J. Bartolj, blog: Obeležje JBTZ izginilo

15

Ponoči so na Roški cesti ukradli spominsko obeležje afere JBTZ.

Ni kaj, to je nedvomno dejanje vredno herojev. V temi noči so pojavili uporniki, nasledniki najbolj avantgardnih NOB-jevcev, gotovo kot kakšno društvo PGC, ki je po temeljitem premisleku spoznalo svojo skrivno misijo. Mislim, da lahko krivce za to dejanje policija išče med udeleženci stožiškega OF-arskega mitinga, kjer so udeleženci jasno povedali, kaj si mislijo o samostojni slovenski državi in po čem se jim kolca.

Spomnim se kako so bili nekateri užaljeni, ko so se pojavile pobude, da bi umaknili spomenike nekdanjega totalitarnega sistema, ki jih je kar nekaj. Od spomenika revolucije, pa lajajočega Kidriča in Kardelja v množici brezimnih likvidatorjev, vosovskega likvidatorja pred Slavijo… »Ne, tega pa ne smemo storiti, to je ja naša zgodovina in narod, ki ne spoštuje svoje zgodovine, ni vreden prihodnosti…«, so nas takrat napadali tisti, ki so uspeli zaustaviti demokratične spremembe na pol poti.

In kaj lahko rečemo zdaj? Smo zdaj kaj bližje svoji prihodnosti, ali bi nekateri radi le spolirali našo preteklost in jo naredili lepo, kot sliko Doriana Greya? Ne bo šlo… Za njeno na zunaj spolirano ostjo se skriva več kot gnila notranjost. In Edvard Kardelj pač ni nič drugega kot tat, ki si je prisvojil znanstveno delo nekoga drugega in morilec, ki je pod depešo 25. junija 1945, pozval k hitrejšemu »čiščenju« političnih nasprotnikov.

Slovenci smo takim praksam leta 1990 odločno rekli NE! Na prva mesta smo postavili svobodo, demokracijo, človekove pravice in jasen upor totalitarni logiki. Zaradi tega so bili nekateri obsojeni pred vojaškim sodiščem, v tujem jeziku in konec koncev so kazen tudi odsedeli. Pomnik tega je bilo obeležje na Roški. Zdaj ga ni več.

Več: blog Radia Ognjišče

15 KOMENTARJI

 1. Morda je pa krivce iskati med tistimi, ki so naveličani Janševega samopoveličevanja in privatizacije osamosvojitvenega procesa. Ne bi dajal roke v ogenj, da gre avtomatično za zadrte jugonostalgike. Sicer pa naj policija opravi svoje delo pred pametovanjem dnevnopolitičnih sralcev, pardon, komentatorjev.

  • Berem: “Sicer pa naj policija opravi svoje delo …”

   Gospod Jagdpanzer očitno ne želi o tem razpravljati, zato bo počakal, da policija ujame storilce … ob Sv. Nikoli!!!

   • Eno je razprava, drugo je pa natolcevanje, ki ga izvaja avtor v zgornjem prispevku. Če gospod AlFe lahko razbere kaj drugega iz drugega odstavka, naj to le napiše. Očitno mu je v interesu, da se taka natolcevanja izvaja, kot bi komu bilo, če bi se pisalo, da so ploščo izmaknili tisti, ki so postavili, zato da bi tleli konflikt. Podobno kot s tistim famoznim grafitom na Hoferju, čigar pisava je neverjetno podobna tisti s transparenta iz ZZR na Kongresnem.

    Pod črto: komentatorji bi se lahko včasih ugriznili v ustnico. Levi in desni!

    • Tebe boli to, kar je povedal – resnico.

     Nobenega natolcevanja ni. Je resnica. Ploščo so ukradli zagrizeni levičarji.

  • O kakšni privatizaciji ti? A te boli, ker komunajzerji niso sodelovali pri osamosvojitvi, ampak jo ovirali?

   • A tebe boli, ker se politična kariera tvojega malika sesuva in ga večina naroda ne more videti? Janševizem je huda bolezen, vsaj tolikšna kot boljševizem.

    Na žalost ti moram še enkrat povdariti, da me za oblastnike prejšnjega sistema briga bore malo, ker sem premlad za jugonostalgijo in podobne solzavosti.

    Sem pa naveličan lajanja pristašev rumenega sonca na modrem nebu, ki vsakega, ki kritizira njihovo božanstvo, takoj opljuvajo za komunista, četudi je Jugoslavijo doživel v vozičku, ali še to ne. Človek potem dobi občutek, da je država polna frustriranih moških srednjih let, ki so jim člani KPS podrli vse dobre bejbe. Eh.

    • Tvoja histerična reakcija potrjuje to, kar sem napisal.

     Ti vsako kritiko komunizma proglasiš za čaščenje malika in za janševizem.

     Ti pa častiš komunizem, tvoje leve malike, čeprav takrat nisi bil rojen.

     • Ne, za janševizem razglašujem samo tvoje nebuloze, s katerimi megliš spletni prostor.

     • Nasprotno. Jaz. Janševizem je zate vsako drugačno mnenje.

      Po tvoji definiciji bi morl za janševizem označtiti tvoje nebuloze.

     • Ne. Zame je janševizem točno to, kar sem napisal. Mentalno samozadovoljevanje na domislice SDS. Da je zelo nevaren, priča kopica videoposnetkov minulih mesecev, v kateri so ljudje na robu ali čez histerični napad.

      Drugačna mnenja so drugačna mnenja. Ti jih ne poznaš, ker apriori vsakega označiš za komunajzarja, potem se pa užališ, ker te nekdo označi za krščajnarja, češ da je žaljiv izraz. Janševizem, ti pravim.

     • Ne. Zate je janševizem vsako drugačno mnenje – točneje vsako mnenje, ki je kritično do komunajzerjev.

      Vse, kar ogroža absolutno oblast komunajzerjev je zate nevarno.

      Moti te to, čemur praviš histerija v desno, ne moti te pa še večja histerija v levo.

      Jaz poznam drugačna mnenja, moti pa te, ker hitro prepoznam komunajzerja, zato se pa tako kujaš in mi podtikaš to, kar ni res.

      Janševist si kvečjemu ti, ki misliš, da si lahko žaljiv do drugih, ostali bi morali biti pa skrajno spoštljivi do tebe.

      Dejstvo pa je, da z janševizmom vedno opletate prvi komunajzerji – na vsako kritiko levice.

  • Jagdpanzer je samo nesramen mulc. Njemu dol visi za vse, on samo renči v svojem nezadovoljstvu z vsem. Z desnimi, z levimi. Le da je toleranten do levih, ker ima za seboj 20 let šolske vzgoje.

 2. Problem je razpad pravne države, ne policija, ne sodišča in ne tožilstvo ne opravljajo svojega dela kot se za pravno državo spodobi. In v taki nepravni državi se zločinci skrivajo za pravom … ostane samo še pogovor pa še tega bi radi nekateri ukinili. Da bo tako, kot je bilo pred letom 1992; copy&paste iz TEMELJNE USTAVNE LISTINE O SAMOSTOJNOSTI IN NEODVISNOSTI REPUBLIKE SLOVENIJE:
  “ob dejstvu, da SFRJ ne deluje kot pravno urejena država in, se v njej hudo kršijo človekove pravice, nacionalne pravice in pravice republik in avtonomnih pokrajin,”

  • Od levo usmerjenih komentatorjev se nihce ni zavzel kriticnega stalisca do prejnsjega (komunisticnega) sistema ne do krsitev clovecanskih pravic, ki jih je ta rezim v veliki meri pocel med vojno in po njej. Pa tudi nocejo priznati, da gre ob vsej sedanjih tezavah nase drzave pravzaprav za kontinuiteto Partije, ki ni sposobna uvesti demokraticne in gospodarsko razvite drzave. Zato pa toliko rajsi iscejo napake pri vseh drugih – resnica jih pri tem nikakor ne zanima. Pravzaprav jo poznajo, pa je nocejo slisati, ker ne sodi v njihov “napredni” koncept.

Comments are closed.