J. Damijan, blog: Prisilna uprava iz Bruslja

6

Nekateri narodi so res malce čudni. Srbi praznujejo poraz na Kosovem polju izpred dobrih 600 let, s katerim so izgubili politično suverenost. Slovenci praznujemo poraz v dražgoški bitki, po kateri so se po umiku partizanov Nemci znesli nad civilnim prebivalstvom Dražgoš. Alenka Bratušek pa, kot da gre za gasilsko veselico, praznuje ob objavi priporočil Sveta EU za odpravo makroekonomskih neravnotežij, s katerimi je bila vladi de facto odvzeta opravilno suverenost. *

Priporočila Evropske komisije (formalno sicer Sveta EU) seveda ne pomenijo niti hvale, še manj pa zaupnice delu vlade in Banke Slovenije. Nasprotno, priporočila pomenijo nezaupnico obema, ker nista do sedaj opravili svojih domačih nalog v zadovoljivi meri in so jima stvari popolnoma ušle iz rok. Zato je morala vmes poseči Evropska komisija (EK). S priporočili je EK dejansko uvedla prisilno upravo v Sloveniji.

Priporočila EK niso priporočila, ampak prinašajo program dela vlade oziroma natančna in ostra navodila, kaj mora vlada narediti v naslednjih štirih mesecih, do 1. oktobra, ko mora Bruslju poročati o tem, kako je izvršila dana navodila. Če vlada do 1. oktobra ne bo pokazala občutnega napredka glede izpolnjevanja zahtev, lahko Svet EU uvede tudi formalni postopek za odpravo makroekonomskih neravnotežij, katerega »dodana vrednost« je samo v tem, da finančnim trgom formalno signalizira, da država ni sposobna voditi kredibilne makroekonomske politike. Neformalno je EK to že naredila z objavo samih navodil, ob čemer se je zahtevana donosnost na slovenske držane obveznice nemudoma povečala.

Sam sem sicer uvedbe prisilne uprave iz Bruslja vesel, vendar iz povsem drugačnih razlogov kot Alenka Bratušek in njeni ministri. Vesel sem zaradi tega, ker so priporočila EK vladi Bratuškove vzela iz rok ekonomsko politiko. Onemogočila so, da bi sedanja vladna koalicija lahko naredila kakšno večjo škodo. Natančneje, Bruselj je v kali zatrl, da bi vlada sploh lahko poskusila uresničiti nore in destruktivne ideje, ki jih je imela, ko je bila še v opozicji in ob prihodu na oblast. Se spomnite žolčnega nasprotovanja sprejemu fiskalnega pravila in vpisu v ustavo? Se spomnite ustavne pritožbe glede sanacije bank prek slabe banke in upravljanja podjetij prek Slovenskega državnega holdinga? Se spomnite ideje o s strani države sponzoriranem razdolževanju nekaj izbranih podjetij, pri čemer bi reševali nasedle lastnike namesto podjetij? Se spomnite programa stabilnosti, v katerem je vlada breme zmanjšanja proračunskega deficita prevalila z davki na državljane ter na zmanjšanje javnih investicij?

Več: Damijan blog

6 KOMENTARJI

 1. Čestitam avtorju, ker je nazorno prikazal na logičen način bistvo napačnega in pravilnega ravnanja.

  V nekaj stavkih je povedal za kar bi večina porabila krajši roman.

  Istočasno razkriva, kaj se zgodi, če imajo nekateri napačna izhodišča, ki logično, vodijo k napačnim ciljem.

 2. Bistveni namen Bruslja je, da stojimo čvrsto na svoji zemlji in z jasno glavo gledamo v jasnino neba, torej v prihodnost.

  Ne pa, da bi bili v temačnih oblakih in z grozo opazovali, kdaj bomo treščili na trdna tla.

 3. V blogu berem: “Zato je dobro, da je Bruselj vladi Bratuškove odvzel opravilno suverenost. Očitno je to edini način, da nas državljane zavaruje pred njeno neodgovornostjo.”

  Ne strinjam se s komentatorjem, da je samo vlada neodgovorna. Neodgovorni smo mi vsi! Na volitvah smo izglasovali, naj nas vodi Zoran Janković!? Se opravičujem tisti manjšini, ki ni volila PS, DL, SD, Desus … statistično smo nepomembni.

  2013 – 1945 = 68 Oseminšestdeset let komunizma nam je izpilo pamet pa ne znamo gospodariti.

 4. JPD je napisal odličen članek s katerim se povsem strinjam.
  Trojka nam je že vzela svobodo in odgovornost, kajti narkomanu nihče od normalnih ne zaupa, mu ne daje svobode in od njega ne pričakuje, da bo v trenutku odgovoren.

  V bistvu smo politika, vlada, strokovnjaki in državljani ( volilci) dokončno pritisnjeni ob zid, da začnemu z ODGOVRNIMI ukrepi, trojka ( terapevt, Rugelj) pa bo slovensko – balkanske alkoholike in kokaince nadzirala, da prenehajo z destruktivnim, samomorilnim obnašanjem.

  Vesel sem tega in pričakujem, da bo terapija za blakanizirane socialistično provincialno zafiksane Slovence dolga, za balkance pa še daljša.

 5. Svoje že pove dejstvo, da so samo južne države Evrope problematične, logično zaradi splošno znane neodgovorne
  miselnosti.

  Nas je v to potegnila očitno negativna balkanska miselnost,ki smo se jo preveč navzeli, saj smo sicer še znotraj obrobja srednje Evrope.

Comments are closed.