J. Bartolj, blog: Še globlje gre

13

Mariborski Večer je pred dvema dnevoma objavil, da je v laiški stan prestopil lazarist dr. Drago Karel Ocvirk. Novico je na svojem blogu komentiral eden od levih filozofov in publicistov dr. Boris Vezjak in to je vse, kar sem lahko zasledil.

Iz Cerkve še ni nobene izjave na to temo, pa čeprav Drago Ocvirk ni ravno kdorsigabodi, ampak je med drugim redni profesor za verstva, osnovno bogoslovje in misiologijo na Teološki fakulteti Univerze v Ljubljani in predstojnik Inštituta za religiologijo, katoliško teologijo, ekumenizem in dialog, misijonar na Salamonovih otokih, pisatelj, avtor oddaj Spoznanje več predsodek manj na radiu Ognjišče…

Uradne informacije na to temo nismo dobili, ampak zgolj nekaj neuradnih namigov, ki kažejo da v ozadju niso mariborski finančni vzroki, ampak osebne »težave« oz nagnjenja.

Enkrat za vselej bi se bilo dobro vprašati, kaj bi bilo v takem primeru prav storiti? Gotovo ne molčati in se delati, da se ni nič zgodilo? V to, kar ne morem verjeti, saj je bil dr. Ocvirk preveč medijsko izpostavljen in imajo ljudje pravico izvedeti, kaj se je je pravzaprav zgodilo. Še več, vsako skrivanje se bo slej kot prej obrnilo proti skrivačem, saj nam že Sveto pismo pravi, da se bodo največje skrivnosti oznanjale na trgih…

Več: blog Radia Ognjišče

13 KOMENTARJI

 1. Sodeč po tem kar lahko preberem je izstopil sam, ni bil izobčen. Meni osebni nikoli ni bil prepričljiv.
  Frantar je zdaj izobčen, slišim. Treba je zmagati tudi na sodišču. Ne gre večno jamrati zaradi krivic.

  Počasi bo slovenska cerkev morala plačati davek pajdašenja s komunisti.

  • Izobčen pomeni izločen iz RKC v celoti. Kolikor vem, je še naprej vabljen k mašam, ne more jih pa več voditi, saj sploh ni duhovnik.

   Prosim za malo več natančnosti!

 2. Če je to res.
  Sam ga skušam razumeti. Lahko se je zaljubil.

  Toda, ko sem to povedal moji mami, jo je sesulo. Ocvirka preveč spoštuje.

  • Je pa res, da ima hudič tisoč obrazov in imen. “Zmešnjavec” je v Sloveniji napravil pravo duhovno zmedo (čorbo).

 3. Kljub temu, da je bil Drago Ocvirk medijsko izpostavljen , to še ne momeni, da nima pravice do zasebnosti.
  Ta pravica ljudi, da izvejo, je navadno voajerstvo.

   • Ja kar zadeva privatnosti in kar ni vezano davkoplačevalski denar. Pri tem mora tudi politik paziti, da ne meša privatno in službeno, kar pa je velik problem slovenske politike.

  • Če nekdo javno predava kako je treba živeti, ima javnost pravico tudi videti, kako on sam živi!

 4. Izstop je pa že taka stvar, ki presega zasebnost. Izstop pomeni tudi odpoved službam. To vsekakor ni zasebna stvar nekoga. Jaz Ocvirka sicer ne cenim kot pastirja, vendar nisem izstopa pričakoval. Upam da je to kaj povezano z zadnjimi dogodki in da bomo kaj zvedeli o tem.

 5. Človek, ki je imun na ljubezen, ni človek. Za kristjana bi rekel le, da trditev še toliko bolj velja.

  Če je izstopil zaradi ljubezni, sem srečen zanj. Upam, da bo še veliko takšnih veselih izstopov.

  Siljenje duhovnikov s strani vernikov, da ne smejo popustiti v celibatu, je sebično. Posmehovanje s strani nevernih pa dvolično.

  • Strinjam se s tem, kar je napisal g. Đukanović.
   Rimskim v premislek pa tale rek našega Primoža: “Sakon je arznija super to kurbario.”

 6. Gospod Ocvirk je, kolikor vem, že pred davnimi leti celo nekaj javno sanjaril o tem, da bi si našel kakšno žensko in okusil tudi to plat življenja. Vsaj tako je izjavil v nekem intervjuju. To je pač njegova zasebna stvar. Je pa zanj nerodno, ker se bo moral posloviti od profesure na teološki fakulteti, tako kot se je od nje mogel posloviti dr. Anton Mlinar, nedvomno vrhunski znanstvenik. Vendar je zakonik cerkvenega prava glede tega neizprosen: osebe, ki izstopijo iz kleriškega stanu, ne morejo več predavati na fakulteti.
  Sicer pa je bolje, da je naredil ta korak kot da bi še naprej živel dvojno življenje, tako kot nekateri drugi kleriki (med njimi celo profesorji teologije).
  Kar se pa tiče Ocvirkove medijske agende, se strinjam, da je bil dejansko neprebavljiv, pa ne samo zame, ampak kar za večino vernikov. Oddaja “Spoznanje več, predsodek manj” je tako dobila še eno črno piko več. Škoda. Nasploh pa je Ocvirk težak s tem svojim antikomunizmom.

Comments are closed.