J. Bartolj: Tragika Steva Jobsa

11

Lastnik Appla, tehnološki guru, deloholik, eden najsposobnejših, najbogatejših in najprepoznavnejših zemljanov ima (skoraj) vse, nima pa zdravja. Kot berem so mu šteti tedni, obiskuje isto kliniko kot jo je pred časom pokojni igralec Patrick Swayze. Prepričan sem, da bi, če bi lahko, zdajle zamenjal vse tehnološke »igračke«, ki jih je z ekipami strokovnjakov ponudil pod svojo marketinško znamko, za nekaj dni življenja. A tega se žal ne da.

Več: blog Jože Bartolj

11 KOMENTARJI

 1. Omenjeni avtor je pravkar padel še kak centimeter niže na moji lestvici. Izkoristiti bolezen posameznika za hinavsko moraliziranje…lepo vas prosim. Uredništvo bi tudi moralo imeti nekoliko več presoje okrog tega, kar pobira po internetu in raznih obskurnih blogih.

 2. Ne vidim moraliziranja v avtorjevem prispevku, kvečjemu opozorilo, ki je še kako primerno za današnji čas in ki je najbolje strnjeno v voščilu: ‘Vse najboljše predvsem pa zdravlja!”

  Naši novodobni bogataši, katerim je tudi tale vzor, poleg raznih Gatesov in podobnih, tem bogatašem torej, nadutim in napihnjenim kot žabe, je še kako za posredovati tovrstno opozorilo, da se malo zamislijo in umirijo, kajti njihovo početje za povrh vleče celotno družbo v propad.

 3. Tragika ni v tem, da je bogati Steve Jobs na smrt bolan. Tragika je v tem, da si Steve Jobs lahko privošči spodobno medicinsko oskrbo (ne glede na to, ali bo kaj pomagala ali ne), milijoni in milijoni Američanov pa so brez kakršnekoli.

 4. Ne razumem, v čem je problem. Ljudje že nekaj stotisoč let umirajo in bodo verjetno umirali tudi v prihodnje. Eni zaradi bolezni, drugi zaradi nasilja, tretji…

  Jezus je verjetno vedel, o čem govori, ko je dejal, da bomo reveže vedno imeli v svoji sredi. Z drugimi besedami: vedno bodo razlike. Poanta je drugje: Kdor misli, da je smisel življenja in uresničitev v odpravljanju razlik in iskanju zdravja/ podaljševanju življenja, se moti. Upam in želim, da to ve tudi Jobs.

 5. “Jezus je verjetno vedel, o čem govori, ko je dejal, da bomo reveže vedno imeli v svoji sredi. Z drugimi besedami: vedno bodo razlike. Poanta je drugje: Kdor misli, da je smisel življenja in uresničitev v odpravljanju razlik…”

  huh, če to ni ultimativni, “od boga dani” žegen kapitalističnemu sistemu, pol pa ne vem, kaj je sploh lahko.

  mogoče pa bi lahko v takem razmišljanju iskali podstat za finančni fijasko RKC na Slovenskem: da s kapitazmom – tudi v najbolj nebrzdani verziji – ni nič narobe… in če nič narobe, zakaj ne bi še mi?

 6. I seveda, stric Lah je pa hkrati pozabil, da je naš Gospod povedal tudi štorijo o bogatem tajkunu in o beraču … In dokaj nazorno nakazal, kje je končal eden in kje drugi. Pa ne prerokujem, kaj čaka gospoda Jobsa.
  Redovnim sobratom strica Laha v San Salvadorju, ki so se imenovali Segundo Montes, Ignacio Ellacuria, Ignacio Martin-Baro, Amando López, Joaquín López in Juan Moreno, pa se morda ni zdelo samo po sebi umevno, da ljudje umirajo zaradi bolezni, revščine in nasilja, ki bi se jih vse dalo preprečiti. Zato so plačali s svojimi življenji, ko jih je pokončala salvadorska soldateska, izurjena v največjem terorističnem centru na svetu in pripravljena braniti tiste interese, ki jim stric Lah običajno ploska kot pionirček pri štafeti mladosti.

 7. @ carlos znotraj RKC je pač zmagal opus dei (ora et labora, revščina je kazen za grehe ali pa božja milost; bogati so bogati, ker je taka božja volje), ne pa neka marsistično navdahnjena teologija odrešitve, ki si je drznila dvomiti, da je crkovanje revnih res božja volja.

  status quo ueber alles.

 8. “Skrbeti moramo za to, da bomo živeli dovolj, ne za to, kako dolgo bomo živeli. Da bi dolgo živeli, za to potrebujemo naklonjenost usode, da pa bi živeli dovolj, je odvisno od naše volje.”

 9. Seneka v Pismih prijatelju nadaljuje: “Dolgo je življenje, če je popolno. Popolno pa postane, če si duša spet vrne to, kar je imela, in ima zopet oblast nad seboj.”

 10. Sploh pa ne vem, kaj je narobe s kapitalizmom. V kapitalizmu je najmanj revščine. Vse ostale alternative so imele več revščine.

Comments are closed.