J. Bartolj, blog: Pobeljeni grobovi in gadja zalega…

12

Težak čas živimo. Na slabe novice, kot paradigmo našega časa smo se kar navadili. Neperspektivna gospodarska situacija z množico brezposelnih, velika razslojenost prebivalstva, dvigovanje davkov in občutek družbene krivičnosti, kjer so slabi fantje za svoja dejanja še nagrajeni, so naša stalnica. Utajevanje davkov in siva ekonomija sta nacionalni šport morda podedovan iz časov, ko še nismo imeli svoje države in je bilo goljufanje države pač znamenje upora proti tujcem.

Tudi papež Frančišek je spet spregovoril na to temo in nas pozval k odgovornosti. Njegove besede izrečene pri jutranjem bogoslužju v domu sv. Marte so ostre: „Človek, ki se razglaša za dobrotnika Cerkve, kateri daruje denar, medtem ko z drugo roko krade, bodisi državi bodisi revnim, je krivičnik, ki živi dvojno življenje. Tak človek zasluži, kot pravi Jezus sam, da bi mu na vrat obesili mlinski kamen in ga vrgli v morje.“ „Jezus je tem ljudem govoril licemerci ali “pobeljeni grobovi”. Na zunaj se zdijo lepi, navznoter pa so polni mrtvih kosti in razkroja.“

Več: blog Jožeta Bartolja


12 KOMENTARJI

 1. Danes so največji hinavci tisti, ki napadajo ljudi, ki so prisiljeni živeti od sive ekonomije in iz sive ekonomije.

  Bolje bi bilo govoriti o pravični obdavčitvi. Danes je obdavčitev nepravična!

  • Veliko cerkva in drugih cerkvenih zgradb, ki so jih dali postaviti kralji in drugi mogočneži, je bilo financiranih iz krivičnih davkov in drugih krivičnih prihodkov. Sama cerkev sv. Petra v Rimu je bila v dobršnem delu financirana s prodajanjem odpustkov.

 2. V Sloveniji so pobeljeni grobovi tisti, ki cuzajo naš davkoplačevalski denar.

  Ker imamo davke krivične in neupravičeno visoke, velja logika, da tisti, ki se napaja iz teh davkov, krade.

 3. Rimljani so propadali 500 let. Če bo Slovenija propadala 500 let bo kar dobro. Glede na to, kako se zgodovina sedaj suče, Slovenija ne bo dočakala 500-letnice, ne glede na to, kako visoke davke bo pobirala.

  Sicer pa je podatek o Rimljanih izmišljen.

Comments are closed.