J. Bartolj, blog: Requiem za norost

45

Te besede so se mi najprej zasidrale v glavi po tem, ko sem prebral, da je Delov novinar, sicer diplomant teološke fakultete Dejan Karba, po predobravnalnem naroku v zadevi domnevnega očetovstva kardinala Franca Rodeta izjavil, da »še zmeraj stoji za svojo zgodbo.«

Po tem, ko je test očetovstva v tuji zdravstveni ustanovi (ker Slovenci svojim pač ne verjamemo) pokazal, da Karbova zgodba ne drži vode, je vztrajanje na istih predpostavkah, zame, pač znamenje norosti…

Po koncu obravnave je še povedal: »Rodetu sporočam samo: Bog vse vidi, Bog vse ve, greh se delati ne sme. Imel sem utemeljen razlog, da sem pisal to zgodbo, verjel vanjo.« Da, Bog vse vidi in vse ve… ampak ne piše se Karba, niti Stelzer, niti Delo… Prav tako, pa vse navedene misli veljajo tudi za toženo stranko in glede na to, da je Delo že umaknilo urednico, ki je objavo dovolila, da je umaknilo nadaljevanje zgodbe, še več, da se je z objavo rezultatov testa očetovstva v tej zadevi pravzaprav zavilo v molk, so Karbove besede blagorečeno, zelo napihnjene.

Aleksander Čeferin, odvetnik tožene stranke, je dejal, “da je neverjetno, da lahko nekdo toži nekoga drugega, ker je ta citiral nekoga tretjega. Če novinarja kontaktira nekdo, ki trdi, da je kardinal njegov oče, je novinarjeva obveznost in dolžnost, da to napiše. Ne vidim možnosti, da bi bil Karba obsojen,” je zatrdil. Narobe g. Čeferin, narobe! Če bi kdo izjavil, da je vaš oče alkoholik, tega ne bi objavili na prvi strani Dela, brez da bi zadeve preverili. Dvakratno, trikratno. Šele ko bi bili popolnoma prepričani, da je to res in da obstaja resen interes javnosti, da se to pove, bi novinar to lahko objavil!

Več: blog Radia Ognjišče

45 KOMENTARJI

 1. Gospod Bartolj, ste že pomislili na možnost, da je lahko tudi test iz tuje zdravstvene ustanove prilagojen interesom vpletenih strank? Zato me tisto lansko potrdilo o negativnem testu očetovstva ni prepričalo. Daleč od tega. Nikoli ne veste, ali sta se Rode in Stelzer res srečala in se morda kaj skrivaj dogovorila, da je bil volk sit in koza cela.
  Zato imam utemeljen razlog za to, da verjamem zgodbi, ki jo je napisal Karba. Njega osebno ne poznam, imam pa stik z ljudmi, ki ga poznajo. In pravijo, da nikakor ni pokvarjenec, niti norec.

  • Gospod Sandi,
   enkrat se vsaka laž konča. Tudi komunistična se je. 😉

   Ima pa gospod Jože popolnoma prav, kar trdi o norosti. Ta se pa žal ne konča!

  • Zakaj dvomite v rezultat testa iz tujine? V nekem drugem komentarju pa pisete, da moramo spostovati porocila, odlocitve in sodbe, npr. KPK ali sodisc. Kot vedno, dvojna merila, gospod Sandi! Samo, da se ocrni Cerkev ali opozicijo!

  • Ko sem prebral prvi stavek sandija-bandija, sem se začel na ves glas smejati.

   Norčeval se je iz ljudi, češ, a so v tujini tudi slovenski udbovci in Kučanov klan…

   Zdaj pa teorija zarote. Tam gor v Nemčiji se je zgodilo točno to, le z druge strani.

   Najbrž je Rode prosil Janšo za pomoč, Janša pa je to vse zrihtal njemu v prid.

 2. Karba in Sandi, neuničljiva sta. Ne moreta ali nočeta sprejeti resnice?

  Sandi, razlog za utemeljen dvom bi bila dokazana prevara ali površnost ustanove, ki je test opravila in za testom stoji. Imaš kaj takega pri roki? Ne. Zato lahko rečeš kvečjemu, da si se odločil, da testov ne priznaš. O razlogih za takšno odločitev te ne bom spraševal.

 3. Tukaj je šlo za povsem običajno zgodbo, ki se ji noben novinar ne bi odpovedal. Če ne bi šlo za kardinala, ampak za kakega estradnika bi to bila običajna rumena zgodba in nihče od vas ne bi protestiral. Sam lahko zamerim le to, da je bila v začetku precej rumeno zastavljena, kar si časopis kot je Delo, ne bi smel privoščiti.

  Ne vem zakaj vsi pozabljajo, da zgodba sploh ni tekla o Rodetovem očetovstvu, ampak o nezakonskem sinu, ki išče biološkega očeta. Ta pa je imel utemeljen sum, da je njegov oče prav Rode. Zgodbo je do potankosti potrdil sam Rode. Le tik pred zdajci se je odločil, da mu duhovniški poklic pomeni več. Tudi dekletov nenadni odhod v neznano tujino, kjer je rodila, se sklada z zgodbami o farških ljubicah, ki so pred kratkim ustanovile svoje društvo za medsebojno podporo. Kolikor vem, ima vsaka škofija sklad za poplačilo alimentov duhovniških otrok, če se matere zavežejo molku. In tu je kleč, zakaj so take zgodbice sploh zanimive in jih je potrebno odkrivati – cerkev na ves glas zagovarja, da mora vsak otrok imeti očeta, sama pa plačuje za zatajene pankrte.

  Poudarek na Rodeta kot očeta so pravzaprav sproducirali cerkveni mediji in cerkev sama, ki jo je zanimalo samo to, ne pa človek v stiski. Za cerkev je bil človek v stiski Rode in ne ta, ki išče očeta. Kako značilno, saj so leta dolgo pedofile pošiljali na zdravljenje in jim nudili duhovno pomoč, žrtve pa ignorirali. Pa še to: koliko med vami, ki ste zdaj tako ogorčeni, je bilo ogorčenih nad slovenskimi prelati, ki so svojega kolego Urana obdolževali enakega greha brez vsakega indica, kaj šele dokaza. Najprej bo treba skidati gnoj iz svojega hleva!

   • In kaj je za vas resnica? Morda tisti piar, ki sta ga uprizorila Rode in vsa njegova druščina s tiskovno konferenco in bojda negativnim testom očetovstva? Ta maškarada ne bi prepričala niti pet let starega otroka, kaj šele odraslega. Razen seveda tistih, ki vam je bilo ukazano sovraštvo do nekoga, ki si je upal dregniti v kačje gnezdo.

    • 1. Test so izvedli v ustanovi, ki jo je predlagal Stelzer in ne g. Rode.
     2. Katera ustanova v Nemciji bi tvegala dobro ime, ce bi se izvedelo, da je bil test ponarejen? G.Karba ga lahko izpodbija, ce ima upravicen sum.
     3. V Nemciji je sodstvo neodvisno in v primeru, da se izkaze dvom g. Karbe za upravicenega, bi tozilstvo primerno ukrepalo. Lahko si predstavljate bodocnost tega instituta.

    • Ali je kdo kdaj trdil, da je Rode Petrov oče? Samo Peter je želel izvedeti, če je Rode njegov biološki oče ali ne, In je izvedel, da ni. Zgodba, karšne se dogajajo vsakodnevno. In kje je tu sploh problem.

     • Ja. Levaki ste vsi trdili in bili prepričani v Rodetovo očetovstvo.

      Moraš biti pa res obupan, ko nas hočeš prepričati, da je šlo le za zgodbo nekoga, ki išče očeta.

      Tvoja težava je v tem, da smo v živo spremljali dogajanje.

    • Sandi-bandi, vidim, da te hudo boli, ko se je Karba tako osmešil, skupaj z njim pa časopis Delo.

     Najbolj butast si pa ti, ki celo dvomiš v test očetovstva. Najbrž je Rode prosil za pomoč Janšo, Janša pa je zrihtal tak rezultat.

  • Točno tako, Tone. Samo kaj, ko se tem hinavcem ne da nič dopovedati.
   Prav dejstvo, kako se zaganjajo v Karbo, je zame dokaz, da je Karba poštenjak, ki zares sledi evangeliju. In ni nek salonski kristjan, ki vsak dan guli cerkvene klopi samo zato, da bi ga drugi videli, ko pa stopi iz cerkve ven, pa spusti novo pošiljko žvepla proti tistim, ki mislijo drugače.
   Rode pa je svojo “krščansko” držo pokazal s tem, da je šel v tožbo proti novinarju. Res evangelijsko, ni kaj. Gre za šolski primer najbolj nizkotne maščevalnosti. Čisto nasprotno od tega, kar je Jezus učil.

   • sandi-bandi, lepo si se opisal. Si hinavec, ki se ti ne da nič dopovedati.

    Sandi-bandi, če ti misliš, da smo kristjani take budale, da bomo kar mirno gledali, da nas nekdo ves čas žali in blati, pa ne bomo reagirali, se hudo motiš.

    Tako jeznorit pa si samo zato, ker veš, da je Karba zavestno lagal.

  • Tonček, si še en, ki noče videti resnice.

   Pa kdo misliš, da ti bo nasedel, da je šlo le za nekega Petra, ki je iskal očeta?

   Petrčka je Karba prepričal, da je to Rode, potem pa je imel utemeljen sum…

   Zgodbe Rode ni potrdil, saj nikoli ni rekel, da je imel spolni odnos – bilo je dobro prijateljstvo.

   Zdaj pa poskušaš braniti pokvarjenega Karbo na tak način, da vališ krivdo na nedolžnega, na Cerkev.

   Pa tvoje zlorabljanje Urana dokazuje, da si ekstremno pokvarjen.

 4. Tovarišu dipl. teologu Karbu sporočam, da je tudi laganje in raznašanje laži greh. Isto, kar je očital Rodetu, velja tudi zanj. Dokazal se je kot navaden lažnivi kljukec, ki se pač mora, da bi obdržal svojo sinekuro na “časniku” Delo, nenehno dokazovati in lesti v zadnjično odprtino murgelskemu dvoru. Podoben primer kot Markešev Janez.

  • Kaj pa, če bi navedli eno samcato laž. Taksativno in dokumentirano!
   Če tega niste zmožni, vaše obtožbe veljajo za vas.

   • Tov. Sandi, kaj še vedno ne poznate rezultatov testa? 🙂
    Sicer pa so naši levosučneži na vse kriplje vpili, da ne zaupajo testom, ki bi bili iopravljeni v Ljubljani, ko je g. Steltzer izbral München in je bil rezultat negativen, ne zaupajo Münchnu, čeprav Steltzer zaupa rezultatu analize… Kljukci pač klatijo po tistem srbskem pregovoru: “Što je babi milo to se babi snilo.”
    Tov. Sandi, mi lahko dokažeš, da je dipl. teolog Karba govoril oziroma pisal resnico? 🙂

    • Tovariš Sandi ne priznaje ovog suda.

     Za Toneta je bila to le žalostna zgodba nekega Petra S, ki je iskal očeta, čeprav so mediji pisali le o Rodetu.

 5. ..avtor članka opozarja in spominja na temeljno novinarsko profesionalnost in korektnost, ne glede na siceršnji svetonazor ali politično profiliranost..

  ..torej na dolžnost resničnega podajanja informacije in preverjenje virov…

 6. ..to pa, da je Rode tožil, čeprav je najprej zahteval le preklic in opravičilo in Stelzer je to napravil in ga ne toži..Delo in Karba pa ne..

  je koristno in prav in to ne le zaradi njega samega in tega, da je bil osebno oblaten..

  ..kajti tudi tako je možno in potrebno zaščititi integriteto ne le njega, temveč vsakega od nas, pred tem, da postane žrtev ali predmet medijskih laži, potvorb in manipulacij in podtikanja..

  • Dragi Bernardo, če se z volkovi druži, mora tudi z njimi tuliti. Morda mu pade kaka drobtinica z rdeče pogrnjene mize. 😉

 7. …RKC je bila pač stalna tarča napadov zloćinskih komunistov in nič drugače ni bilo medijsko tudi v samostojni Sloveniji..

  ..Karba jim je bil pač zanimiv in uporaben v toliko, ker ima teološko izobrazbo in naj bi bil zmožen insajderstva in zmožen iskati kake potencialne točke napada v tudi povsem teološki smeri ..

  ..novinarsko kvalitetno ali profesionalno pa burek liga in ko jim je odslužil so ga brcnili nazaj v provinco..

  ..v tem procesu bolj branijo sebe, kot pa njega..Karba pa dobiva možnih 5 min. comeback slave in pozornosti in jo pač izkoristi s takimi bombastičnimi forami..

 8. Mislim, da bi bilo treba kaj reči o samem članku in novinarju. Sam sem dovolj star, da se spomnim, kaj je režimsko novinarstvo in režimski novinar. Ta članek je eksemplarični primerek tega, le da je v tem primeru režim cerkev. Ima idejo, to je to, kar želijo slišati njegovi predpostavljeni, za dejstva pa mu ni mar. Računa tudi z nekritičnimi bralci, ki mu v naprej zaupajo in informacij ne iščejo sami.

  Zamolči dejstvo, da Karbova zgodba ni, da je Rode oče, ampak da Peter išče očeta. Rodeta je skušal kontaktirati sam, a ni prišel dlje kot do tajnika. Potem se je obrnil na medije in šele s pomočjo medijev je dosegel cilj – test očetovstva. Da je Rode (iz globoke krščanske ljubezni do človeka v stiski) pristal takoj, za to ne bi nihče vedel. Tako pa smo vsi izvedeli razlog, zakaj se je Peter zapičil prav vanj, iz Rodetovih ust smo izvedeli za ganljivo romanco o Črtomirju in Bogomili.

  Rodeta imam za inteligentnega človeka in ne razumem, kaj misli s to v naprej zgubljeno tožbo doseči. Kot svetovljan bi lahko vedel, da so novinarji na evropskem sodišču v podobnih zadevah redno oproščeni. Če je sam toliko prizadet, da ne more objektivno videti situacije, ima kakega prijatelja, navsezadnje ima odvetnico, ki bi mu morala svetovati, da je tožba nesmiselna. Če je ne bo tožil potem ko bo izgubil, ne vem, kaj si naj mislim o njem.

  • Tonček, tu je treba reči predvsem o tebi in tvoji pokvarjenosti in manipuliranju.

   Ne verjamem, da si tako neumen, da verjameš, da je res šlo le za pisanje o nekem Petru, ki išče očeta.

   V resnici je šlo ravno obratno, kot piše Tonček. Kolikokrat so kaj vprašali Petra? Nič. Vse, kar je o njem je v tretji osebi od Karbe.

   Karba sicer trdi eno, kaj se je pa v resnici dogajalo, je pa drugo. Niti si ni upal jasno odgovoriti na vprašanje, kdo je prvi koga kontaktiral – baje so se kar tako skupaj našli.

   Rodetova tožba je vnaprej izgubljena le v primeru, če je sodišče res ekstremno pristransko. Rode bo tožbo dobil, če ne drugje pa na evropskem sodišču.

 9. Zamolči dejstvo, da Karbova zgodba ni, da je Rode oče, ampak da Peter išče očeta
  ==============
  Oh, pa kaj še. Karbi in Delu dol visi za tega Stelzerja in njegovega očeta. Ko je šlo za Rodeta pa so takoj dvignili ves hrup. Tako da Tone, ne prilizuj se tu s takimi besedami.
  Jaz bi morda pustil vse skupaj in ne bi tožil, Rode je tožil. Pogumno! Res pa je da bo lahko izgubil. Naše sodnice čisto možno da uživajo v tej zadevi.

 10. ..v Sloveniji se lahko osrednje medije ponudi tudi za medij in sredstvo za iskanje očetov…??
  ..kaj npr. je Stelzerju preprečevalo , da po sodni poti prisili Rodeta v test očetovstva..??

Comments are closed.