J. Damijan, blog: Tako to počnejo Američani…

4

… naši nesposobneži pa…

Ameriška vlada je od leta 2009 vložila v reševanje velikih podjetij 421.8 milijarde dolarjev proračunskega denarja. Ameriško finančno ministrstvo pa je včeraj s ponosom sporočilo, da je dobilo poplačanih 432.7 milijard dolarjev. V to naj bi bilo po poročanju STA “vštetih tudi 10.5 milijarde dolarjev izgube za reševanje General Motorsa. Vlada mu je namenila skupaj 49,5 milijarde dolarjev, s prodajo delnic, ki se je začela novembra 2010, pa je dobila nazaj 39 milijard dolarjev.“

STA še poroča:

Finančni minister Jacob Lew izgubo obžaluje, vendar pa je zatrdil, da bi brez posredovanja v korist General Motorsu ZDA izgubile milijon delovnih mest, iz tedanje recesije pa bi nastala globoka gospodarska depresija.

Kljub temu pa ni resnega analitika, neobremenjenega z ideologijo, ki bi si upal trditi, da odločitev ni bila dobra. General Motors je po izhodu iz stečaja 15 četrtletij zapored posloval z dobičkom. Podjetje ima v žepu več kot 26 milijard dolarjev gotovine in načrtuje vrnitev k plačevanju dividend delničarjem. Kar 8.8 milijarde dolarjev je vložilo nazaj v proizvodnjo v ZDA in zaposlilo 3,000 novih delavcev.

Lepo. Ameriško gospodarstvo od leta 2010 robustno raste, letos naj bi bila rast blizu 3 odstotna. Banke so bile sanirane takoj ob začetku krize in prikazujejo rekordne dobičke. Enako velja za prej izgubarska avtomobilska podjetja. Pa kljub temu v ZDA ekonomisti jamrajo, da to še ni pravo okrevanje.

Hm, s čim pa se lahko po petih letih pohvalimo v Sloveniji? Letos se bo gospodarstvo skrčilo za skoraj 3%, od začetka krize pa se je skrčilo že za dobrih 11%. No, “uspeh” je, da bomo po petih letih po začetku krize končno začeli s sanacijo bank. Februarja bo 5 let odkar smo s kolegi predlagali hitro sanacijo bank prek slabe banke. Američani in Nemci so za to reševalno akcijo porabili le nekaj mesecev, mi po petih letih šele začenjamo.

S finančnim prestrukturiranjem podjetij se še sploh nismo začeli ukvarjati niti na konceptualni ravni. Američani so to naredili hkrati s sanacijo bank. Hitro in brezkompromisno. Pri sanaciji treh detroitskih avtomobilskih podjetij je ameriška vlada vstopila s kapitalskim vložkom, hkrati pa brezkompromisno izbrisala dotedanje lastnike. Pri General Motorsu so dotedanji lastniki za 100 delnic po stečaju in ponovni oživitvi podjetja dobili zgolj eno (1). Pač lastniki so izgubili (skoraj) vse, podjetje in delovna mesta pa so ostala.

Se še spomnite, kako je bilo pri nas zgodaj leta 2009? Ne samo, da je tedanji guverner BS Marko Kranjec duhovičil, da “slaba banka je slaba ideja“, pač pa je tedanji minister za gospodarstvo Matej Lahovnik jahal na protitajkunskem populizmu. Ni minil dan, da ne bi populistično bajal o tem, da tajkunom banke ne smejo reprogramirati kreditov. Namesto da bi – kot gospodarski minister – predlagal in izvedel ameriški način saniranja podjetij, torej da bi vlada rešila podjetja z neposredno dokapitalizacijo in izbrisom dotedanjih lastnikov, ki so z neodgovornim poslovanjem podjetja spravili na rob bankrota. Ob tem bi lahko vlada omogočila še, da bi banke podjetjem reprogramirale kredite in odprle kreditne linije za tekoče poslovanje.

S tem bi rešili mnoga podjetja in nekaj deset tisoč delovnih mest. In kar je še najbolje: bančna luknja se ne bi povečevala, saj (zaradi reprogramiranja kreditov in sanacije) ta podjetja ne bi postala nesolventna. In danes ne bi imeli težav z zagotavljanjem 4 do 5 milijard svežega kapitala za sanacijo bank.

Pravijo, da je bogastvo države v ljudeh. Nesreča tudi. In naša nesreča je bila v peščici nesposobnih ljudi, ministrov Pahorjeve vlade ter v vrhu centralne banke, ki so bili ob nepravem času na nepravem mestu. In to vsi hkrati. Ob začetku te krize niso bili sposobni niti videti problema, kaj šele predlagati in izvesti dobrih rešitev.

Več: blog Damijan


4 KOMENTARJI

 1. Damijan, tudi jahate populističnega konja. Najbrž opažate razliko: država je vstopila v sicer zasebni GM, ki je šel v stečaj, vložila denar in ga prodala. Kako naj to pri nas, saj so naši “GM” že državni, v stečaju, in kaj naj naredi? Še enkrat naj vloži denar v taisto državno podjetje, ki ga je že zafurala? Država je tajkunom posodila denar, zdaj pa naj bi razlastila tajkune in še enkrat vlagala v podjetje? Mi smo že zaciklani. Ko je državna lastnina v riti, je ni države ki bi to isto svojo lastnino izvlekla iz težav.
  Ali pa ko podjetja že tako dolgujejo državi, naj bi jih taista država reševala? Ne more, razen z masovnim odpisom, kar je pa spet bankrot. Pri nas je država nastopila že ’45 in nikoli ni prodala nazaj. Zdaj pa ima.

 2. Damijan primerja nemogoče z mogočim.
  Ne pove, da je ameriška vlada posojala, ne pa podarjala denar zasebnim družbam, tako, da je s svojim vložkom postala solastnik. Ni posojala denarja državnim podjetjem, ampak le zasebnim podjetjem – družbam, strateškega pomena in s perspektivo možne rešitve.
  Zato je tudi država dobila svoj vložek nazaj.

  Kje v Ameriki more kdorkoli najeti bančni kredit na način, da zastavi tujo, beri državno lastnino, in tak najem opravi kar pri državnih bankah, ki ta kriminal skrijejo pod preprogo poslovne tajnosti.
  Ko so šli ti kreditojemalci v stečaj na raznorazne načine, so državne banke postale preprosto brez ficka. Pa kaj zato, saj so Slovenijo večidel vodile leve vlade, kreditojemalci, ki so bili večinoma direktorji s socialističnim poreklom, enakega porekla tudi vodstva bank, so račune tega kriminala preprosto izstavili nam davkoplačevalcem. Povedano drugače, država je lumpom s poreklom podarjala denar, nato pa prisilila nas državljane, da ji ta denar z novimi in višjimi davki v celoti povrnemo.
  O tem je Matej Lahovnik večkrat govoril in ne bajal.
  Taka fantastika je možna le v komunobutalski Sloveniji, kjer razni soc-ekonomisti še vedno poneumljajo svoje sodržavljane.

 3. Prav gotovo se finančno gospodarski problemi dajo reševati bolj uspešno kot pri nas tudi z vidika države, sicer ne bi v večina držav banke in gospodarstvo cvetelo, pri nas pa venelo.

  Teh konkretnih in argumentiranih primerjav je premalo, da bi se pri nas lahko glave razjasnile in sprejele učinkovite ukrepe po vzoru uspešnih držav.

Comments are closed.