J. Damijan, blog: Obrat Nemčije od varčevanja k mini Marshallovemu planu

0

Po ‘dizastru,’ ki ga je povzročilo leta 2010 uvedeno prisilno zategovanje pasu v Evropi, ki se kaže predvsem v še poglobljeni depresiji v najšibkejših članicah in razširitvi recesije na celotno EU, je tudi v nemški vladi dozorelo spoznanje, da je bila politika strogega posta napaka. Po pisanju Spiegla, naj bi kabinet nemške kanclerke najbolj šokirala interna analiza iz sredine maja o učinkih pakta o rasti iz leta 2012. Rezultati naj bi pokazali, kako odlično deluje program varčevanja, ki ga je Nemčija vsilila drugim članicam EU. Pokazali pa so nasprotno, da ni bilo prav nobenega napredka glede reform. Ker ga ni bilo, so med uspehe pakta avtorji našteli denimo podaljšanje odpiralnega časa v trgovinah v Italiji, da je Španija sprostila regulacijo glede rezidentstva za tuje investitorje, ali da je Francija začela s pripravami, da bi leta 2019 dovolila večjo konkurenco na njenih železnicah.

Zato je mnoge prejšnjo sredo šokiral nemški finančni minister Schäuble z izjavo o potrebi po spodbujanju programov investicij v Evropi:

“We need more investment, and we need more programs,” the German finance minister announced after a meeting with Vitor Gaspar, his Portuguese counterpart. The role he was slipping into last Wednesday was new for Schäuble. The man who had persistently maintained his image as an austerity commissioner is suddenly a champion of growth.

Vir: Damijan blog