J. Damjan, blog: Demokratični socializem, hey-ho, let’s go!

4
219

Poskusi reševanja trenutne krize potrjujejo, da v kapitalizmu gospodarstvo ni sredstvo za povečevanje kakovosti življenja, temveč je človeško življenje sredstvo za širjenje akumulacije kapitala. Kriza ni izjema pri delovanju kapitala, ni motnja v samouravnavanju trgov in ni posledica nenadne rasti števila lenih, korumpiranih, nepodjetnih in nasploh nekonkurenčnih posameznikov, ampak je sredstvo, s katerim kapitalistično gospodarstvo uveljavlja svojo prevlado nad družbo in naravo. Opraviti nimamo z gospodarsko krizo, pač pa z obdobjem, ko normalno delovanje kapitalističnega gospodarstva zahteva, da se v imenu ohranitve profitov znebi še zadnjih ostankov bremena demokratičnega nadzora, delavskih pravic in javnih storitev.

Naš cilj je vzpostavitev družbeno-ekonomskega sistema, utemeljenega na neposredni demokraciji v politiki in ekonomiji ter na demokratično-planski delitvi dobrin. Gre nam torej za sistem proizvodnje in delitve, ki bo v skladu s potrebami vsake posameznice in posameznika ter družbe kot celote in ki bo upošteval nosilne kapacitete in pogoje regeneracije okolja.

Več: Damijan blog

4 KOMENTARJI

 1. Ker se je izgubil občutek za pravo mero in za ohranjanje in negovanje stvarstvenih značilnosti pokrajin in vrednot, kar je privedlo do splošnoznanih škodljivih posledic, se pojavljajo različni predlogi sprememb. Tudi takšni, ki bi le poslabšali uresničevanje stvarstvenega reda.

  Trenutna prevladujoča miselnost je, da je možno doseči pozitivne spremembe le z gospodarskofinančnimi ukrepi, kar pa glede na življenjsko logiko in izkušnje , ne drži.
  Nujno bi bilo uresničiti še naslednje spremembe:

  – duhovnost ( to je življenjski stil, ki upošteva stvarstvene zakonitosti in vrednote), mora pridobiti prevladujoči položaj izobraževalnih procesih, v medijih, v politikiLv javnem in zasebnem življenju, tudi v gospodarstvu, zlasti pa v cerkvi. Le na takšen način se bo povrnilo resnicoljubje, pravičnost, poštenje in trajna uspešnost ter razvoj

  – spoštovati in negovati je potrebno naravne značilnosti naše pokrajine, v kar je vključena tudi duhovna in materialna kulturna dediščina. Ta mora postati obvezna sestavina turistične ponudbe. Da se ne bodo tujci čudili, zakaj se bojimo svoje zanimive kulture. Brez lastnega zavedanja in spoštovanja svoje zgodovinske in kulturne biti, ni mogoče uspešno graditi svoje duhovne in materialne prihodnosti.

  – ponovno je potrebno oćivljati pristno druženju ob ljudski pesmi in plesu

  – prekupčevalcem tujih proizvodov je potrebno pristriči peruti in spodbujati domačo proizvodnjo, ki zagotavlja lastno pretežno preskrbo, zaposlitev in socialno ter državno varnost ter stabilnost v mednarodnih kriznih časih

  – preprečiti beg dobičkov, prihrankov in drugega kapitala v tujino, razen, če to koristi domačemu gospodarstvu oziroma državi
  – doseči, da je ćimmanj mrtvega kapitala v nogavicah, zlatu, sefih…

  To je le nekaj nujnih ukrepov.

 2. Zakaj ljudska pesem? Zato, ker izrazito duhovno poveže sodelujoče, da postanejo en pozitivno duhovno telo. Zato, ker izrazito sprošča in obnavlja pozitivno energijo, kar je logično, ker je harmonično usklajena z naravnimi, stvarstvenimi značilnostni našega naravnega okolja.

  Prav rad se spominjam svoje tete, ki je vedno rekla:
  ” Najprej zapojmo, potem pa se zmenmo tak, da bo zadovoljen vsak!” In če so se kdaj pojavile neprimerne besede ali dejanja, je to ponovila in vse se je uredilo samo po sebi.

 3. Zgodovinsko gledano smo se uničujočega “samo-socializma” rešili šele pred kratkim – kaj pa je dvajset let – pa spet z vso hitrostjo in s pomočjo “kurbinskih” medijev, ter propadlih levih politikov drvimo nazaj. Res smo mazohisti, ni kaj.

 4. Socializem imamo v Sloveniji že 72 let in zgledalo je, da počasi umira – a ne. Večina ga hoče nazaj. Mogoče bi nas edino trojka in sila od zunaj prisilila, da opustimo svetobolje, utopije in socialistične gospodarske eksperimente, ki živijo zgolj na brutalnem obdavčenju delavcev. V Sloveniji je tako ali tako bogat ( finančno) samo mfijec, Mafija.

Comments are closed.

Prijava

Za komentiranje se prijavite