zastopala Islamsko skupnost v Sloveniji ter Silvestra Sadar, predstavnica katoliške Cerkve.

V uvodu je direktor Družine Tone Rode predstavil tudi novost letošnje akcije, saj je dana vernikom vzpodbuda za 15-minutno namensko osebno molitev, s čimer se bo vzpostavila 24-urna nepretrgana molitvena veriga za domovino. V verigo se lahko vključi vsakdo, kjerkoli, v kateremkoli delu dneva, kar lahko vsak vpiše prek posebnega obrazca, na spletni strani www.nasadomovina.si.
Je pa na omenjeni spletni strani tudi več drugih informacij in gradiva o celotni pobudi.

V nadaljevanju konference je najprej spregovorila Katja Ajdnik, evangeličanska duhovnica, ki je izpostavila brezmejnost molitve. Omenila je tri vidike odnosa do molitve: moj oseben odnos z Bogom, odnos do drugega v skupnosti in tretji skozi katerega posameznik živi svoj odgovoren odnos do življenja in dela.

Nato je spregovorila Milada Kalezić o svoji osebni izkušnji z vero, ko je izpostavila, da od staršev ni prejela vere. Za igralce je gledališče sinteza vseh umetnosti in umetnost je njihova religija. Danes ve, da je umetnost le lestev do neba, ki pa ji manjkajočo višino do nebes zagotovi molitev.

Muslimanska skupnost je počaščena, da so lahko vključeni v molitveno pobudo, je dejala Ela Porić. Predstavila je pet molitvenih dolžnosti islama: izpovedovanje, da ni drugega Boga, post, miloščina in romanje v Meko. Molitev je po njihovo splošna prošnja za dobro in je sestavljena iz stavkov, besed in gibov. Glavni pregib je, ko molivci spustijo glavo na tla, ko so najbližje Bogu.

Kot zadnja je gospa Sadar kot katoličanka opisala tri matere: prva je biološka mama, nato verska skupnost in tretja domovina. Nagovorila jo je predanost muslimanskih vernikov, ki si ji želi tudi za katoličane, da bi si tudi v javnosti upali pokazati, da molijo. Opozorila je, da je molitev za domovino nujna, saj se lahko ob prenehanju prizadevanj za duhovni preporod naroda, vanj naseli malodušje, apatija in brezciljnost. Tudi Sadarjeva je opozorila na nekatere zunanje oblike molitve in opozorila, da je človek močan takrat, ko kleči in ima sklenjene roke.

V zaključku je gospod Rode še izpostavil, da je pobuda široko sprejeta po vsej Sloveniji in se vanjo vključujejo redovi, molitvene skupine in posamezniki. Želi si, da bi vsa ta prizadevanja res obrodila bogate sadove.

Pripis uredništva: lahko si ogledate tudi video posnetek novinarske konference.

_______________
Časnik je še vedno brezplačen, ni pa zastonj in ne poceni. Če hočete in zmorete lahko njegov obstoj podprete z donacijo.