J. Bartolj, blog: Primorska priključena partiji

37

Ob znani scenografiji petokrakih zvezd in Titovih portretov, s starimi znanci nekdanjega sistema in tudi liki, ki so »zacveteli« v zadnjem času, kot je npr. Milan Baretić, s parolami kot je »naši dragi partizani«, s taborniki in gimnastičnimi nastopi v luči nekdanjih »dnevov mladosti«, so levičarji (namenoma ne bom napisal Primorci, saj bi s tem užalil vse tiste, ki jih tam ni bilo) slavili državni praznik ponovne priključitve Primorske k matični domovini.

Ko sem opazoval slike iz Lipice, tudi transparent, »Tito heroj, J. Janša pa navaden gnoj«, me je bilo v dno srca sram, da smo vsi člani istega naroda, da ne zmoremo delovati v duhu povezovanja, ampak nas naprej poganja le sovraštvo, zamera, slabo poznavanje zgodovine, zaslepljenost in besedne floskule brez repa in glave.

Včasih so sivi lasje in gube na obrazu kazali zrelost in življenjsko modrost. Ko gledam »očanca« pod transparentom, ki slavi Tita heroja, mi je jasno, da sta se ga zrelost in življenjska modrost v velikem loku izognili. Kako bi si drugače lahko razlagal, ta napis? Celo ustavno sodišče Republike Slovenije, pod vodstvom Ernesta Petriča, (ki je bil mimogrede z rdečo kravato na partijski proslavi 27. aprila v Stožicah) je razsodilo, da je poimenovanje ulic po Josipu Brozu Titu nedopustno. Po logiki Ustavnega sodišča Tito ni heroj, ampak je njegovo ime povezano z med in povojnimi poboji, s sistematični kršenjem človekovih pravic, s kultom osebnosti, s totalitarnim družbenim vzorcem…

Prepričan sem, da bodo prišli tudi časi, ko bo tak transparent kazensko pregonljiv vsaj v dveh točkah: najprej, ker slavi vojnega zločinca in nato še, ker nekoga drugega, rojenega precej po vojni, v mandatu katerega je bil sploh uveden ta praznik, primerja z njim.

Priključitev komu ali čemu, so v družbi lipicancev in Pipistrelovih letal, glede na vse povedano, slavili v Lipici? Priključitev Sloveniji, ali priključitev komunistični partiji Jugoslavije? Očanca s transparentom bi še vprašal, kaj bi se zgodilo 20 let po koncu 2. sv. vojne, če bi se nekje pojavil nekdo z zastavo kraljeve Jugoslavije in majico s sliko kralja Petra? Bi preživel? Gotovo ne bi prejemal pokojnine od »tako gnile države«.

Vir: blog Jože Bartolj


37 KOMENTARJI

 1. Tisti, ki ne premorejo demokratičnega človekoljubnega duha, se zatekajo k totalitarnosti, ki živi od sovražnosti do sočloveka.

 2. Boris Pahor in naš zgodovinski spomin!
  Pokončni pisatelj Boris Pahor, ki se je uprl fašizmu, nacizmu in komunizmu, torej vsem trem totalitarizmom, je na proslavi v Ljubljani ob svoji stoletnici pogumno dejal tudi, da ima zapisano, da je Mitja Ribičič v Dachavskih povojnih sodnih procesih od obtožencev taboriščnikov priznanja pridobil tudi z mučenjem. Pogumno je poskusil dopolniti naš še vedno prevladujoči zelo enostranski zgodovinski spomin. Vsa čast mu za sporočila, pokončnost, vztrajnost in pogum.

 3. “… s parolami kot je »naši dragi partizani«, s taborniki in gimnastičnimi nastopi v luči nekdanjih »dnevov mladosti«, so levičarji (namenoma ne bom napisal Primorci, saj bi s tem užalil vse tiste, ki jih tam ni bilo)…”
  ==================

  Namesto, da bi si na glavo poveznili šajkačo z rdečo zvezdo, v roke prijeli jugoslovansko zastavo z rdečo peterokrako, se našemili v partizanske uniforme in peli partizansko-nacistične koračnice (npr. http://www.youtube.com/watch?v=FJY6q9Qk2R0), nekateri še vedno povzročajo delitve naroda. Nepoboljšlivi izdajalci.

 4. Sem Primorec, dedič tistih, ki so veliko tvegali za svoj narod. Izkusili so fašizem: šolo v italijanskem jeziku, izrinjanje vsega slovenskega iz javnosti, požig doma, zasliševanja, zapore. Priključitev matični domovini je bila osrečujoča. Partija je žal izrabila domoljubje za svoje cilje. Upali smo, da bo po osamosvojitvi drugače. Pa se prav v zadnjem času ponovno brez sramu šopirijo tisti, ki so vnovčili domoljubje in žrtve mojih starih staršev in staršev.

 5. Imam samo eno drobni pripombo k zapisu: "Ko sem opazoval slike iz Lipice, tudi transparent, »Tito heroj, J. Janša pa navaden gnoj«, me je bilo v dno srca sram, da smo vsi člani istega naroda, da ne zmoremo delovati v duhu povezovanja, ampak nas naprej poganja le sovraštvo, zamera, slabo poznavanje zgodovine, zaslepljenost in besedne floskule brez repa in glave." Morda ti stavki premalo pojasnijo mentalno ozadje omenjenega napisa. Ne gre zgolj za neko splošen izraz človeških slabosti, pač pa dejstvo, da imamo pri nas še vedno vojno med civilizaciji in barbarstvom, ki ga pooseblja komunistična revolucija. V antropološkem in duhovnem smislu so revolucionarna izročila mnoge ljudi povsem pohabila. Zato tudi taki napisi.

 6. Ampak da ti tisti, ki so te “osvobodili” pripeljejo partizanske učitelje… Torej to pa je nož v hrbet.

 7. Če samo pomislim na na tisto razburjeno reakcijo nekdanjega predsednika republike (D.Tuerka), ko je nekdo iz publike med njegovim govorom na otvoritvi EPK v MB spontano vzkliknil: “Janša, Janša”, se mi zdi sila zanimivo, da aktualen predsednik republike (Pahor), v transparentu s katerim se je na slavnosti v Lipici strašilo v že dodobra prepoznavnem slogu, ni videl prav nobenega razloga za kritičen odziv na tako očiten pojav žaljivega etiketiranja in razdvajanja.

 8. Komunisti niso nikoli delali za narod. Ne v Sloveniji, ne v svetu. Delali so za uničenje vsakega naroda. Ker so komunisti internacional-socialisti. Takoj ko pa socialist odvrže internacionalizem in multikulti in postane borec za narod pa postane fašist oz. nacional-socialist.

  Zaradi komunistov smo izgubili velik del Primorske, Trst, Gorico in njuno zaledje.

  Zaradi komunistov smo duhovno, psihično, družbeno in materialno obubožali. Danes Slovenijo že 70 let centralno plansko poseljujejo z Balkanci.

 9. Ta komentar navaja zgodovinska dejstva;
  Prireditev bo letos potekala tudi v znamenju drugih, za Primorsko pomembnih obletnic. Okroglih 70 let mineva od kapitulacije fašistične Italije septembra 1943, ko so se mladi fantje s Primorske, ki so jih odpeljali v Afriko in južno Italijo, organizirali v Prekomorske brigade in prek Visa prišli pomagat osvoboditi domovino. Prekomorske brigade so skupaj štele okoli 27.000 borcev. Istega leta so se zbrali partizanski učitelji, ki so na Primorskem po 23 letih spet začeli poučevati otroke v slovenščini. Od uveljavitve Rapalske pogodbe leta 1920 naprej so namreč v šolah poučevali samo v italijanskem jeziku.

  Tudi tokrat jo bodo brez sodelovanja države financirale skoraj vse primorske občine

  Proslavo je pripravilo Združenje borcev za vrednote NOB Sežana ob sodelovanju in podpori Občine Sežana, tudi tokrat pa jo bodo brez sodelovanja države financirale skoraj vse primorske občine. Na proslavi v Lipici po besedah predsednika organizacijskega odbora Bojana Pahorja pričakujejo nekaj tisoč ljudi, med katerimi bodo tudi nekateri ministri in predsednik države Borut Pahor.

  Kulturni program bo oblikoval Partizanski pevski zbor Pinko Tomažič iz Trsta, otroški zbor Brinjevka iz Sežane ter godbi na pihala iz Sežane in zamejskega Proseka. Program bodo popestrili tudi lipicanci, Pipistrelova letala ter padalci Slovenske vojske, ki bodo po skoku na hipodrom prinesli zastave.

  S sporočilom pred državnim praznikom se je oglasil tudi evropski poslanec Jelko Kacin. V njem poudarja pomen tega zgodovinskega dogodka za Primorsko, saj “neprimorski del današnje Slovenije primorskega vstajenja še vedno ne razume, predvsem pa ne doživlja na način, da bi lahko razumeli enotnost in ves ponos, ki ga tudi današnje generacije Primorcev še kar črpajo od svojih nonotov in non”.
  Tako zaključujem misel;
  Primorci so desetletja “živeli” v fašističnem režimu, ter so fašizem ali nacizem že dojeli v polnejši luči, kot ostala tedanja Slovenija. Ravno zaradi tega dejstva menim, da v takratnem času na Primorskem skoraj ni bilo kolaboracionistov oziroma domobrancev, kot jih moramo danes politično korektno poimenovati.
  Namreč komunisti so postali prevladujoča politično ideološka struja šele po koncu vojne, med vojno so bili partizani, ki so se borili proti okupatorju za svobodo slovenskega naroda, kar pa za “domobrance” žal ne uspem trditi.
  Danes pa politične struje poskušajo izkrivljati zgodovinska dejstva, potvarjati zgodovino, posiljujejo zgodovinske šolske učbenike itd. Primorci imamo nacionalni ponos zasoljen z obdobjem fašizma, ki so ga naši predniki pretrpeli, danes pa nam stresajo popra v nacionalni POnos.

  Mene je žal vedno bolj sram v kakšni državi živim.

  Svoboda narodu.

  • Partizan, že beseda pove da gre za vojaško krilo neke stranke, partije. Katera stranka je torej organizirala svoje vojaško krilo? Tista, ki je ni bilo in se je pojavila šele po vojni?!
   Kdo torej koga posiljuje? Nihče ne izkrivlja zgodovine razen kvečjemu vas samih. Povejte nam kdo je za vas Kardelj, Kidrič, Ribičič? Ali so to vaši voditelji, ali zvodniki?

  • Tako kot so vaši predniki, dragi Primorec, skusili vse lepote fašizma, tako so naši predniki na Kranjskem med vojno skusili vse lepote komunizma. In tako kot mi ne razumemo vas, kot pravite, in skušamo z našimi zdraharijami posiljevati vas, tako nas vi posiljujete s svojo zaslepljenostjo. Sprijaznite se s tem: komunizem za vas pomeni isto kot je nacizem za Tirolce v Italiji – politično vojaško silo, ki jim je obljubljala osvoboditev izpod fašizma. Tirolci so potem spregledali, koliko je ura, vi, spoštovani Primorec, pa ne. To je vsa razlika.
   In ker zdaj zaenkrat še živimo v netotalitarnem, torej nekomunističnem sistemu, se ne rabite truditi s politično korektnimi izrazi, kot so ‘kolaboracionist’ ali ‘belogardist’ ali pa ‘kvizling’. Lahko uporabite tudi uradne, kot je domobranec ali vaški stražar.

   • V celoti se strinjam, Janez. Za kako zaslepljeno druščino gre, na najbolj nazoren pričajo plakati, kot ga omenja Ježe Bartolj: »Tito heroj, J. Janša pa navaden gnoj.«
    Čeprav bi moralo pisati ravno obratno, demokratično razmišljajočemu človeku ne pride na misel, da bi na plakat napisal: “Tito navaden gnoj itd.” Takšen način ‘komuniciranja’ lahko pade v glavo samo povsem zmanipulirani oziroma pokvarjeni osebi.

 10. Partija je bila ena izmed treh političnih struj med vojno. Komunizem kot tak, pa je prevladal po vojni. Dejstvo, da je bilo pred nekaj leti zahtevano s strani političnih sil v sloveniji, da se iz sreednješolskih učbenikov umakne naziv kolaboracionisti, kaže na izkrivljanje zgodovinskih dejstev, ali trdite da tako imenovani belogardisti niso kolaborirali? Lepo Vas prosim. G. Gorenc, da prav imate osvobodilna fronta nas je rešila izpod fašizma in nacizma, kateremu so prisegali kolaboracionisti, tukaj vam nimam kaj oporekati.
  Plakati so pa odraz provokacij, ki jih povzroča
  nasprotna stran, sicer pa se s takim početjem odraža intelektualni domet dotičnih.

  Sicer pa če se še spomnim so nas okupirali fašisti, nacisti,…, pobijali morili, odvažali Slovence v koncentracijska taborišča itd….To so Primorci trpeli celo medvojno obdobje, zato so se uprli okupatorju, ter se pridružili osvobodilni fronti ali NOB, če se še spomnim kaj zgodovine, bela garda pa je prisegla nacistični stranki in SS o čemur obstajajo fotografije, zapisi, še celo film je posnet o temu, tako da ne bi o zgodovinskih dejstvih tukaj razpravljali. Pač kar je bilo je bilo, s tem se je potrbeno sprijazniti in si priznati dejstva.

 11. Dejstva si nimaš kaj priznavati. Le videti jih treba v kritični luči. Dejstvo je tudi da je OF vnaprej razglasila vse za izdajalce, ki niso z njimi tulili v njihov rog. In tako smo dobili milijon izdajalcev. O prisegi pa se ne bi hvalil, ker s prisego Stalinu niso ravno zgled. O osvobodilni vojni, ja tudi Hitler je tulil nemcem o svobodi izpod židovskega jarma, pa najbrž vemo za kakšno svobodo je šlo. Tako da bo treba malo več vpogleda v stvar. Samo dejstva niso dovolj.

  • Tako je. Komunisti so bili notranji agresorji. Hlapci, ki so prijeli za orožje, da bi obračunali z vladarji. Desperadosi, skratka.
   Domobranci niso imeli nič proti narodu in zato niso mogli biti agresor.

   • zakaj so pa potem prisegli SS in nacistom, kaj to pomeni da niso bili agresorji? Komunisti so politična struja, ki je prevladala proti koncu vojne, tako, da tisti ki so prijeli za orožje proti agresorju so bili res desperadosi, ker jih je tlačil obstoječ buržoazni režim z duhovščino na čeli, kar bi očitno zopet danes uvedli; “zlati” srednji vek, če bi le bilo možno, pa ljudi bi ponovno sežigali n grmadah, če bi le bilo možno…Sicer pa so to bili Slovenci, ki so se borili za življenje proti agresorju, torej so se borili za svobodo in življenje, ne pa za ideološke vrednote, katere bi sedaj vsem želeli pripisati in to samo zato, da bi vse stlačili v isti koš z Mačkom, Kidričem in ostalim, ki so bojda izvajali povojne poboje, skratka zato, da lahko vse dobro ki ga je NOB storil za slovenski narod izničite s povojnimi poboji. Veste tudi v Franciji so bili povojni poboji, pa nihče ne razpreda o temu.

    Vedno se je potrebno vprašati kaj bi bilo, če ne bi bilo tako kot je? Ste se že kdaj vprašali kdo in kako bi živeli, če ne bi zmagal NOB? Kaj bi se zgodilo če bi v vojni zmagali vaši “partnerji”?

    • Ne vidim jaz v prihodnost tako kot ti. Kaj bi bilo če bi bilo…
     Ne mi torej slavit nekih desperadosov kot borcev za svobodo. Tolk so se borili za svobodo kot nemški SS, nič manj.
     Vse kar se je pričakovalo od teh hlapcev je bi delali. To je edina tlaka, s katero jih je tlačila buržoazija in duhovščina. Kakšno tlako pa so potem v novi Jugoslaviji sami naredili, pa smo videli.
     Sicer pa nimam nič proti partizanom, jaz bi rad samo Mačka, Kidriča, Kardelja in te ki so izvajali teror še dolga leta po vojni. Celo več, kapo dol partizanom za njihovo borbo proti nemcem, toda izkazali ste se za hujše od njih.

     • vem da ne vidiš v prihodnost, lahko pa si predstavljaš kaj bi počenjali, glede na to, kdo jih je vodil in s kom so sodelovali.

     • Mene najbolj moti to, da so se odrekli kralju, enako kot komunisti. Ampak to je pa “slovenska” zahrbtnost. Kulturna značilnost. In nič več. Medtem nas je pa komunizem odrezal od naprednega sveta in danes tavamo v temi in se pogrezamo v pekel. Titova pot!

    • Primorec, od kod ste se ravnokar prebudili? Še najhujši ultralevičarji nimajo več tako čiste partijske govorice.

     • Kri ni voda. Sicer smo pa v procesu balkanizacije, ta je po mojem v največji meri kriva za trenutno stanje.

     • že res, vendar so kolaborantom v franciji sodili s sodnim procesom, kar pri nas ni bila praksa. Kar se pa tiče alternative zmage agresorja, bi danes imeli delovna taborišča po celi Evropi, kjer bi imeli tudi krematorije, danes je temu isto, vendar brez krematorijev. Živimo v času finančnega sužnjelastništva.

     • Res je.

      V Franciji so pred sodišče postavili 300 000 ljudi, kar je manjši delež prebivalstva, kot so jih pa v Sloveniji zverinsko mučili in pobili.

      Od teh 300 000 so usmrtili vsega skupaj 700 ljudi, 10 000 pa je bilo obsojenih na druge kazni.

      Slovenski partizani pa praktično niso nič prinesli k osvoboditvi Evrope izpod nacizma. Taka so dejstva.

      Najverjetneši scenarij bi torej bil, da bi zmagali domobranci in zavezniki. To pa pomeni, da bi imeli namesto zločinskega in totalitarnega komunizma – demokratično Evropo.

     • Tvoje “finančno” sužnjelastništvo si pa lahko nekam vtakneš.

      Niso Nemci tisti, ki zahtevajo od naše vlade, naj brezglavo zapravlja.

 12. Primorci so ponosni nad zmago ne pa nad “fair play”. V kolikšni meri je (ni) šlo za “fair play”, je v veliki meri odvisno od posameznika. Resna težava je, ker omalovaževanje “fair play” pomeni slabo vzgojo.

 13. Od kdaj pa so “domobranci” kolaborirali z zavezniki, lepo te prosim, to še v parodiji ne bi bilo okusno. Najbrž bi s komvoji pošiljali Slovence še danes kot med vojno z vagonskimi pošiljkami kam na Poljsko, kjer bi bili v delovnih taboriščih, po iztrošenju pa bi sledilo uplinjanje in sežig v krematoriju, kot je bila praksa. Če bi vsi narodi kolaborirali kot so belogardisti, bi verjetno res lahko rekli, da niso partizani nič prispevali, to je bil “globalni” pojav, kar je nacistom in fašistom počelo povzročati precej preglavic. Dejstvo pa je da ne bi živeli v demokraciji, no ja mogoče takšni kot so jo poznali v antični Grčiji, za vladajoči razred “demokracija + sužnji…..v delovnih taboriščih ….

Comments are closed.